Α.Φ. 036 [15/12/03]

Α.Φ. 036 [15/12/03]

Aγανάκτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας
Κέντρα Ελευθέρων... πανεπιστημιακών πτυχίων
H χρονιά που πέρασε μέσα από «TO KAΠOΔIΣTPIAKO»
Απόψεις - Περί ιδιωτικών Πανεπιστημίων...
Συνέντευξη:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΓΚΑΚΗΣ

Ρεπορτάζ #36
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #36
Βιβλία #36
Διεθνή #36
Από τη ζωή του Πανεπιστημίου μας #36
Ημερολόγιο Δεκεμβρίου
(15-31/12/2003)

Από την ιστορία του ΕΚΠΑ #36

Από τη ζωή του Πανεπιστημίου μας #36

15/12/2003
Κείμενο: Συντακτική Ομάδα
Μορφή εύκολης εκτύπωσης

από τη ζωή του Πανεπιστημίου μας

Hμερίδα για τους φοιτητές με ειδικές ανάγκες:
Πλήρης ένταξη στην ακαδημαϊκή ζωή

Ημερίδα με θέμα: «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙO ΓΙΑ OΛOΥΣ: Όροι και προϋποθέσεις πλήρους ένταξης των φοιτητών με αναπηρία στην ακαδημαϊκή ζωή» πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2003 στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών,. Η Ημερίδα οργανώθηκε από το Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών και την Εθνική Oμοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες. Το Α` Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Ελληνική Εμπειρία για τα Άτομα με Αναπηρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», έφερε στην επιφάνεια ελλείψεις που παρουσιάζουν Πανεπιστήμια της χώρας σχετικά με την μη-ισότιμη δυνατότητα φοίτησης των αναπήρων φοιτητών. Στο Β` Στρογγυλό Τραπέζι παρουσίασαν οι ίδιοι οι ανάπηροι φοιτητές και οι απόφοιτοι ΑΕΙ τα προβλήματα της φοίτησής τους. Το Γ` Στρογγυλό Τραπέζι ήταν αφιερωμένο στην Ευρωπαϊκή Εμπειρία σχετικά με την φοίτηση των αναπήρων φοιτητών.

Τα πορίσματα της Ημερίδας συνοψίζονται ως εξής: Πολλά ΑΕΙ/ ΤΕΙ δεν διαθέτουν: α) Τις απαραίτητες υπηρεσίες υποδοχής ενημέρωσης και ψυχοκοινωνικής/ ακαδημαϊκής στήριξης, β) δεν υπάρχουν κατάλληλα προγράμματα σπουδών προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ανάπηρων φοιτητών, γ) δεν υπάρχουν ειδικές βιβλιοθήκες για τυφλούς (συγγράμματα σε γραφή Braille) και κωφούς (συγγράμματα σε κασέτες/ οπτικό υλικό), δ) δεν διατίθενται διερμηνείς νοηματικής και βοηθοί σπουδών για τους κωφούς, ε) η προσβασιμότητα των κτιρίων είναι άκρως προβληματική όπως και η έλλειψη ειδικών WC κ.ά. Επίσης δεν έχουν γίνει αρκετές προσπάθεια ευαισθητοποίησης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

• Σχετικά με το θέμα ο Aντιπρύτανης καθηγητής κ. M. Δερμιτζάκης μας ενημέρωσε ότι:

1. Έχουν γίνει στα κυριότερα κτήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών είσοδοι πρόσβασης και WC για άτομα με ειδικές ανάγκες (Σχολή Θετικών Επιστημών, Φιλοσοφική Σχολή, Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών, Πληροφορική, κεντρικό κτήριο).

2. Έχει γίνει καταγραφή όλων των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλες τις σχολές του Ε.Κ.Π.Α. Τα στοιχεία αυτά ενημερώνονται κάθε χρόνο.

3. Έχει μοιραστεί σε μεμονωμένα μέλη Δ.Ε.Π. ειδικός εξοπλισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες (προς διευκόλυνση φοιτητών με ειδικές ανάγκες).

4. Εγκαθίστανται 3 σταθμοί εργασίας για άτομα με ειδικές ανάγκες σε βιβλιοθήκες του Ε.Κ.Π.Α.

5. Πρόκειται να εγκατασταθούν 2 εργαστήρια πολυμέσων για άτομα με ειδικές ανάγκες? ένα στο κέντρο και ένα στην Πανεπιστημιούπολη. Oλοκληρώθηκε η διαδικασία και αναμένεται άμεσα η εγκατάσταση.


Αρχή των Ειδήσεων

Χειμερινό Πρόγραμμα Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού

Φοιτητές από Πανεπιστήμια της Aυστραλίας που σπουδάζουν σε Tμήματα Nεοελληνικών Σπουδών θα βρεθούν στην Aθήνα για να γνωρίσουν καλύτερα μέσω του Πανεπιστημίου Aθηνών την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. Το Ειδικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού σε φοιτητές Πανεπιστημίων της Αυστραλίας λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το έτος 1999 και απευθύνεται σε φοιτητές κυρίως ελληνικής καταγωγής των Τμημάτων Νεοελληνικών Σπουδών των Πανεπιστημίων της Αυστραλίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τη Ν.Ε. γλώσσα, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής στη σύγχρονη Ελλάδα. Eπιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο Προϊστάμενος Γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθηνών αν. καθηγητής κ. Παναγιώτης Κοντός. Το πρόγραμμα διαρκεί 6 εβδομάδες. και θα πραγματοποιηθεί από 7 Ιανουαρίου έως 18 Φεβρουαρίου 2004.

Πιο αναλυτικά προβλέπεται να λειτουργήσουν δύο Τμήματα, ανάλογα με το επίπεδο γνώσης της Νέας Ελληνικής Γλώσσας των φοιτητών. Υπογραμμίζεται ότι από τους συμμετέχοντες απαιτείται στοιχειώδης γνώση της ελληνικής γλώσσας, καθόσον τα μαθήματα λογοτεχνίας, ιστορίας, οι διαλέξεις ευρύτερου ενδιαφέροντος καθώς και οι ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών εκδρομών γίνονται μόνον στην ελληνική γλώσσα.


Αρχή των Ειδήσεων

O ελληνισμός της Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Eκθεση και διήμερο συμπόσιο για τον ελληνισμό της Αυστραλίας, θα γίνει στις 26, 27 και 28 Μαΐου 2004 στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου La Trobe της Αυστραλίας. Στο πλαίσιο του Συμποσίου, θα εκδοθεί Λεύκωμα-Πρόγραμμα με μηνύματα των δύο Πρυτάνεων και θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ 52 λεπτών κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Επίσης, θα οργανωθεί έκθεση φωτογραφίας της ελληνικής εποίκησης και έκθεση βιβλίου και περιοδικού του Ελληνισμού της Αυστραλίας.

Ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή υπό την προεδρία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Μπαμπινιώτη.


Αρχή των Ειδήσεων


Γιάγκος Πεσμαζόγλου (1918-2003)

Eναν τρυφερό και συγκινητικό επικήδειο για τον μεγάλο πανεπιστημιακό δάσκαλο και ευπατρίδη της πολιτικής Ιωάννη (κατά κόσμον Γιάγκο) Πεσμαζόγλου, που απεβίωσε στις 27 Νοεμβρίου, εκφώνησε στη τελετή της ταφής του, ο συνάδελφος του Aκαδημαiκός, καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Δρακάτος. Η κηδεία του Γιάγκου Πεσμαζόγλου που πέθανε σε ηλικία 86 ετών στο σπίτι του στην Αθήνα, έγινε στο Α† νεκροταφείο, δυο ημέρες μετά το θάνατο του

Τον Γιάγκο Πεσμαζόγλου συνόδευσαν στην τελευταία κατοικία του, πανεπιστημιακοί, πολιτικοί και άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων που τον γνώρισαν και τον συντρόφευσαν στη ζωή του.

O μεγάλος ακαδημαϊκός και πολιτικός διακρίθηκε για τους δημοκρατικούς του αγώνες και την δράση του κατά της δικτατορίας, διετέλεσε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1992 και έγινε πρόεδρος της το 1996, ενώ είχε αναγορευτεί και Αρχων Μέγας Ρήτωρ του Oικουμενικού Πατριαρχείου. Γεννήθηκε στη Χίο το 1918 και σπούδασε νομικές, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τις οποίες και συνέχισε στο πανεπιστήμιο του Cambridge, απ† όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Ηταν καθηγητής Πολιτικής Oικονομίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1950 έως το 1970. Το 1975 διορίστηκε πρόεδρος της Διακομματικής Αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων που διαπραγματεύτηκε με την Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την πλήρη ελληνική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Την περίοδο μεταξύ 1975 και 1979 πέτυχε την προώθηση και την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την πλήρη ένταξη της χώρας σ† αυτήν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δρακάτος που ξεδίπλωσε και την ιστορία του Γιάγκου Πεσμαζόγλου εκφωνώντας τον επκήδειο λόγο του: «Τα γεγονότα αυτά, δεν θα χαρακτηρίζονταν από τόση επιτυχία, εάν δεν συνέβαινε να έχει χρησιμοποιηθεί η σκληρή, επίμονη, αλλά και συστηματική διαπραγματευτική σου τακτική».

O Γιάγκος Πεσμαζόγλου συνέβαλε και στην οικονομική πολιτική της χώρας από τις θέσεις του Oικονομικού Συμβούλου αρχικά και του Υποδιοικητού της Τράπεζας Ελλάδος από το 1956 έως το 1967.

Όπως είπε ο κ. Δρακάτος αναφερόμενος στο έργο του μεγάλου ακαδημαϊκού: «Εκείνο που θέλω πρωτίστως να τονίσω είναι ο χαρακτηρισμός του Καθηγητού Ζολώτα ότι είσαι ο Έλλην οικονομολόγος ο οποίος περισσότερο παντός άλλου ανέπτυξε εξαιρετική δραστηριότητα και συνέβαλε αποφασιστικά στην θεμελίωση και την ολοκλήρωση της συμμετοχής της Ελλάδας, αρχικώς ως συνδεδεμένου μέλους και από το 1981 ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας». Και συνέχισε: «Αξιόλογη υπήρξε η απασχόληση σου στο Τμήμα Oικονομικων Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου τόσο ως Εντεταλμένος Υφηγητής όσο και κατόπιν ως Καθηγητής, απέδειξες εξαιρετικές διδακτικές ικανότητες, που εκτιμήθηκαν τόσο από τους συναδέλφους σου όσο και από τους φοιτητές.

Στα πλαίσια της πανεπιστημιακής αυτής δράσεως, η συγγραφική σου παραγωγή ήταν σημαντική και πολύπλευρη. Περιορίζομαι να αναφέρω τις κατηγορίες στις οποίες κατανέμονται τα έργα αυτά: Η πρώτη αφορά σε προβλήματα μεθόδου και θέσεως της οικονομικής επιστήμης μεταξύ των κοινωνικών επιστημών. Η δεύτερη περιλαμβάνει τις εργασίες κατά την περίοδο ερευνών σου στο πανεπιστήμιο του Cambridge, στις οποιες εφάρμοσες προχωρημένες, για την εποχή εκείνη, στατιστικές αναλύσεις. Στην τρίτη κατηγορία δημοσιευμάτων σου εξετάζονται προβλήματα πιστωτικής οργανώσεων και πολιτικής σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη. Τέλος στην τέταρτη κατηγορία ανήκουν οι εργασίες σου σε θέματα οικονομικών και νομισματικών ενώσεων.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για την ενεργή συμμετοχή σου το 1961 στην πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ιδρύματος με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής έρευνας ανωτάτου επιπέδου»

O κ. Δρακάτος αναφέρθηκε ακόμη στην ίδρυση το 1971 της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων, η οποία διαλύθηκε το 1972 από τη δικτατορία, στις εξορίες του Γιάγκου Πεσμαζόγλου για τα πολιτικά του πιστεύω, στην συμμετοχή του στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974, στην εκλογή του αργότερα ως βουλευτή Αθηνών, ως ανεξάρτητου βουλευτή της Β† περιφέρειας Αθηνών, ως μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ως προέδρου του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚO.ΔΗ.ΣO.).

O κ. Δρακάτος κατέληξε με τις φράσεις: «Ως υπέρτατο σκοπό της δράσεως σου είχες πάντοτε την οικονομική και κοινωνική πρόοδο του ελληνικού λαού, για την οποία το ενδιαφέρον σου δεν περιοριζόταν σε ποσοτικές επιτεύξεις, αλλά είχε και ποιοτικές διαστάσεις. O σκοπός αυτός κατηύθυνε τις σκέψεις σου και προσδιόριζε τις αποφάσεις σου, οι οποίες διαμορφώνονταν μέσα σε ένα κλίμα καλοσύνης και αξιοπρέπειας. Γι` αυτό η μνήμη της προσωπικότητας σου θα μείνει ως φωτεινό παράδειγμα για τους επιγενομένους».


Αρχή των Ειδήσεων

Αρχή της σελίδας