ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #99
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #62
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #50
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #49
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #48
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #47
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #46
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #45
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #44
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #43
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #42
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #41
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #40
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #39

Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #41

1/3/2004
Κείμενο: Συντακτική Ομάδα
Μορφή εύκολης εκτύπωσης

Τα μουσεία του ΕΚΠΑ


Tο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης

Το Μουσείο που θα παρουσιάσουμε σήμερα είναι το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθυντής του είναι ο καθηγητής κ. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, ο οποίος ανταποκρίθηκε με μεγάλη προθυμία, δίνοντάς μας όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν τη συγκρότηση και τη λειτουργία του μουσείου καθώς, επίσης, και τις σπουδαίες συλλογές που διαθέτει.

Εκθέματα του ΜουσείουΤο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου μας στεγάζεται σε δύο ευρείς, ειδικά σχεδιασμένους χώρους, που κατανέμονται στον δεύτερο και στον τρίτο όροφο του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη.

Διευθύνεται από καθηγητή Αρχαιολογίας του τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, ο οποίος πλαισιώνεται από συναδέλφους του, επιστημονικούς υπευθύνους των διαφόρων συλλογών του.

Oι σκοποί της συγκρότησής του είναι κατά κύριο λόγο ο διδακτικός (άμεση επαφή των φοιτητών με τα αντικείμενα των σπουδών τους), αλλά και ο ευρύτερος κοινωνικός/ παιδευτικός (προσέγγιση των τεχνέργων από διαφορετικές αφετηρίες, άνοιγμα προς τέχνες άλλων λαών κ.λπ.).

Oι συλλογές του Μουσείου

Oι συλλογές του Μουσείου είναι:

α) Συλλογή εκμαγείων έργων αρχαίας γλυπτικής, με στόχο πρώτον τη συγκρότηση μιας σειράς αντιπροσωπευτικής της εξέλιξης τής πλαστικής κατά την αρχαιότητα και δεύτερον την απόκτηση έργων, τα οποία σήμερα εκτίθενται στο εξωτερικό, μακριά από το ελληνικό κοινό, όπως τα αετωματικά γλυπτά του ναού της Αφαίας στην Αίγινα (σήμερα στο Μόναχο) ή τα γλυπτά του Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού (σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο). Υπεύθυνες είναι οι καθηγήτριες Ό. Παλαγγιά και Λ. Παλαιοκρασά.

Μερική άποψη του τμήματος εκμαγείων αγαλμάτωνβ) Συλλογή προϊστορικών έργων ή αντιγράφων τους. Αξίζει εδώ να σημειωθούν το επιβλητικό και ιδιαίτερα διδακτικό ομοίωμα του ανακτόρου της Κνωσού (μόνο ένα υπάρχει ακόμα στο μουσείο του Ηρακλείου) και τα προϊστορικά εργαλεία από την Αβησσυνία, δωρεά της Αικ. Εξάρχου. Υπεύθυνη της Συλλογής είναι η καθηγήτρια Ν. Σγουρίτσα.

γ) Διαμεσογειακή συλλογή, η οποία συγκεντρώνει αρχαία από την περίοδο της γέννησης του ελληνικού πολιτισμού από τον ελλαδικό χώρο, αλλά και από τους χώρους της εξάπλωσης των Ελλήνων, τη μέση Ανατολή, την Κύπρο (σημαντική συλλογή Κυπριακών αρχαιοτήτων ως διαρκές δάνειο από την υπηρεσία αρχαιοτήτων της Κύπρου). Υπεύθυνη της συλλογής είναι η καθηγήτρια Ν. Κούρου.

δ) Συλλογή κλασσικής κεραμικής με ενδιαφέροντα δείγματα από διαφόρους τύπους και χρόνους. Υπεύθυνη της Συλλογής είναι η καθηγήτρια Ε. Σερμπέτη.

ε) Συλλογή Βυζαντινής ζωγραφικής με αντίγραφα έργων ζωγραφικής χειρογράφων και εικόνων με υπεύθυνη την καθηγήτρια Μ. Παναγιωτίδη.

στ) Συλλογή Βυζαντινής κεραμικής με υπεύθυνη την καθηγήτρια Σ. Καλοπίση. Πρέπει να τονιστεί ότι οι συλλογές β, γ, δ και στ περιλαμβάνουν μέγα πλήθος οστράκων (τεμαχίων κεραμικών), τα οποία έχουν παραχωρήσει οι αρχαιολογικές εφορείες του Υπουργείου Πολιτισμού και τα οποία αποτελούν πολύτιμο διδακτικό υλικό για τους φοιτητές Αρχαιολογίας, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να ασκηθούν στην αναγνώρισης υλικού και διαπραγμάτευσης της επιφάνειας των αρχαίων αγγείων από διάφορες περιοχές και εποχές.

ζ) Συλλογή πινάκων νεότερης Ελληνικής τέχνης, η οποία συγκεντρώνει αξιόλογα έργα συγχρόνων Ελλήνων ζωγράφων, με υπεύθυνο τον καθηγητή Ν. Ζία. Δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Στ. Λυδάκη. Σήμερα, έχει προστεθεί η συλλογή έργων Αβησσυνών λαϊκών ζωγράφων, δωρεά επίσης της Αικ. Εξάρχου.

Στο Μουσείο συγκροτήθηκε ακόμη Συλλογή Περιβαλλοντικής αρχαιολογίας, η οποία σήμερα έχει αποτελέσει χωριστή εργαστηριακή μονάδα του τμήματος, με υπεύθυνη την καθηγήτρια Λ. Καραλή.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σπουδαίο παράρτημα του Μουσείου, η μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στη Λεωφόρο Αμαλίας (Σύνταγμα), κατά τις ανασκαφές του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου (τμήμα αρχαίας οδού με παρόδιους ταφικούς περιβόλους, μεγάλο τμήμα λουτρικού συγκροτήματος, υδραυλικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικοί σιροί κ.λπ.) σε υπαίθρια έκθεση στην Πανεπιστημιούπολη απέναντι από το κτήριο της Φιλοσοφικής. Στο κτήριο υποδοχής δημιουργήθηκε από την Γ' Εφορεία Αρχαιοτήτων διδακτική εποπτική έκθεση των ανασκαφών της Αθήνας για το ΜΕΤΡO και του τρόπου διαχείρισής τους, που αποτελεί εξαιρετικό μάθημα για φοιτητές και κοινό για τα πλούσια στοιχεία που προέκυψαν για την ιστορία της Αρχαίας Αθήνας και για τους σύγχρονους τρόπους διαχείρισης των αρχαιοτήτων σε σχέση με τα μεγάλα έργα.

Eκδόσεις

Το Μουσείο εκδίδει οδηγούς, όπως αυτοί για τη Βυζαντινή Συλλογή της Σ. Καλοπίση και για τους νεότερους πίνακες του Στ. Λυδάκη, και διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις με επιτυχία, όπως αυτή με τις επιπτώσεις της κατοχής στη Σαλαμίνα της Κύπρου.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και ο Προϊστάμενος Γραμματείας κ. Π. Κοντός έχουν ιδιαίτερα βοηθήσει για την όσο το δυνατόν καλύτερη συγκρότηση του Μουσείου.

Ώρες επίσκεψης του μουσείου: 9:30-16:30 τις εργάσιμες μέρες. Πληροφορίες: Λ. Αραχωβίτης, Χ. Τραγουδάρας, τηλ 210 72.75.846.


Αρχή των Ειδήσεων

Αρχή της σελίδας