ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #99
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #62
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #50
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #49
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #48
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #47
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #46
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #45
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #44
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #43
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #42
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #41
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #40
Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #39

Τα μουσεία του ΕΚΠΑ #45

1/5/2004
Κείμενο: Συντακτική Ομάδα
Μορφή εύκολης εκτύπωσης

Τα μουσεία του ΕΚΠΑ


Σήμερα θα παρουσιάσουμε το Μουσείο Ιστορίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα μουσείο που η προσφορά του αφορά το σύνολο της κοινωνίας μας, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε και να αξιολογήσουμε πλευρές της νεότερης ιστορίας τού ελληνικού έθνους. Πρόεδρος του Μουσείου είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης . Με φροντίδα των Πρυτανικών Aρχών και ιδιαίτερα του Πρύτανη διοργανώνονται στον συγκεκριμένο χώρο κάθε χρόνο καλλιτεχνικές και ευρύτερα πολιτιστικές εκδηλώσεις με τον τίτλο «Τεχνών επίσκεψις», μετατρέποντας τον χώρο τού Μουσείου σε σταυροδρόμι τέχνης και πολιτισμού.

Υπεύθυνη του Μουσείου είναι η Επιμελήτρια Ε. Γιατρά, Ιστορικός τής Τέχνης-Μουσειολόγος, η οποία πρόθυμα μας περιέγραψε αναλυτικά τους στόχους, τη λειτουργία και το σύνολο των εκθεμάτων τού μουσείου.

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Το Μουσείο Ιστορίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο τής οικίας Κλεάνθους, γνωστότερης ως «το Παλιό Πανεπιστήμιο», επειδή φιλοξένησε το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους τα πρώτα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του, 1837-1841. Εγκαινιάστηκε την Άνοιξη του 1987, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου για τα 150 χρόνια από την ίδρυσή του. Στόχος αυτού του Μουσείου ήταν και είναι η περισυλλογή, η διάσωση και η παρουσίαση των ιστορικών ενθυμημάτων τού Πανεπιστημίου. Δεδομένης τής προσφοράς τού Πανεπιστημίου Αθηνών στην όλη εξέλιξη της επιστημονικής, της πολιτισμικής αλλά και της πολιτικής εξέλιξης της χώρας, ιδιαίτερα τον 19ο αιώνα, το Μουσείο αυτό ξεπερνά τα όρια ενός Πανεπιστημιακού Μουσείου και μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένα από τα σημαντικά Μουσεία τής Νεώτερης Ιστορίας.

Το κτήριο

Το κτήριο που στεγάζεται το Μουσείο είναι ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα προ-οθωνικής αρχιτεκτονικής τής Αθήνας και στην ιστορική πορεία του, η οποία αποτελεί ιστορία τουλάχιστον τεσσάρων αιώνων, είχε διάφορες χρήσεις. Αρχικά υπήρξε κατοικία, τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα. Αγοράστηκε από τον αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Σταμάτιο Κλεάνθη το 1831, όταν ήρθε στην Αθήνα. Σε αυτό το κτήριο έζησε και εργάστηκε ο Κλεάνθης και σε αυτό το κτήριο εκπόνησε το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας με τον φίλο και συνεργάτη του E. Shaubert. Νοικιάστηκε ως το πιο κατάλληλο οίκημα για να φιλοξενήσει το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού Κράτους, αφού ήταν ένα από τα έξι μεγαλύτερα σπίτια της Αθήνας. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή χρησιμοποιήθηκε για τη φιλοξενία προσφύγων, ενώ μέρος τού ισογείου είχε μετατραπεί σε Ταβέρνα γνωστή ως το «Παλιό Πανεπιστήμιο».

Το πρώτο σημάδι διάσωσης του κτηρίου είναι η κήρυξή του ως «ιστορικού και διατηρητέου μνημείου» στις 17 Δεκεμβρίου του 1945 από τον Υπουργό Παιδείας Γ. Αθανασιάδη – Νόβα . Στις 7 Απριλίου του 1967, παραχωρήθηκε με υπουργική απόφαση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά από πολυετείς προσπάθειες της Συγκλήτου, με τον όρο να «χρησιμεύσει αποκλειστικώς και μόνον ως Πανεπιστημιακόν Μουσείον». Χρειάστηκαν άλλα είκοσι χρόνια για να εγκαινιασθεί ως Μουσείο με την «Έκθεση Ενθυμημάτων τού Πανεπιστημίου Αθηνών» .

Το Λάβαρο του Πανεπιστημίου μα παράσταση αρχαϊζουσας Αθηνάς, έργο του Ν. Γύζη για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Τα εκθέματα

Κύριο έκθεμα αυτού του Μουσείου είναι το ίδιο το κτήριο. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται βιβλία, παλαιές και σπάνιες εκδόσεις, συγγράμματα καθηγητών τού Πανεπιστημίου, προσωπογραφίες καθηγητών (έργα κυρίως Eλλήνων ζωγράφων), χειρόγραφα, επιστολές, διπλώματα, χειρόγραφα βιβλία, παλαιά επιστημονικά όργανα Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Φαρμακολογίας, μετάλλια και διάφορα αναμνηστικά τού Πανεπιστημίου. Το μουσείο έχει, επίσης, μια αξιόλογη μικρή συλλογή παλαιών φωτογραφιών (πορτρέτα καθηγητών και φωτογραφίες από τη ζωή τού Πανεπιστημίου). Τέλος, σε περίοπτη θέση στην πρώτη αίθουσα είναι εκτεθειμένο το Λάβαρο του Πανεπιστημίου, έργο τού Νικόλαου Γύζη, που κατασκευάστηκε στο Μόναχο για τα πενηντάχρονα του Πανεπιστημίου το 1887. Η ποικιλία των συλλογών τού Μουσείου καθώς και η εντυπωσιακή θέα από τα παράθυρα και το δώμα του κτηρίου μετατρέπουν την επίσκεψή του σε μια μαγευτική περιπέτεια στον χώρο τής επιστήμης τής τέχνης και της ιστορίας.

Παράλληλες Δραστηριότητες του Μουσείου

Ξεναγήσεις – Εκπαιδευτικά προγράμματα

(Μόνο μετά από συνεννόηση στα τηλέφωνα: 210 3689502- 5). Στο Μουσείο οργανώνονται ξεναγήσεις, μαθητών γυμνασίων, λυκείων και φοιτητών, μελών πολιτιστικών συλλόγων, στην ελληνική, την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα. Επίσης, για τους μαθητές του δημοτικού υπάρχει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Το Μουσείο λειτουργεί παράλληλα και ως χώρος πολλαπλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Το ισόγειο του κτηρίου χρησιμοποιείται κυρίως για περιοδικές εκθέσεις, συναυλίες, διαλέξεις, αλλά και για τη φιλοξενία επιστημονικών συνεδρίων, ενώ από το 1993 στην αυλή τού Μουσείου διαμορφώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ένας μικρός θεατρικός χώρος. Σε αυτόν τον χώρο έχουν φιλοξενηθεί αξιόλογες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αλλά και νεανικά πειραματικά σχήματα. Στον χώρο αυτόν παρουσιάζουν κάθε χρόνο τη δουλειά τους οι διάφορες ομάδες τού Πολιτιστικού Oμίλου των φοιτητών (Π.O.Φ.Π.Α), τού Τμήματος Θεατρικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου μας καθώς και άλλες φοιτητικές ομάδες.

Το Μουσείο Ιστορίας τού Πανεπιστημίου είναι ένα από τα πρώτα Μουσεία στον ελλαδικό χώρο που φιλοξένησε παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Από τον Σεπτέμβριο του 2001, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου φέρουν τον τίτλο «Tεχνών Eπίσκεψις». Τα προγράμματα των εκδηλώσεων ανακοινώνονται στον Τύπο.

Το Μουσείο Ιστορίας λειτουργεί καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, και είναι ανοικτό στο κοινό: Δευτέρα - Τετάρτη 14.30-19.00, Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 09.30-14.30. Το Μουσείο είναι πάντοτε ανοικτό, όταν φιλοξενούνται στους χώρους του παράλληλες εκδηλώσεις. Πληροφορίες στα τηλ.: 210 - 3689502 - 5, FAX: 210 - 3689501 και e-mail: museum@uoa.gr.


Αρχή της σελίδας