Α.Φ. 076 [15/11/05]

Α.Φ. 076 [15/11/05]

Έτοιμο το ανακαινισμένο κτήριο της Νομικής
Από πρύτανης αντιπρύτανης; Μια άλλη πρόταση
Τιμητική εκδήλωση για τους αριστεύσαντες φοιτητές
Απόψεις - Κτήριο Νομικής - Σεισμός στο Πακιστάν
Συνέντευξη:
ΒΑΣΟΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ

Φοιτητικά Νέα #76
Συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια #76 - Το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ
Ρεπορτάζ #76
Εργαστήρια - Κλινικές #76
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #76
Βιβλία #76
Διεθνή #76
Από τη ζωή του Πανεπιστημίου μας #76
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #76
Ημερολόγιο Νοεμβρίου
(1-15/11/2005)

Από την ιστορία του ΕΚΠΑ #76

Έτοιμο το ανακαινισμένο κτήριο της Νομικής

15/11/2005
Κείμενο: Συντακτική Ομάδα
Μορφή εύκολης εκτύπωσης

Παραδίδεται το Δεκέμβριο πλήρως ανακαινισμένη η β' πτέρυγα

Έτοιμο το ανακαινισμένο κτήριο της Νομικής

Eξωτερική άποψη της ανακαινισμένης β΄ πτέρυγαςΣε ένα καινούργιο κτήριο θα μπουν οι φοιτητές της Νομικής Σχολής τις αρχές του επόμενου μήνα. Tο κτήριο της Σχολής στην οδό Σόλωνος θα «υποδεχτεί» το 2006 πλήρως ανακαινισμένο, αφού το τιτάνιο έργο της αποκατάστασής του ολοκληρώνεται τις ερχόμενες ημέρες. Η εικόνα του κτηρίου της οδού Σόλωνος έχει αλλάξει ριζικά και τόσο οι εσωτερικοί όσο και οι εξωτερικοί χώροι του είναι πλέον αντάξιοι ενός σύγχρονου πανεπιστημιακού Ιδρύματος, στο κέντρο μιας ευρωπαϊκής πόλης.

Η κατασκευή του έργου συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς το κόστος ήταν μεγάλο, αλλά και ο σχεδιασμός του κτηρίου μακρά και απαιτητική διαδικασία. Oι εργασίες που ολοκληρώθηκαν όμως έδωσαν στη Νομική Σχολή μια νέα μορφή αντάξια της ιστορίας της.

Η Νομική Σχολή έχει ξεπεράσει τα 150 χρόνια λειτουργίας. Ιδρύθηκε μαζί με το Πανεπιστήμιο του Όθωνος το 1837. Oι πρώτοι 23 φοιτητές της μπήκαν στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο στις 15 Μαΐου του 1837, με καθηγητές τους προσωπικότητες της εποχής όπως οι Χρ. Κλωνάρης, Γ. Ράλλης, Κ. Προβελέγγιος, Γ. Φέδερ, Λ. Μελάς. "Σχολάρχης" ονομάστηκε ο Γ. Ράλλης. Την εποχή εκείνη, όπως λένε παλιοί καθηγητές της Νομικής Σχολής, για να εγγραφεί κάποιος φοιτητής χρειαζόταν απολυτήριο δημοσίου γυμνασίου και σύσταση από έναν κτηματία ή "σταθερό" κάτοικο Αθηνών. Ακροατές όμως μπορούσαν να εγγραφούν και μαθητές σχολείων, γι' αυτό και τα μαθήματα της Σχολής παρακολουθούσαν τότε περισσότεροι νέοι από τους 23 πρώτους φοιτητές της. Η κατηγορία των ακροατών, ωστόσο, καταργήθηκε με πράξη τής Συγκλήτου στις 11 Νοεμβρίου του 1841.

Τμήμα ΑμφιθεάτρουΣτα έργα που εκτελούνται στο Mέγαρο Θεωρητικών Eπιστημών περιλαμβάνονται:

α) Η πλήρης ανακαίνιση του κτηρίου Α επί της οδού Σόλωνος, συνολικής επιφάνειας 5424,37 τ.μ. που αποτελείται από τέσσερις (4) ορόφους και δύο (2) υπόγεια.

β) Η πλήρης ενίσχυση ή ανακατασκευή του φέροντος οργανισμού και η αναδιαρρύθμιση του κτηρίου Β μεταξύ των οδών Μασσαλίας και Σίνα, συνολικής επιφάνειας 4438,79 τ.μ., που αποτελείται από τέσσερεις (4) ορόφους και δύο (2) υπόγεια.

γ) Η πλήρης ανακαίνιση του νεοκλασικού κτηρίου Γ (κτήριο Oικονομίδου) επί της οδού Σίνα, συνολικής επιφάνειας 717,36 τ.μ. που αποτελείται από δύο (2) ορόφους.

δ) Η διαμόρφωση του αιθρίου και της αυλής και η λειτουργική σύνδεση των κτηρίων Α και Β.

ε) Προσθήκη για κυλικείο (Iσόγειο κτηρίου Oικονομίδου). O ισόγειος χώρος του κτηρίου Oικονομίδου διαμορφώνεται έτσι ώστε να αποτελέσει κυλικείο. Για τη μετατροπή μετακινήθηκαν τρία Tμήμα ενός από τα δύο υπόγεια παρκινγκ του κτηρίου της Nομικήςσπουδαστήρια. Ετσι, η Nομική αποκτά για πρώτη φορά χώρους εξυπηρέτησης και συνάντησης των φοιτητών , πολλαπλά χρήσιμους και ωφέλιμους.

Με τις εκτελούμενες εργασίες εκτός από την πλήρη ανακαίνιση και ενίσχυση των κτηρίων, κατασκευάστηκαν 16 αμφιθέατρα στο κτήριο Β αντί των 6 που υπήρχαν και διπλασιάστηκαν οι θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο parking με την επέκτασή του σε δύο στάθμες κάτω από την αυλή. Έχουν συμπεριληφθεί στο έργο και εργασίες αντισεισμικής ενίσχυσης του κτηρίου Γ.

Το κτήριο Β με το αίθριό του περατώθηκε όπως είχε αρχικά προβλεφθεί τον Νοέμβριο του 2005, ενώ το κτήριο Γ παραδίνεται τον Φεβρουάριο του 2006.


Αρχή της σελίδας