ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητικά Νέα #168
Φοιτητικά Νέα #150
Φοιτητικά Νέα #146
Φοιτητικά Νέα #143
Φοιτητικά Νέα #139
Φοιτητικά Νέα #137
Φοιτητικά Νέα #135
Φοιτητικά Νέα #134
Φοιτητικά Νέα #133
Φοιτητικά Νέα #132
Φοιτητικά Νέα #128
Φοιτητικά Νέα #124
Φοιτητικά Νέα #122
Φοιτητικά Νέα #120
Φοιτητικά Νέα #118
Φοιτητικά Νέα #116
Φοιτητικά Νέα #115
Φοιτητικά Νέα #113
Φοιτητικά Νέα #112
Φοιτητικά Νέα #110
Φοιτητικά Νέα #109
Φοιτητικά Νέα #108
Φοιτητικά Νέα #107
Φοιτητικά Νέα #105
Φοιτητικά Νέα #104
Φοιτητικά Νέα #102
Φοιτητικά Νέα #101
Φοιτητικά Νέα #100
Φοιτητικά Νέα #99
Φοιτητικά Νέα #97
Φοιτητικά Νέα #96
Φοιτητικά Νέα #95
Φοιτητικά Νέα #94
Φοιτητικά Νέα #93
Φοιτητικά Νέα #92
Φοιτητικά Νέα #91
Φοιτητικά Νέα #87
Φοιτητικά Νέα #86
Φοιτητικά Νέα #84
Φοιτητικά Νέα #83
Φοιτητικά Νέα #82
Φοιτητικά Νέα #80
Φοιτητικά Νέα #79
Φοιτητικά Νέα #78
Φοιτητικά Νέα #77
Φοιτητικά Νέα #76
Φοιτητικά Νέα #75
Φοιτητικά Νέα #74
Φοιτητικά Νέα #73
Φοιτητικά Νέα #72
Φοιτητικά Νέα #69
Φοιτητικά Νέα #67-68
Φοιτητικά Νέα #66
Φοιτητικά Νέα #65
Φοιτητικά Νέα #64
Φοιτητικά Νέα #63
Φοιτητικά Νέα #62
Φοιτητικά Νέα #61
Φοιτητικά Νέα #60
Φοιτητικά Νέα #58-59
Φοιτητικά Νέα #56
Φοιτητικά Νέα #55
Φοιτητικά Νέα #54
Φοιτητικά Νέα #53
Φοιτητικά Νέα #52
Φοιτητικά Νέα #50
Φοιτητικά Νέα #49
Φοιτητικά Νέα #48
Φοιτητικά Νέα #47
Φοιτητικά Νέα #45
Φοιτητικά Νέα #44
Φοιτητικά Νέα #43
Φοιτητικά Νέα #42
Φοιτητικά Νέα #41
Φοιτητικά Νέα #40
Φοιτητικά Νέα #39
Φοιτητικά Νέα #37-38
Φοιτητικά Νέα #35
Φοιτητικά Νέα #34
Φοιτητικά Νέα #32-33
Φοιτητικά Νέα # 31

Φοιτητικά Νέα #60

1/2/2005
Επιμέλεια: Σ.Ν. Κοδέλλας
Μορφή εύκολης εκτύπωσηςAυτοψία μελών του Πανεπιστημίου Aθηνών
στις σεισμόπληκτες περιοχές του Iνδικού


O αναπληρωτής καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας έχει τα τελευταία χρόνια βρεθεί σε όλα τα μέρη του πλανήτη όπου έχουν εκδηλωθεί σεισμοί μεγάλης εντάσεως προκειμένου να μελετήσει από κοντά την εξέλιξη των φαινομένων και να αποκομίσει εμπειρίες και γνώσεις. Μετά τον σεισμό μεγέθους 9,0 R και τα καταστροφικά Παλιρροϊκά Κύματα Βαρύτητας (Tsunamis) που εκδηλώθηκαν στον Ινδικό Ωκεανό την 26η Δεκεμβρίου 2004, ο κ. Λέκκας μαζί με τον υποψήφιο διδάκτορα κ. Μιχάλη Φουμέλη, επισκέφθηκαν από την 1η έως την 9η Ιανουαρίου τις πληγείσες περιοχές με κύριους στόχους την επιστημονική διερεύνηση των φυσικών καταστροφικών φαινομένων, την απόκτηση εικόνας για τη διαχείριση της καταστροφής, τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και την αποτίμηση της διαδικασίας χορήγησης της διεθνούς βοήθειας. Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Ε. Λέκκας αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ιδιαιτερότητα του σεισμού στην Ινδονησία και την πιθανότητα εκδήλωσης ενός αντίστοιχου φαινομένου στον Ελλαδικό χώρο.

Τα Παλιρροϊκά Κύματα Βαρύτητας προκαλούνται μόνο από σεισμούς;

Προκαλούνται από σεισμούς, από καταρρεύσεις και ενεργοποίηση ηφαιστείων αλλά και από υποθαλάσσιες κατολισθήσεις. Η μορφολογία του πυθμένα αλλάζει με αποτέλεσμα οι υπερκείμενες υδάτινες μάζες να ταλαντεύονται προκαλώντας στην επιφάνεια κυματισμούς που στη συνέχεια προωθούνται με μεγάλη ταχύτητα προς την ακτογραμμή. Για να προκληθούν από σεισμό κύματα Tsunamis πρέπει ο σεισμός να είναι υποθαλάσσιος και η εστία του σεισμού κοντά στον πυθμένα έτσι ώστε να δημιουργηθεί ρήγμα με μετακίνηση στα εκατέρωθεν ρηξιτεμάχη. Η μετακίνηση θα πρέπει να είναι κατακόρυφη, διαφορετικά σε περίπτωση οριζόντιας μετάθεσης κατά μήκος του ρήγματος ή πιθανότητα εκδήλωσης Tsunamis είναι περιορισμένη.

Ποια είναι η ιδιαιτερότητα του σεισμού των 9,0 R στην Ινδονησία, πόσο άλλαξε τη γεωγραφία της περιοχής και πόσο αναμένεται να επηρεάσει τον Ελλαδικό Χώρο;

O σεισμός των 9,0 R είναι ένας παγκόσμιος σεισμός που προκλήθηκε από την μετατόπιση – σύγκρουση των λιθοσφαιρικών πλακών της Ινδίας που κινείται προς τα ανατολικά και βυθίζεται και της Ευρασιατικής που κινείται προς τα δυτικά και επωθείται. Η κίνηση αυτή μετατόπισε τη Σουμάτρα 20 μέτρα περίπου προς τα δυτικά και άλλαξε ριζικά τη μορφολογική εικόνα της περιοχής. Η μετατόπιση αυτή μπορεί να έχει διαταράξει την ισορροπία σε γειτονικά ρηξιτεμάχη της Ινδίας ή της υπόλοιπης Ινδονησίας ενώ η διατάραξη της ισορροπίας στα ρηξιτεμάχη του Ελληνικού χώρου φαίνεται εξαιρετικά περιορισμένη.

Είναι η πρώτη φορά που πλήττονται οι χώρες του Ινδικού από κύματα Tsunamis και ποια είναι η συχνότητα εκδήλωσης των φαινομένων στη χώρα μας;

Σύμφωνα με γεωλογικά δεδομένα έχουν πληγεί στο παρελθόν κατ' επανάληψη σε αραιά χρονικά διαστήματα κυρίως όταν οι τεκτονικές πλάκες μετακινούνται, διαδικασία που γίνεται αδιάλειπτα τα τελευταία 10 τουλάχιστο εκατομμύρια χρόνια. Στη χώρα μας η συχνότητα εκδήλωσης μπορεί να θεωρηθεί αρκετά συχνή ίσως 1-2 γεγονότα κάθε αιώνα, αλλά το μέγεθος είναι περιορισμένο, επειδή κυρίως είναι περιορισμένο –σχετικά με τον Ινδικό ωκεανό– και το μέγεθος των ρηγμάτων του Ελλαδικού χώρου.

Oι καταστροφές στις χώρες του Ινδικού ωκεανού οφείλονται μόνο στα Tsunamis και όχι στον σεισμό;

Στην Ινδονησία (Σουμάτρα) οι ζημιές οφείλονται κυρίως στο πολύ μεγάλο μέγεθος του σεισμού. Το βόρειο τμήμα της χώρας και όχι μόνο το παράκτιο ισοπεδώθηκε από τον ίδιο τον σεισμό ενώ το Tsunami είχε περιορισμένες σχετικά επιπτώσεις. Oι καταστροφές στον χώρο αυτό θα ήταν ολοκληρωτικές εάν το σεισμικό ρήγμα είχε άλλη κατεύθυνση. Πρόσθετα θα ήταν πολύ μεγάλες και στην γειτονική Ταϊλάνδη.
Αντίθετα στις άλλες χώρες, στην Ινδία, στην Σρι Λάνκα, στη Νότια Ταϊλάνδη, στο Μπαγκλαντές, στην Μπούρμα κ.α. τα Παλιρροϊκά Κύματα Βαρύτητας κατέστρεψαν την παράκτια ζώνη.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι στον Ελληνικό χώρο υφίσταται η μεγάλη πιθανότητα συνύπαρξης βλαβών από τη σεισμική δόνηση και βλαβών από τα Tsu­namis, γεγονός που προϋποθέτει συνδυασμένη άρα και δυσκολότερη αντίδραση μείωσης των επιπτώσεων και από τα δυο γεωδυναμικά φαινόμενα.

Όλες οι παράκτιες περιοχές του Ινδικού ωκεανού επλήγησαν με την ίδια ή με διαφορετική ένταση; Υπάρχει αντίστοιχη εκτίμηση για τον Ελληνικό παράκτιο χώρο;

Από τις επιτόπου έρευνες διαπιστώθηκε μια απίστευτη διαφοροποίηση από θέση σε θέση, από περιοχή σε περιοχή ακόμα και από χώρα σε χώρα στο μέγεθος και στις επιπτώσεις. Παραπλήσιες γειτονικές χώρες παρουσιάζουν τελείως διαφορετική εικόνα καταστροφών. Άλλες κατεστραμμένες και δίπλα άλλες άθικτες. Άλλες ισοπεδωμένες και άλλες χωρίς την παραμικρή ζημιά. Νησιά βυθισμένα και δίπλα νησιά απείραχτα. Στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης χιλιάδες θύματα στις γειτονικές ακτές της Μπούρμα, λίγο βορειότερα μηδενικές απώλειες.
Κύριος παράγοντας υπεύθυνος για τη γεωγραφική κατανομή των εντάσεων η διαμόρφωση του πυθμένα και της παράκτιας ζώνης σε μικροκλίμακα και η αζιμουθιακή θέση των περιοχών σε σχέση με το σεισμικό ρήγμα σε μακροκλίμακα.
Μια ανάλογη γεωγραφική διανομή εκτιμάται και στον Ελληνικό χώρο ο οποίος παρουσιάζει σημαντικότερη πολυπλοκότητα και μεγάλες ιδιομορφίες από θέση σε θέση, από νησί σε νησί και από περιοχή σε περιοχή. Άρα και η όποια πρόγνωση έντασης αποτελεί μια από τις δυσκολότερες επιστημονικές διερευνήσεις, γεγονός το οποίο δυσκολεύει αφάνταστα και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης ειδικά στον Ελλαδικό χώρο.

Πόσο αποτελεσματικό θα ήταν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα κύματα Tsunamis στον Ινδικό ωκεανό και πόσο θα ήταν δυνατή η εγκατάσταση ενός ανάλογου συστήματος στη χώρα μας;

Εάν ήταν εγκατεστημένο ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στον Ινδικό ωκεανό σίγουρα ο ιλιγγιώδης αριθμός των θυμάτων θα ήταν μικρότερος. Πόσο μικρότερος είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Πολύ φοβάμαι όμως ότι οι δυνατότητες που παρέχει το σύστημα δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε χώρες όπως η Ινδονησία, η Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές, η Μπούρμα ακόμα και η Ινδία και η Ταϊλάνδη.
Η εφαρμογή σχεδίων απομάκρυνσης από τις ακτές φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη. Η ενημέρωση του πληθυσμού που έχει τεράστια προβλήματα επιβίωσης, η έκταση των ακτογραμμών, η σκοπιμότητα ανακοίνωσης από τις τοπικές αρχές ειδικά σε περιόδους τουριστικές και η ενημέρωση των επισκεπτών από δεκάδες χώρες είναι μερικά από τα προβλήματα εφαρμογής των σχεδίων έκτακτης ανάγκης.
Ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στον Ελλαδικό χώρο θα μπορούσε να λειτουργήσει σε συνεργασία με όλα τα Ερευνητικά Ιδρύματα της Χώρας δηλαδή Πανεπιστήμια, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κ.ά. Η πλατφόρμα λειτουργίας θα μπορούσε να βασισθεί επάνω στο σύστημα Ποσειδώνας (πρόγνωση καιρού και λοιπών παραμέτρων όπως κυματισμού των Ελληνικών Θαλασσών) του ΕΛΚΕΘΕ που ήδη λειτουργεί με καλά αποτελέσματα, γεγονός που πρόσθετα θα μείωνε και το απαιτούμενο κόστος.
Για να φτάσουμε όμως εκεί θα πρέπει να λυθούν θεμελιώδη προβλήματα λειτουργίας των Ερευνητικών Κέντρων? ενδεικτικά για παράδειγμα αναφέρεται ότι δεν υπάρχει βάρδια Σαββατοκύριακου στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο...
Πρόσθετα ένα μείζον θέμα είναι η κατάρτιση Επιχειρησιακών Σχεδίων τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης όσο και σε τοπικό επίπεδο όπου υπάρχει σχεδόν παντελής έλλειψη με κίνδυνο να δρομολογηθούν επικίνδυνες επιλογές την περίοδο έκτακτης ανάγκης.Αρχή των Ειδήσεων

Ταμείο Αρωγής Φοιτητών

Το Ταμείο Αρωγής Φοιτητών ιδρύθηκε το 1975 ως ανεξάρτητη υπηρεσία του Πανεπιστημίου και στεγάζεται στο κτήριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης, Ιπποκράτους 15. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το Ταμείο Αρωγής Φοιτητών κατέβαλε σε φοιτητές βοηθήματα συνολικού ποσού 120.000,00 ­ περίπου. Για τη χορήγηση βοηθήματος, στους φοιτητές που έχουν ανάγκη, απαιτείται η υποβολή αιτήσεως από τους ενδιαφερομένους στην οποία αναγράφεται ο λόγος για τον οποίο ζητείται το βοήθημα.
H Διοικούσα Eπιτροπή του Tαμείου Aρωγής Φοιτητών ευχαριστεί θερμά όλους τους δωρητές και ελπίζει ότι και στο μέλλον τα μέλη της Πανεπιστημιακής Kοινότητας θα σταθούν αρωγοί στο έργο του Tαμείου Aρωγής Φοιτητών.

Δωρητές έτους 2004

1. Π. Κοντός, Προϊστάμενος Γραμματείας Παν/μιου Αθηνών και Δημ. Θεοφανοπούλου-Κοντού, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας 200,00 ­ εις μνήμη Αικατερ. Θεοφανοπούλου, 100,00 ­ εις μνήμη Κων/νου Ντούση, 50,00­ εις μνήμη Δημητρ. Κατσή

2 .Φιλεκπαιδευτική Εταιρία, 100,00­ εις μνήμη Ν. Δρανδάκη, 100,00­ εις μνήμη Ιωάννας Γερμάνη, 100,00­ εις μνήμη Κων/νου Ντούση, 100,00­ εις μνήμη Κων/νου Τούντα, 100,00­ εις μνήμη Ιωάννας Λαμπίρη -Δημάκη, 100,00­ εις μνήμη Νικόλ. Παπανικολάου

3.Τομέας Γλωσσολογίας Τμήματος Φιλολογίας 500,00­ εις μνήμη Αικατερίνης, Oλγας, Φλώρας, Στέλλας (γονέων και στενών συγγενών μελών του Tομέα)

4. Άννα Χρυσογέλου-Κατσή 40,00 ­ υπέρ Τ.Α.Φ.Π.Α

5. Μέλη Τομέα Ιστορίας Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου του Τμήματος Νομικής 250,00­ εις μνήμη Ιωάννας Λαμπίρη-Δημάκη

6. Oικογένεια Λάμπρου Στύλλα 110,00­ εις μνήμη Μιχαήλ Ντέρτσου 110,00­ εις μνήμη Θεοφάνη Δεληχά

7. Κ.Σαλαπατάς Δ. και Β 300,00­ υπέρ Τ.Α.Φ.Π.Α

8. Αγγελική Παν. Κατσή 50,00­ εις μνήμη Δημητρίου Κατσή 50,00­ εις μνήμη Μαρίας Κατσή

9. Ιωάννα Κωνσταντουλάκη-Χάντζου 100,00­ υπέρ Τ.Α.Φ.Π.Α

Δωρητές Έτους 2005

1. Ιωάννης Κ. Καράκωστας και Ιουλία Βελισσαροπούλου-Καράκωστα, Καθηγητές Σχολής Ν.O.Π.Ε, Παν/μίου Αθηνών 200,00­ εις μνήμη Κων/νου Φελουτζή

Επειδή οι πόροι του Ταμείου δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών, απευθυνόμαστε στους πάντες που μπορούν να συνδράμουν στο σπουδαίο αυτό έργο καταθέτοντας χρηματικά βοηθήματα απευθείας:

α) στην Τράπεζα της Ελλάδος (αριθμός λογ. 26408/5)

β) στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (αριθμός λογ. 720/480001-02) ή

γ) στο Λογιστήριο της Παν/κής Λέσχης του Παν/μίου Αθηνών Ιπποκράτους 15.Αρχή της σελίδας