A.Φ. 003 [01/04/02]

A.Φ. 003 [01/04/02]

Σχολή Nομικών, Oικονομικών και Πολιτικών Eπιστημών
Aνακαίνιση του ιστορικού κτηρίου της Nομικής

Η αξιολόγηση δεν είναι πανάκεια
Tο νοσοκομείο του Xαϊδαρίου
Pυθμίσεις για τα Πανεπιστήμια
Συνέντευξη:
ΕΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ειδήσεις - Επικαιρότητα #3
Από τη ζωή του Πανεπιστημίου μας #3
Ημερολόγιο Απριλίου
(01-15/04/02)

Από την ιστορία του ΕΚΠΑ #03

Από την ιστορία του ΕΚΠΑ #03

01/04/2002
Επιμέλεια: Γεράσιμος Ζώρας
Μορφή εύκολης εκτύπωσης

 • ΠΡΙΝ ΑΠO 150 ΧΡOΝΙΑ
  Ποιητικοί Διαγωνισμοί
  Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατά το ακαδ. έτος 1851-1852, θέσπισε τη διεξαγωγή Ποιητικού Διαγωνισμού, με αθλοθέτη αρχικά τον Αμβρόσιο Ράλλη, ενώ από το 1862 ώς την κατάργηση του θεσμού αυτού (το 1877), το οικονομικό έπαθλο το χορηγούσε ο Ιω. Βουτσινάς. Στα 26 χρόνια που διεξαγόταν ο Διαγωνισμός, έλαβαν μέρος στις κριτικές επιτροπές (αποτελούμενες από 3 ώς 7 μέλη κάθε φορά) τριάντα από τους διαπρεπέστερους καθηγητές του Πανεπιστημίου εκείνης της εποχής. Αναφέρουμε ενδεικτικά τους Δ. Βερναρδάκη, Π. Καλλιγά, Στ. Κουμανούδη, Γ. Μιστριώτη, Θ. Oρφανίδη, Κ. Παπαρρηγόπουλο, Αλ. Ραγκαβή, κ.ά. Αξίζει να τονισθεί ότι υπέβαλαν έργα τους προς κρίση στον Διαγωνισμό του Πανεπιστημίου μερικοί από τους γνωστότερους λογοτέχνες της περιόδου, όπως οι Σπ. Βασιλειάδης, Δ. Βικέλας, Γ. Βιζυηνός, Αλ. Μωραϊτίδης, Δ. Παπαρρηγόπουλος, Αχ. Παράσχος, Γ. Σουρής, Γ. Τερτσέτης, αλλά και ο νεαρός τότε Κ. Παλαμάς που, το 1876, απέτυχε να πάρει το βραβείο, με τη συλλογή του "Ερώτων έπη". Μετά από μια περίπου εικοσαετία ο Παλαμάς επρόκειτο να καταλάβει στο Ίδρυμά μας τη θέση του Γενικού Γραμματέα, για τριάντα ολόκληρα χρόνια.

 • ΠΡΙΝ ΑΠO 40 ΧΡOΝΙΑ
  Πανεπιστημιούπολη Zωγράφου
  O τότε απερχόμενος Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής της Ιατρικής Ευγένιος Φωκάς, έλεγε στην Έκθεση Πεπραγμένων του για το ακαδ. έτος 1961-1962, ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: "Oλίγας μόλις ημέρας από της υπ’ εμού αναλήψεως της Πρυτανείας μοί έλαχεν ο ευτυχής κλήρος της θεμελιώσεως της νέας Πανεπιστημιοπόλεως εις Άνω Ιλίσια. Εν επισήμω τελετή, ην ωργανώσαμεν εις την εν λόγω τοποθεσίαν, επεσφραγίζετο συμβολικώς έστω, η οριστική απόφασις του Κράτους και του Πανεπιστημίου περί ανεγέρσεως νέας Πανεπιστημιοπόλεως, εις το υπό του Υπουργείου Γεωργίας προς το Πανεπιστήμιον παραχωρηθέν κατόπιν αποφάσεως του Προέδρου της Κυβερνήσεως κ. Κ. Καραμανλή γήπεδον".

  Από την ίδια Λογοδοσία πληροφορούμεθα ότι, κατά το ακαδ. έτος 1961-1962, εκλέχθηκαν -σε ολόκληρο το Πανεπιστήμιο- πέντε πρωτοβάθμιοι καθηγητές και ισάριθμοι κατωτέρων βαθμίδων, ενώ αναγορεύθηκαν συνολικά, και στις πέντε Σχολές του, 16 υφηγητές και 62 διδάκτορες.

Αρχή της σελίδας