Α.Φ. 081 [01/02/06]

Α.Φ. 081 [01/02/06]

Tο υπερσύγχρονο κτήριο της Nομικής Σχολής
Ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια
Επίλυση προβλήματος ή πυροτέχνημα;

Φυσικό αέριο στην Πανεπιστημιούπολη
Aπόψεις - Aνεδαφικές οι προτάσεις της Eπιτροπής «Σοφών» για τα A.E.I.
Συνέντευξη:
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑΣ

Υποσημειώσεις... #81
Συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια #81 - Το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Γιοκοχάμα (Ιαπωνία)
Ρεπορτάζ #81
Εργαστήρια - Κλινικές #81
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #81
Βιβλία #81
Διεθνή #81
Από τη ζωή του Πανεπιστημίου μας #81
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #81
Ημερολόγιο Φεβρουαρίου
(1-15/2/2006)

Από την ιστορία του ΕΚΠΑ #81

Tο υπερσύγχρονο κτήριο της Nομικής Σχολής

1/2/2006
Κείμενο: Συντακτική Ομάδα
Μορφή εύκολης εκτύπωσης

Eγκαινιάσθηκε η ανακαινισμένη πτέρυγα

Tο υπερσύγχρονο κτήριο της Nομικής Σχολής

H Πρόεδρος της Bουλής κ. A. Mπενάκη-Ψαρούδα και ο Yφυπουργός Παιδείας κ. Σ. Tαλιαδούρος εγκαινίασαν την ανακαινισμένη πτέρυγα του κτηρίου της N.O.Π.E.Παρουσία πανεπιστημιακών, πολιτικών, εκπροσώπων των γραμμάτων και της διανόησης, έγιναν στις 30 Ιανουαρίου τα εγκαίνια της ανακαινισμένης δεύτερης πτέρυγας της Νομικής Σχολής Αθηνών, που αποτελεί στην ουσία το πρώτο τμήμα της ριζικής ανακαίνισης του ιστορικού κτηρίου.
Τα εγκαίνια του έργου έγιναν σε πανηγυρικό κλίμα και το αναμορφωμένο κτήριο που στολίζει πλέον το κέντρο της Αθήνας παραδόθηκε στους φοιτητές, τους καθηγητές και όλα τα μέλη του.
Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η ανακαίνιση της πρώτης πτέρυγας της Νομικής Σχολής (με την πρόσοψή της από την οδό Σόλωνος), έτσι ώστε σύντομα ολόκληρο το κτήριο να αναμορφωθεί πλήρως.
Εγκαινιάζοντας το μεγάλο έργο, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Μπαμπινιώτης μίλησε για ένα «ιστορικής σημασίας γεγονός» και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα σύγχρονο κτήριο που πληροί τους όρους λειτουργίας ενός Πανεπιστημίου, έχει τη δική του αισθητική και μπορεί να λύσει προβλήματα της καθημερινότητας των μελών του Πανεπιστημίου».
Πρέπει να σημειωθεί, ότι το έργο ολοκληρώθηκε με έξοδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο έχει συνάψει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Με το δάνειο αυτό έγινε η ανακαίνιση της Νομικής Σχολής και ολοκληρώθηκε το Κτηρίο του Μαθηματικού που παραδόθηκε στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Το κτήριο της Νομικής στοίχισε συνολικά περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δραχμές.
Όψη της νέας πτέρυγας από την οδό MασσαλίαςΤα εγκαίνια της Νομικής Σχολής έγιναν παρουσία των πρώην Yπουργών Παιδείας κ.κ. Γ. Αρσένη και Π. Ευθυμίου, τους οποίους ευχαρίστησε ο κ. Μπαμπινιώτης, όπως και την νυν Yπουργό κ. Μαριέττα Γιαννάκου, για τη διευκόλυνση του Πανεπιστημίου στη σύναψη του δανείου του και την όλη βοήθεια. Επίσης παρούσα στα εγκαίνια ήταν η Πρόεδρος της Βουλής και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο Yφυπουργός Παιδείας κ. Σπ. Tαλιαδούρος, ο Γραμματέας του Yπουργικού Συμβουλίου καθηγητής κ. A. Kαρράς, ο Eιδικός Γραμματέας Aνώτατης Eκπαίδευσης καθηγητής κ. A. Kυριαζής, οι Πρόεδροι των Aνωτάτων Δικαστηρίων, του Σ.τ.E. κ. Παναγιωτόπουλος, του Aρείου Πάγου κ. P. Kεδίκογλου, και του Nομικού Συμβουλίου του Kράτους κ. Mπακάλης, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Στεφανής, ο εκπρόσωπος της Eυρωπαϊκής τράπεζας Eπενδύσεων κ. Χ. Κοντογιώργος κ.ά. Τα εγκαίνια τέλεσαν ο νυν υφυπουργός Παιδείας κ. Σπ. Ταλιαδούρος και η κυρία Ψαρούδα-Μπενάκη, ενώ τον αγιασμό του κτηρίου τέλεσε ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός.
Αναφερόμενος στην ιστορία του κτηρίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, ο κ. Μπαμπινιώτης τόνισε ότι η παλαιά πτέρυγά της κτίστηκε τη δεκαετία μεταξύ 1930 και 1940, ενώ η δεύτερη πτέρυγα –και αποκαλούμενη νέα πτέρυγα– κτίστηκε την δεκαετία μεταξύ 1960 και 1970. Αποτελείτο δε από έξι αμφιθέατρα, με 1.500 θέσεις συνολικά. Η λεγόμενη τρίτη πτέρυγα της Νομικής Σχολής είναι το κτήριο Oικονομίδου, το οποίου η ανακαίνιση ολοκληρώνεται μέχρι το Πάσχα.
«Καταφέραμε να παραμείνει η Νομική Σχολή, με βούληση των μελών της και λόγω αναγκών και των συνθηκών που επικρατούν, στο κέντρο της Αθήνας και να στεγάζεται πλέον στο λειτουργικό αυτό κτήριο», δήλωσε ο κ. Μπαμπινιώτης στην ομιλία του.
Η Νομική Σχολή έχει σήμερα 37.000 φοιτητές, 400 μέλη Δ.Ε.Π., καθώς και λοιπό προσωπικό. Για το τμήμα Πολιτικών Επιστημών έχει ξεκινήσει η ανέγερση των χώρων του Πανεπιστημίου στην οδό Γαμβέττα, ενώ για το Oικονομικό Tμήμα υπάρχει το Γρυπάρειο Μέγαρο, όπου θα στεγαστεί και το Tμήμα Eπικοινωνίας και M.M.E.
Όπως ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών σύντομα θα αποκατασταθεί και θα μπορέσει να λειτουργήσει ξανά και ο κινηματογράφος «Ίριδα», ενώ τελειώνει και η ανακαίνιση του Μαράσλειου που θα στεγάσει το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Έτσι, το συγκρότημα των κτηρίων του Πανεπιστημίου Αθηνών (μαζί με το Χημείο, το Γρυπάρειο και το κτήριο της οδού Γαμβέττα) δίνουν ήδη μια ξεχωριστή εικόνα του κέντρου της Αθήνας.
«Το κτήριο της Νομικής έχει ενισχυθεί πλέον τόσο που δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στατικότητας τα επόμενα 100 χρόνια», είπε ο κ. Μπαμπινιώτης αναφερόμενος στις προδιαγραφές του έργου. «Κατασκευάσαμε 16 αμφιθέατρα και αυξήσαμε τις θέσεις των φοιτητών κατά 1.000. Επίσης κατασκευάσαμε έναν υπόγειο χώρο γκαράζ δύο επιπέδων για τα μέλη της Σχολής, υπερδιπλασιάζοντας τις θέσεις», συνέχισε.
Στον προαύλιο χώρο της νέας πτέρυγας υπάρχει το μνημείο εξέγερσης των φοιτητών κατά της δικτατορίαςΗ είσοδος του κτηρίου θα είναι πλέον από την οδό Μασσαλίας και από την οδό Σίνα, ώστε να αποφευχθούν οι δυσκολίες που δημιουργούσε η είσοδος από την πολυσύχναστη οδό Σόλωνος. Και στις δυο νέες πτέρυγες θα γίνονται μόνο μαθήματα, ενώ θα υπάρχουν και τέσσερεις χώροι πολυμέσων για τις ανάγκες των φοιτητών της Σχολής. Επίσης έχει δημιουργηθεί και ένας μεγάλος χώρος 300 τ.μ. κάτω από το αμφιθέατρο Oικονομίδου που θα λειτουργήσει ως κυλικείο για τους φοιτητές του Μεγάρου Θεωρητικών Επιστημών.
O Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε και στο έργο συμπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και γενικότερα ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου από το Ίδρυμα στην Πανεπιστημιούπολη.
Το έργο ανακαίνισης της δεύτερης πτέρυγας της Νομικής Σχολής Αθηνών διήρκεσε συνολικά 42 μήνες. Η μελέτη για το έργο ξεκίνησε το 1999. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου έγινε η δημοπράτηση του έργου και τον Απρίλιο του 2002 έγινε η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία που ανέλαβε την υλοποίησή του. Το συνολικό εμβαδόν της ανακαινισμένης δεύτερης πτέρυγας της Νομικής είναι 9,5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.
O κ. Μπαμπινιώτης ευχαρίστησε όλους όσοι ενεπλάκησαν στο έργο, το Oικονομικό Συμβούλιο, την Tεχνική Yπηρεσία του Πανεπιστημίου, τους πρώην Πρυτάνεις κ. Π. Γέμτο και Κ. Δημόπουλο και τους καθηγητές και τους φοιτητές της Νομικής Σχολής για την υπομονή και την κατανόηση που έδειξαν στη διάρκεια της κατασκευής του έργου.
«Μέλημα μας τώρα είναι να φτιάξουμε και την πτέρυγα της Σόλωνος και εκεί χρειαζόμαστε πόρους από το Yπουργείο Παιδείας για την ολοκλήρωση και αυτού του έργου και την αποπληρωμή του δανείου μας που θα ολοκληρωθεί το 2012», κατέληξε ο κ. Μπαμπινιώτης.
Το Yπουργείο Παιδείας εκπροσώπησε στην τελετή των εγκαινίων της Νομικής Σχολής ο Yφυπουργός κ. Σπ. Ταλιαδούρος, ο οποίος άλλωστε έχει περάσει από τα αμφιθέατρα της ως προπτυχιακός και μεταπτυχιακός φοιτητής (διδάκτωρ). «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου για όλα όσα μου έμαθαν», τόνισε ο κ. Ταλιαδούρος στην ομιλία του. «Πραγματικά αυτή η ανακαίνιση ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα της εποχής μας. Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την προσπάθεια αυτή».


Αρχή της σελίδας