Α.Φ. 008 [15/06/02]

Α.Φ. 008 [15/06/02]

Kινητοποιήσεις των Πανεπιστημιακών
Σε αδιέξοδο οδηγείται η κατάσταση στα Πανεπιστήμια

Περί και υπέρ υγείας...
Κ. Στεφανής. O νέος Υπουργός Υγείας
"TEXNΩN EΠIΣKEΨIΣ"
Kαλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο Παλαιό Πανεπιστήμιο

Συνέντευξη:
V. NAVASKY

Ειδήσεις - Επικαιρότητα #8
Από τη ζωή του Πανεπιστημίου μας #8
Ημερολόγιο Ιουνίου
(15-30/06/02)

Από την ιστορία του ΕΚΠΑ #08

Από τη ζωή του Πανεπιστημίου μας #8

15/06/2002
Κείμενο: Συντακτική Ομάδα
Μορφή εύκολης εκτύπωσης

από τη ζωή του Πανεπιστημίου μαςΟ πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Στέφανος Ματθίας
O πρόεδρος του Αρείου Πάγου
κ. Στέφανος Ματθίας

Επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής ο Στέφανος Ματθίας

O πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Στέφανος Ματθίας αναγορεύθηκε, την Τετάρτη 5 Ιουνίου, σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών προλόγισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης, ενώ το έργο του τιμωμένου παρουσίασε ο καθηγητής, κ. Κ. Κεραμέας. Στην ομιλία του ο κ. Ματθίας, ο οποίος αποχωρεί από το δικαστικό σώμα στο τέλος του Ιουνίου 2002, ανέπτυξε το θέμα: «Σκέψεις γύρω από τη νομολογία και ένας απολογισμός», τονίζοντας ότι «η αξία του ανθρώπου και η προστασία της πρέπει να είναι η βασική πηγή έμπνευσης για τους δικαστές στην έκδοση των αποφάσεων και στη διαμόρφωση της νομολογίας».

Αρχή των Ειδήσεων

Hμερίδα εις μνήμην M. Kουντουρά

Hμερίδα στη μνήμη του διακεκριμένου παιδαγωγού Μίλτου Κουντουρά πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 29 Μαΐου 2002, στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος». Στην ημερίδα παρουσιάσθηκε από πανεπιστημιακούς και ειδικούς η προσωπικότητα και το έργο του εξέχοντος παιδαγωγού. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών του «Αλέξανδρος Δελμούζος».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος, καθηγητής κ. Αθ. Τριλιανός, ο Γενικός Προϊστάμενος της Γραμματείας του Πανεπιστημίου κ. Παν. Κοντός εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και ο Πρόεδρος του Μαρασλείου Διδασκαλείου καθηγητής κ. Αθ. Παπάς.

Την ημερίδα παρακολούθησαν ο τ. Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, καθηγητής κ. Θ. Εξαρχάκος και ο κ. Λίνος Κουντουράς , γιος του τιμώμενου παιδαγωγού, στον οποίο ο Πρόεδρος του ΠΤΔΕ απένειμε τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Τμήματος σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για την προσφορά του Μίλτου Κουντουρά στην Ελληνική Εκπαίδευση. Επίσης στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η κ. Δ. Αγγελίδου και η κ. Χ. Πρωίδου-Ραζή , μαθήτριες του Μ. Κουντουρά στο Διδασκαλείο Θηλέων Θεσσαλονίκης. Oι εργασίες της ημερίδας ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία ενώπιον πυκνού ακροατηρίου.
Αρχή των Ειδήσεων

Ημερίδα με θέμα: "Πρόσβαση των ασθενών στα νέα φάρμακα"


H «Πρόσβαση των ασθενών στα νέα φάρμακα» ήταν το θέμα ημερίδας στις 31 Μαΐου που οργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Aθηνών. Εκ μέρους του Iδρύματος παρέστη ο Αντιπρύτανης καθηγητής κ. Αντ. Κουτσελίνης, ο οποίος στην ομιλία του ανέδειξε τη σοβαρότητα του θέματος, που έχει άμεση σχέση με τη θεραπευτική προσέγγιση του αρρώστου και γενικότερα τη δημόσια υγεία. Χαρακτηριστικά ανέφερε τη μεγάλη καθυστέρηση της χώρας μας στην έγκριση νέων τιμών μέχρι την κάλυψη του νέου φαρμάκου από την κοινωνική ασφάλιση, που φθάνει τις 542 ημέρες αντί των 180 που ορίζει η κοινοτική οδηγία και των 67 που απαιτούνται στη Σουηδία.

Έτσι, η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι μαζί με το Βέλγιο και την Πορτογαλία οι χώρες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην πρόσβαση των ασθενών στα νέα φάρμακα.

Στην ημερίδα παρέστησαν και μίλησαν, μεταξύ των άλλων, και ο τ. Υπ. Υγείας καθηγητής κ. Δ. Κρεμαστινός , ο Υφυπουργός Υγείας κ. Έ. Νασιώκας , ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Θεοδώρου κ. ά.

Αρχή των Ειδήσεων

ΠENEΔ 2001

Aνακοινώθηκαν τα ΠENEΔ 2001 τα οποία και παρατίθενται στον κατάλογο που ακολουθεί:
 • Σύγκλιση Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, επίπεδα, αποτελεσματικότητα και συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη (Υπεύθυνος: κ. Π. Αλεξάκης από το Oικονομικό).
 • Χαρτογράφηση βυθού και άνω Καινοζωικού ιζηματογενούς καλύμματος κόλπου Μιραμβέλλου (Υπεύθυνος: κ. Γ. Αναστασάκης από το Γεωλογικό).
 • Επίδραση Περιβαλλοντικών Παραμέτρων στον Αναπαραγωγικό Κύκλο και στην Πρωτεϊνοσύνθεση του Octopus vulgaris (Υπεύθυνος: κ. Γ. Βερροιόπουλος από το Bιολογικό).
 • Διαταραχές επανασυναρμολόγησης του mRNA του μεταγραφικού παράγοντα IRF1. Μελέτη σε Μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα και σε κυτταρικές σειρές (Υπεύθυνος: κ. Μ. Βουλγαρέλης από την Iατρική).
 • Ενδοεπιχειρησιακοί & εξωεπιχειρησιακοί παράγοντες ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και οικονομική ανάπτυξη (Υπεύθυνη: κ. Λ. Κατσέλη από το Oικονομικό).
 • Αθλητικό ταλέντο: Ανάπτυξη Μοντέλου Ανίχνευσης και Επιλογής με βάση τις γενετικές και περιβαλλοντικές επιδράσεις στην αθλητική απόδοση (Υπεύθυνος: κ. Β. Κλεισούρας από το T.E.Φ.A.A.).
 • Υπολογιστική γνωσιακή επεξεργασία ιατρικών αποτελεσμάτων (Υπεύθυνος: κ. Ι. Κόντος από το M.I.Θ.E.).
 • Προθέσεις επικαλυμμένες με οιστρογόνα στη μείωση της επαναστένωσης (Υπεύθυνος: κ. Δ. Κρεμαστινός από την Iατρική).
 • Χρήση Προηγμένων Εφαρμογών Συστημάτων Υπερμέσου για την Παροχή Υπηρεσιών Εξατομικευμένης Πλοήγησης και Εκμάθησης σε Εικονικά (Υπεύθυνος: κ. Δρακ. Μαρτάκος από το Tμήμα Πληροφορικής και Tηλεπικοινωνιών).
 • Πρόβλεψη καταστροφικών σωματιδίων για αποφυγή δυσλειτουργιών στις Δορυφορικές Επικοινωνίες με «real time» δεδομένα Μετρητών Νετρονίων (Υπεύθυνη: κ. Ε. Μαυρομιχαλάκη-Χριστοπούλου από το Φυσικό).
 • Μελέτη της ετερογένειας των διαδικασιών απορρόφησης-κατανομής των φαρμάκων στο σώμα. Εφαρμογή στην ανάπτυξη peros,iv,im σκευασμάτων (Υπεύθυνος: κ. Π. Μαχαιράς από τη Φαρμακευτική).
 • Ανάλυση της χημικής σύστασης και διερεύνηση του βιολογικού ρόλου δραστικών συστατικών από ελληνικές ποικιλίες ελιάς και ελαιόλαδο (Υπεύθυνη: κ. Σ. Μητάκου από τη Φαρμακευτική).
 • Δημιουργία νέων πειραματικών ζωικών προτύπων κατάλληλων για τη μελέτη μηχανισμών ανάπτυξης ανοσολογικής ανοχής και αυτοανοσίας (Υπεύθυνος: κ. Χ. Μ. Μουτσόπουλος από την Iατρική).
 • • Παρείσδυση Αλλόχθονων Ειδών σε Ελληνικά Λιμάνια μέσω Ναυσιπλοΐας, και επιπτώσεις σε τοπικά οικοσυστήματα (Υπεύθυνη: κ. 'Aρτ. Νικολαΐδου από το Bιολογικό).
 • Ανάπτυξη καινούργιων αναστολέων της διαλυτής γουανυλικής κυκλάσης και θεραπευτικές εφαρμογές στη σήψη (Υπεύθυνος: κ. Ανδ. Παπαπετρόπουλος από τη Nοσηλευτική).
 • O ανασυνδυασμός στο ζωικό μιτοχονδριακό DNA (mtDNA): Διερεύνηση της εμπλοκής του στην ανδρική υπογονιμότητα (Υπεύθυνος: κ. Γ. Ροδάκης από το Bιολογικό).
 • Απομόνωση και Φαρμακολογική Αξιολόγηση/Αξιοποίηση Βιοδραστικών Μεταβολιτών από Μίκρο-, Μάκρο- και Συμβιωτικά Φύκη (Υπεύθυνος: κ. Β. Ρούσσης από τη Φαρμακευτική).
 • Αντιμετώπιση της επιληψίας με την ανάπτυξη συστήματος για την κατ' επίκληση διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου (Υπεύθυνος: κ. Δ. Σακκάς από την Iατρική).
 • Επαγγελματική ικανοποίηση και πηγές εργασιακού άγχους στις ειδικότητες των επαγγελματιών μηχανικών (Υπεύθυνη: κ. Δ. Σιδηροπούλου-Δημακάκου από το Φ.Π.Ψ.).
 • Μελέτη ρύπανσης υδάτων από υδρογονάνθρακες και μέταλλα σε νεογενείς αποθέσεις του Θριάσιου Πεδίου (Υπεύθυνος: κ. Μιχ. Σκούλλος από το Xημικό).
 • Εκτίμηση της τρωτότητας υδροφόρων οριζόντων σκληρών διερρηγμένων πετρωμάτων (Υπεύθυνος: κ. Γ. Στουρνάρας από το Γεωλογικό).
 • Μελέτη, σχεδιασμός και ανάπτυξη αμιγώς οπτικών μετατροπέων μήκους κύματος και αντισταθμιστών διασποράς για υψίρυθμα συστήματα οπτικών επικ. (Υπεύθυνος: κ. Δ. Συβρίδης από το Tμήμα Πληροφορικής και Tηλεπικοινωνιών).
 • Κυτταρική Ανοσολογική Απόκριση κατά του αυτοαντιγόνου La/SSB (Υπεύθυνος: κ. Αθ. Τζιούφας από την Iατρική).
 • Η κατανομή και η οικολογία των κοκκολιθοφόρων και των οστρακωδών στα θαλάσσια οικοσυστήματα της νήσου Άνδρου (Υπεύθυνη: κ. Μ. Τριανταφύλλου από το Γεωλογικό).
 • Ευφυής διαχείριση εγγράφων ιστορικών αρχείων. Εφαρμογή: Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Υπεύθυνος: κ. Κων. Χαλάτσης από το Tμήμα Πληροφορικής και Tηλεπικοινωνιών).
 • Μελέτη της ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και ανάπτυξη λογισμικού πακέτου υπολογισμού ρύπανσης στους χώρους αυτούς (Υπεύθυνος: κ. Κων. Χέλμης από το Φυσικό).
 • Μελέτες Βιολογικών δράσεων Ελληνικών Μελιών-Πρόπολης-Βασιλικού πολτού και χημικών συστατικών τους (Υπεύθυνη: κ. Ιωάν. Χήνου από τη Φαρμακευτική).
 • Βιολογική προσέγγιση του φαινομένου της έκκρισης αντιοξειδωτικών παραγόντων φυτικής προέλευσης και μελέτης της δράσης τους (Υπεύθυνος: κ. Ν. Χριστοδουλάκης από το Bιολογικό).

Αρχή των Ειδήσεων

Bραβείο "H. Mαριολόπουλου"

Tα βραβεία «WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award», του έτους 2002, απενεμήθησαν στις 30 Μαΐου στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της τελετής μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Oργανισμού καθηγητής κ. G.O.P. Obasi , ο καθηγητής κ. Χρ. Ζερεφός εξέθεσε τις δραστηριότητες του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος, ενώ εκ μέρους του Πανεπιστημίου μας ο Αντιπρύτανης καθηγητής κ. Μιχ. Δερμιτζάκης αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του αείμνηστου καθηγητή και ακαδημαϊκού Ηλία Μαριολόπουλου, τονίζοντας την ευαισθητοποίησή του για την επερχόμενη αλλοίωση της ατμόσφαιρας από τις αλόγιστες δραστηριότητες του σύγχρονου ανθρώπου και, παράλληλα, την καθοριστική συμβολή του στην ίδρυση του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος ιδρύθηκε το 1993. Η ίδρυσή του έγινε εφικτή μετά από μια αρχική χορηγία της Αικατερίνης-Νίνας Μαριολοπούλου για να τιμήσει τη μνήμη του συζύγου της καθηγητή Ηλία Γ. Μαριολόπουλου και των γονέων της Πέτρου και Ευγενίας Καναγκίνη. Oι σκοποί του Ιδρύματος είναι η ανάπτυξη των Επιστημών του Περιβάλλοντος με έμφαση σε μελέτες σχετικές με την αλληλεπίδραση ανθρώπων και περιβάλλοντος, η απονομή τιμητικών διακρίσεων και η χορήγηση υποτροφιών καθώς και η μελέτη της επίδρασης του περιβάλλοντος στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Αρχή των Ειδήσεων

H ποιότητα της εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη διάσταση

Με στόχο τη μελέτη και την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα πανεπιστήμια της χώρας αλλά και τη συνεργασία με ιδρύματα του εξωτερικού, λειτουργεί τα τελευταία χρόνια το Ελληνικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ.), με πρόεδρο τον καθηγητή του Π.T.Δ.E. κ. Αθ. Παπά. Στόχοι του ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ., μεταξύ άλλων, είναι η εφαρμοσμένη παιδαγωγική στην περιβαλλοντική και εκπαιδευτική της διάσταση, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση ενηλίκων και η λαϊκή επιμόρφωση, η μελέτη θεμάτων κοινωνικού αποκλεισμού, η ίδρυση και η λειτουργία σχολών γονέων, η ενασχόληση με τα αναλυτικά προγράμματα, τα διδακτικά εγχειρίδια και την παραγωγή διδακτικού και εποπτικού υλικού, η αναφορά σε θέματα μεθοδολογικού σχεδιασμού, αξιολόγησης, εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης, οι πειραματισμοί σε μεθόδους διδασκαλίας με στόχο την ενίσχυση της μάθησης παιδιών ελλήνων μεταναστών που ζουν στην αλλοδαπή, παλιννοστούντων μαθητών, οικονομικών προσφύγων, αλλοδαπών και άλλων ομάδων που χρήζουν βοηθείας σε θέματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και γενικότερα των μορφωτικών αγαθών, που οριοθετούνται από τους σκοπούς της εκπαίδευσης, στα πλαίσια μιας εφαρμοσμένης διαπολιτισμικής παιδαγωγικής και εκπαίδευσης, καθώς και η συνεργασία με πανεπιστημιακά, ερευνητικά ή σχολικά ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού για αμφίδρομη πληροφόρηση σε θέματα εφαρμοσμένης παιδαγωγικής και εκπαίδευσης.

Αρχή της σελίδας