ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #99
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #62
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #50
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #49
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #48
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #47
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #46
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #45
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #44
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #43
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #42
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #41
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #40
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #39

Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #40

15/2/2004
Κείμενο: Συντακτική Ομάδα
Μορφή εύκολης εκτύπωσης

Τα μουσεία του ΕΚΠΑ


Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας

Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που παρουσιάζουμε είναι ένα από τα πιο πλούσια σε εκθέματα μουσεία του Πανεπιστημίου μας. Το σημερινό Μουσείο προέρχεται από το «Φυσιογραφικό Μουσείο», το οποίο δημιουργήθηκε από τη Φυσιογραφική Εταιρεία και ιδρύθηκε το 1835. O Αντιπρύτανης κ. Μιχ. Δερμιτζάκης και Διευθυντής του Μουσείου από το 1998 έχει αποδυθεί σε έναν μεγάλο αγώνα για τον εμπλουτισμό, τον εκσυγχρονισμό, την προβολή και την ψηφιακή καταχώρηση των εκθεμάτων του μουσείου. O κ. Δερμιτζάκης έχει ιδρύσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βρίσας Λέσβου με τα μοναδικά ευρήματα της περιοχής, το οποίο λειτουργεί ως παράρτημα του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Aπό το 1996 -όπου και ψηφίστηκε το άρθρο για τη λειτουργία των Μουσείων στα Πανεπιστήμια - είναι πρόεδρος της Επιτροπής Μουσείων του Ε.Κ.Π.Α. Όπως μας ανακοίνωσε: «O στόχος του Πανεπιστημίου Αθηνών να αποτελέσουν τα Μουσεία του μέλη του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), ώστε να προωθηθεί και να διευκολυνθεί η συνεργασία μεταξύ των Μουσείων και των εργαζομένων σε αυτά, επετεύχθη προ ημερών».

Επιμέλεια: Β. Ιωαννίδη

Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι το μοναδικό Μουσείο στο συγκεκριμένο αντικείμενο στην Ελλάδα, όχι μόνο λόγω του μεγέθους και της επιστημονικής αξίας των συλλογών του αλλά και λόγω του συνόλου των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1906 με πρώτο διευθυντή τον καθηγ. Θ. Σκούφο. Το 1980 το Μουσείο μεταφέρθηκε στην Πανεπιστημιούπολη, στο ισόγειο του κτηρίου μεταξύ των Τμημάτων Γεωλογίας και Βιολογίας, όπου βρίσκεται και σήμερα. Παλαιότερα λειτουργούσε και δεχόταν επισκέψεις σχολείων σε κτήριο που κατεδαφίσθηκε, στη γωνία Ακαδημίας και Σίνα στο κέντρο της Αθήνας, με διευθυντές τον ακαδημαϊκό Μ. Μητσόπουλο, τον καθηγητή I. Mελέντη και αργότερα, τον καθηγητή Ν. Συμεωνίδη.

Η σχεδιαζόμενη έκθεση του Μουσείου

Oι σιαγόνες του γιγαντιαίου Iπποπόταμου από τη Mεγαλόπολη (450 χιλ. ετών)Πρόσφατα αποφασίστηκε η αναδιοργάνωση του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου και η επανέκθεση των συλλογών του. Η προσπάθεια αυτή αποβλέπει στην ενίσχυση του ερευνητικού ρόλου του Μουσείου, την προώθηση και την ανάπτυξη της επιστημονικής του δραστηριότητας και την ενίσχυση του εκπαιδευτικού του έργου. Η νέα έκθεση του Μουσείου ονομάζεται «Η Ελλάδα πριν από τους Έλληνες» και θα ακολουθεί τις παγκόσμιες κλιματολογικές και περιβαλλοντικές αλλαγές που συνέβησαν με την πάροδο του χρόνου. Θα παρουσιάζει τις αλλαγές που συνέβησαν στην πανίδα και τη χλωρίδα της Ελλάδας, με επιλεγμένα εκθέματα απολιθωμάτων από διάφορες περιοχές, καθώς και την εξέλιξη του γεωγραφικού χώρου της Ελλάδας μέσω παλαιογεωγραφικών χαρτών και αναπαραστάσεων παλαιοπεριβαλλόντων μέχρι της εμφάνισης του ανθρώπου. Επιπλέον, θα υπάρχουν αναπαραστάσεις ζώων και ανακατασκευές σκελετών (ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί).

Oι συλλογές του Μουσείου

Tο μοναδικό στον κόσμο προγονικό είδος μαμμούθ από τη Xίο (9 εκ. ετών)Oι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν υλικό που έχει συλλεγεί από την εποχή της ίδρυσης του ελληνικού κράτους και καλύπτουν το σύνολο των δραστηριοτήτων του και τη συνεχή λειτουργία του από την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα. Mεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων ζώων, φυτικά απολιθώματα, αναπαραστάσεις παλαιοπεριβαλλόντων, μικροπαλαιοντολογικές συλλογές, στρωματογραφικές συλλογές κ.λπ. Το υλικό των συλλογών προέρχεται από όλη την Ελλάδα (από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο και από την Κέρκυρα μέχρι την Τήλο), καλύπτει 300 εκατομμύρια χρόνια γεωλογικής ιστορίας και αποτελείται από πλήθος απολιθωμάτων που συλλέχθηκαν σε παλαιοντολογικές ανασκαφές, στρωματογραφικές έρευνες και δειγματοληψίες κ.λπ., ενώ διακρίνεται για τον πλούτο του (αριθμεί δεκάδες χιλιάδες δείγματα), την καλή του διατήρηση και τη μοναδικότητά του.

Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας είναι παράλληλα και ένα εκπαιδευτικό κέντρο που προσφέρει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα εκπαίδευσης, μελέτης και ψυχαγωγίας. Με το σκεπτικό ότι η ιστορία της ζωής στον πλανήτη μας έχει γραφτεί στα γεωλογικά στρώματα με τα απολιθώματα, το Μουσείο με τα εκθέματά του έχει σκοπό να κατανοήσουν οι επισκέπτες του τη φύση και τις συνθήκες πού επέβαλαν τις περιβαλλοντικές αλλαγές μέχρι σήμερα.

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Aπολιθωμένο ψάρι 8 εκ. ετών. Aποτέλεσε το θέμα για το α` γραμματόσημο με παλαιοντολογικό θέμαΤο Μουσείο δέχεται καθημερινά (Δευτέρα - Παρασκευή) επισκέψεις από σχολεία, κατά τις πρωινές ώρες (9:30-13:00), και για την καλύτερη κατανόηση των εκθεμάτων του γίνεται ξενάγηση στους μαθητές από το προσωπικό. Κατά την τελευταία διετία περίπου 19.500 μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές επισκέφθηκαν το Μουσείο. Παράλληλα, τις ίδιες ώρες είναι ανοικτό και στο ευρύ κοινό. Επιπλέον, πραγματοποιούνται διαλέξεις που βοηθούν στη διάδοση της γνώσης και στην ανάδειξη και την προστασία των παλαιοντολογικών ευρημάτων της χώρας.

Το Μουσείο αποτέλεσε χώρο εκπαίδευσης των φοιτητών του Φυσικού και του πρώην Φυσιογνωστικού Τμήματος και σήμερα των φοιτητών του Γεωλογικού και του Βιολογικού τμήματος. Στα εργαστήριά του παρακολουθούν ασκήσεις και πραγματοποιούν την πρακτική άσκησή τους φοιτητές των ανωτέρω τμημάτων καθώς και σπουδαστές του Τμήματος Συντηρητών των Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Στους χώρους του πραγματοποιείται και τμήμα της εκπαίδευσης του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Oι συλλογές του χρησιμοποιούνται ως συγκριτικό υλικό από φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την τελευταία διετία επισκέφθηκαν τις συλλογές του Μουσείου τουλάχιστον 120 ξένοι ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές και πάνω από 50 Έλληνες ερευνητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες.

Δημοσιεύσεις του Μουσείου

Aναπαράσταση γιγαντιαίας χελώνας (2.3μ) που βρέθηκε στο Πικέρμι (6 εκ. έτη)To Moυσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών εκδίδει το περιοδικό Annales Geologiques des Pays Helleniques (Γεωλογικά Χρονικά των Ελληνικών Χωρών) από το 1942. Το περιοδικό αυτό είναι το πρώτο ελληνικό περιοδικό που δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των γεωεπιστημών με διεθνή αναγνώριση, γι' αυτό και αποστέλλεται επ' ανταλλαγή με άλλα 415 περιοδικά αναλόγου περιεχομένου και κύρους από όλο τον κόσμο. Στο Μουσείο διανέμονται φυλλάδια, αφίσες και κάρτες, ενώ σύντομα αναμένονται δύο εικονογραφημένα παραμύθια για μικρά παιδιά με πρωταγωνιστές ζώα που έζησαν κατά το παρελθόν στην Ελλάδα. Στόχος είναι η εξοικείωση των μικρών παιδιών με το δύσκολο αντικείμενο της παλαιοντολογίας και η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης, με υλικό των συλλογών του Μουσείου έχουν εκπονηθεί και εκπονούνται διδακτορικές διατριβές, μεταπτυχιακές και προπτυχιακές εργασίες, οι οποίες βοηθούν ιδιαίτερα στην ανάδειξη της επιστημονικής αξίας των συλλογών του Μουσείου.

Παραρτήματα του Μουσείου

Παράρτημα του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας, που ιδρύθηκε και λειτουργεί σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βρίσας Λέσβου με μοναδικά ευρήματα όπως μαμμούθ, ρινοκέρωτες, αντιλόπες, γαζέλες, γιγαντιαίες χελώνες, υπερμεγέθη άλογα, οικογένειες πιθήκων που βάδιζαν στα δύο πόδια κ.λπ. Σύντομα πρόκειται να ιδρυθούν: α) το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Καθαρού Λασιθίου, και β) το Κέντρο Περιβαλλοντικών Ερευνών Πικερμίου.


Αρχή των Ειδήσεων

Αρχή της σελίδας