ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #99
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #62
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #50
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #49
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #48
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #47
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #46
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #45
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #44
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #43
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #42
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #41
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #40
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #39

Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #42

15/3/2004
Κείμενο: Συντακτική Ομάδα
Μορφή εύκολης εκτύπωσης

Τα μουσεία του ΕΚΠΑTο Zωολογικό Μουσείο

Το μουσείο που παρουσιάζουμε στο παρόν φύλλο είναι το Μουσείο Ζωολογίας, ένα από τα παλαιότερα και πλουσιότερα μουσεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Ζωολογικό Μουσείο διευθύνεται από την καθηγήτρια του Τμ. Βιολογίας, Μαρία Μωραΐτου-Αποστολοπούλου και από μια επιτροπή που αποτελείται από τους καθηγητές Θεοχάρη Παταργιά και Λουκά Μαργαρίτη, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Άρτεμη Νικολαΐδου, τους επίκουρους καθηγητές Αναστάσιο Λεγάκι και Σωτήρη Μανώλη και τις λέκτορες Ρόζα Τζαννετάτου-Πολυμένη και Πέρσα Μεγαλοφώνου. Τα μέλη της επιτροπής είναι υπεύθυνα το καθένα για τις 7 θεματικές περιοχές, στις οποίες είναι χωρισμένο το Μουσείο: Προβολή & Δημόσιες Σχέσεις, Πολυμέσα, Θαλάσσια Ασπόνδυλα, Χερσαία Ασπόνδυλα, Ανθρωπολογία, Χερσαία Σπονδυλόζωα και Θαλάσσια Σπονδυλόζωα.

Mερική άποψη του Mουσείου ZωολογίαςΤο Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών ξεκίνησε τη ζωή του ως τμήμα του Φυσιογραφικού Μουσείου που ιδρύθηκε το 1858. Το 1891 αυτονομήθηκε ως ανεξάρτητο μουσείο. Η πρώτη περίοδος της έντονης δραστηριότητάς του ουσιαστικά τελείωσε κατά τη διάρκεια της δεύτερης δεκαετίας του εικοστού αιώνα με το θάνατο των δύο σημαντικότερων στελεχών του της εποχής εκείνης, του καθηγητή Ζωολογίας Νικολάου Αποστολίδη και του επιμελητή του Μουσείου Theobald Kruper. Το 1932 απετέλεσε, μαζί με τέσσερα άλλα μουσεία, τμήμα του Εθνικού Φυσιογνωστικού Μουσείου, γεγονός που ισχύει ακόμη και σήμερα. Το 1932, μετά από αρκετά χρόνια αδράνειας, τη διεύθυνση ανέλαβε ο καθηγητής Γεώργιος Πανταζής που ξαναζωντάνεψε το Μουσείο και τις δραστηριότητές του. Όμως ο πόλεμος έβαλε φραγμό στα σχέδια του. Το Μουσείο παρέμεινε στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου μέχρι το 1964-65, οπότε και μεταφέρθηκε σε αποθηκευτικούς χώρους στην Πανεπιστημιούπολη, όπου και παρέμεινε για μια ολόκληρη σχεδόν εικοσαετία. Το 1981 εγκαταστάθηκε οριστικά στα νέα κτήρια και ο ανακαινισμένος εκθεσιακός του χώρος εγκαινιάσθηκε το 1991. Από τότε λειτουργεί απρόσκοπτα δεχόμενο καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες.

Το Ζωολογικό Μουσείο ανήκει στο Τμήμα Βιολογίας και στεγάζεται σε έναν χώρο έκτασης 2.600 τ.μ., από τα οποία τα 2.200 τ.μ. καλύπτουν τον εκθεσιακό χώρο και τα υπόλοιπα τον αποθηκευτικό και εργαστηριακό χώρο και το χώρο γραφείων. Το Ζωολογικό Μουσείο περιλαμβάνει 30-40.000 δείγματα από όλες τις ομάδες του ζωικού βασιλείου, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Ιδιαίτερα πλούσιες είναι οι συλλογές των πουλιών με πολλά δείγματα από τη Βραζιλία, τη Β. Αμερική, την Ινδία, την Ινδονησία και την Αυστραλία, οι συλλογές των εντόμων από όλες τις ηπείρους και οι συλλογές των μαλακίων.

Από το 1991 το Μουσείο έχει μια σταθερή ροή επισκεπτών που τα τελευταία χρόνια έφτασε τους 30.000 το χρόνο, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Υπάρχουν όμως και νηπιαγωγεία, άτομα με ειδικές ανάγκες, ΚΑΠΗ, και λίγοι μεμονωμένοι επισκέπτες.

Oι δραστηριότητες ενός μουσείου καθορίζονται βασικά από τους στόχους τους οποίους έχει θέσει. Oι στόχοι του Ζωολογικού Μουσείου μπορούν να χωριστούν σε πέντε κατηγορίες: Η διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας, η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, η έρευνα, η εκπαίδευση φοιτητών και η επιμόρφωση στελεχών και τέλος η παροχή συμβουλών.

Διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς

Ίσως η σημαντικότερη δραστηριότητα ενός μουσείου εθνικής εμβέλειας, όπως το Zωολογικό Mουσείο, είναι ο εμπλουτισμός και η φροντίδα για τις συλλογές του, που περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Τα δείγματα αυτά και οι πληροφορίες που μεταφέρουν είναι τμήμα της φυσικής κληρονομιάς μας και είναι ουσιαστική υποχρέωση του μουσείου να τα συλλέξει, να τα διατηρήσει και να τα αξιοποιήσει.

Eυαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι από τις σημαντικές δραστηριότητες ενός μουσείου. Αρχικά, το Μουσείο προχώρησε στην έκδοση μιας σειράς φυλλαδίων και μικρών βιβλίων. Επίσης δημιουργήθηκε μια ιστοσελίδα στον δικτυακό τόπο του Tμήματος Bιολογίας. Η ιστοσελίδα αυτή περιλαμβάνει στοιχεία για την ιστορία, το περιεχόμενο και τις δραστηριότητες του Mουσείου, ενδιαφέρουσες και χρήσιμες συνδέσεις για τα ζώα σε όλο τον κόσμο, με έμφαση όμως στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας. Η διεύθυνση είναι: www.biology.uoa.gr/zoology/welcome.htm

Εκπαίδευση φοιτητών

Oι συλλογές του Mουσείου χρησιμοποιήθηκαν για τις εργαστηριακές ασκήσεις προπτυχιακών μαθημάτων ζωολογίας.

Έρευνα

Η έρευνα που πραγματοποιείται στο Mουσείο μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες, την έρευνα πάνω στο υλικό του Mουσείου και την έρευνα πάνω στην πανίδα της Ελλάδας. Εκτός των άλλων, περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για την πανίδα της Ελλάδας, την κατάρτιση ενός καταλόγου όλων των σπανίων, απειλουμένων και ενδημικών ειδών της Ελλάδας, τη δημιουργία αρχείων των δημοσιεύσεων για την πανίδα της Ελλάδας και τη συμμετοχή σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Παροχή συμβουλών

Εκτός από την έρευνα, ένα μουσείο εθνικής εμβέλειας έχει και έναν ρόλο ως σύμβουλος, τόσο των απλών πολιτών όσο και της ίδιας της πολιτείας.

Έτσι, το Mουσείο λειτουργεί ως σύμβουλος του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργείου Γεωργίας σε θέματα σχετικά με την προστασία και τη διαχείριση των ζώων, αλλά προσφέρει συμβουλές και σε απλούς πολίτες για καθημερινά θέματα, από την καταπολέμηση βλαβερών εντόμων έως τους τρόπους διατήρησης ζώων σε αιχμαλωσία.

Χρήσιμες πληροφορίες

Το Ζωολογικό Μουσείο είναι ανοικτό στο κοινό από τις 9.00 το πρωί έως τη 1.00 το μεσημέρι.

Oι ομαδικές επισκέψεις γίνονται μόνο μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους του Μουσείου.

Τηλέφωνα

Για ραντεβού: 210-7274609

Για ειδικές πληροφορίες: 210-7274729

Για επιστημονικές πληροφορίες: 210-7274372

Fax: 210-7274619

e-mail: zoolmuse@biol.uoa.gr

Ιστοσελίδα : http://www.biology.uoa.gr/zoology/welcome.htm

Διεύθυνση: Ζωολογικό Μουσείο, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστημιόπολη, 157 84 Αθήνα


Αρχή των Ειδήσεων

Αρχή της σελίδας