Συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια #84 - Το Εθνικό Πανεπιστήμιο Taras Shevchenko του Κιέβου

15/3/2006
Συντακτική Ομάδα
Μορφή εύκολης εκτύπωσης

Συνεργαζόμενα ΠανεπιστήμιαΤο Εθνικό Πανεπιστήμιο Taras Shevchenko του Κιέβου
National Taras Shevchenko University of Kyiv

Πρύτανης:
Professor Victor V. Skopenko

Διεύθυνση επικοινωνίας:
National Taras Shevchenko University of Kyiv,
64, Volodymyrska street,
01033 Kyiv, Ukraine.

Τηλέφωνο: +(380 44) 234 12 88
Fax: +(380 44) 220 83 91
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: bekh@univ.kiev.ua
Ιστοσελίδα: http://www.univ.kiev.ua/

Το Εθνικό Πανεπιστήμιο Taras Shevchenko του Κιέβου (κεντρικό κτήριο) Ιστορία του Πανεπιστημίου

Το Πανεπιστήμιο του Κιέβου είναι το μεγαλύτερο στην Oυκρανία. Η ιστορία του αρχίζει στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα. Η Ακαδημία Mohyla του Κιέβου (Kyiv Mohyla Academy), η οποία ιδρύθηκε το 1632, αποτέλεσε το θεμέλιο πάνω στο οποίο δημιουργήθηκε αργότερα το Πανεπιστήμιο του Κιέβου. Η Ακαδημία Mohyla υπήρξε το πρώτο ίδρυμα Ανώτατης εκπαίδευσης που ιδρύθηκε στην Oυκρανία. Μαθητές της υπήρξαν, μεταξύ άλλων, οι Hryhoriy Skovo­roda (ποιητής, φιλόσοφος και συνθέτης) και Feofan Prokopovych (κληρικός και επιστήμονας).
Ωστόσο, η ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου τύπου Ανώτατου ιδρύματος στο Κίεβο γινόταν όλο και εντονότερη καθώς τα χρόνια περνούσαν. Η πίεση προς τις αρχές για τη δημιουργία ενός τέτοιου Πανεπιστημίου, παρότι έντονη, δεν έβρισκε απήχηση για πολλές δεκαετίες. Σημαντικοί παράγοντες για την καθυστέρηση της ίδρυσης του Πανεπιστημίου του Κιέβου υπήρξαν και οι ταραχώδεις πολιτικές εξελίξεις της περιόδου και κυρίως το γεγονός ότι η έως τότε (1686) ανεξάρτητη μητροπολιτική περιοχή του Κιέβου τέθηκε κάτω από την κυριαρχία της Μόσχας. Ακόμα και η λειτουργούσα τον καιρό εκείνο Kyiv Mohyla Academy δέχτηκε σοβαρές πιέσεις οι οποίες οδήγησαν σταδιακά στο κλείσιμό της στα 1817.
Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, στα 1834, το νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο του Κιέβου δέχεται τους πρώτους 62 φοιτητές του. Τον καιρό εκείνο λειτουργούσε μόνον μία Σχολή, εκείνη της Φιλοσοφίας, με δύο Τμήματα: Ιστορίας και Φιλολογίας και Φυσικής και Μαθηματικών. Τον επόμενο χρόνο προστέθηκαν η Σχολή Νομικών Σπουδών και η Ιατρική Σχολή. Αργότερα, η Σχολή Φιλοσοφίας χωρίστηκε στα δύο δημιουργώντας τη Σχολή Ιστορίας και Φιλολογίας και τη Σχολή Φυσικών Επιστημών. Μέχρι τη δεκαετία του 1920 δεν υπήρξαν προσθήκες στον αριθμό των Σχολών ή των Τμημάτων του Πανεπιστημίου.
Στα 1939 το Πανεπιστήμιο του Κιέβου ονομάστηκε Taras Shevchenko προς τιμήν του μεγάλου ποιητή και εθνεγέρτη της Oυκρανίας Taras Hryhorovich Shevchenko. O Taras Shevchenko αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης και επιστρέφοντας στην Oυκρανία μεταξύ 1845-1846 εργάστηκε στην Αρχαιολογική και Εθνογραφική Επιτροπή του Πανεπιστημίου του Κιέβου. Παράλληλα, αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στη μυστική «Αδελφότητα Κυρίλλου και Μεθοδίου», η οποία αγωνιζόταν για την απελευθέρωση της Oυκρανίας από τον Ρωσικό ζυγό. Στα 1847 η δράση της μυστικής αδελφότητας αποκαλύπτεται και ο ίδιος ο Shevchenko τιμωρείται με εξορία και καταναγκαστική στράτευση για τα ποιήματά του «Dream», «Caucasus» και «Epistle», τα οποία σατίριζαν την καταπίεση που δεχόταν η Oυκρανία από τη Ρωσία, και ωθούσε τους συμπατριώτες του στην επανάσταση.

Το Πανεπιστήμιο σήμερα

Το Πανεπιστήμιο του Κιέβου προσφέρει πλέον σπουδές σε μια πληθώρα επιστημονικών κατευθύνσεων, διατηρώντας παράλληλα μια εξέχουσα θέση μεταξύ των Ανώτατων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Oυκρανίας. Θεωρείται από πολλούς ως το νούμερο ένα Πανεπιστήμιο της χώρας, οι πνευματικές και ερευνητικές δραστηριότητες του οποίου καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Oυκρανία στους τομείς των τεχνών και των επιστημών.
Τα μέλη Δ.Ε.Π. καθώς και οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Taras Shevchenko του Κιέβου έχουν συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη τόσο της επιστήμης όσο και της πολιτικής σκέψης στην Oυκρανία. Ανάμεσα σε άλλους διακρίνονται οι ιστορικοί και φιλόλογοι: M. Maxymovych, M. Kostomarov, V. Anto­novych, I. Luchytskiy, M. Drahomanov, V. Perets, O. Beletskiy, A. Krymskiy και Ye. Tarle. Επίσης, οι νομικοί K. Nevolin, M. Ivanishev, M. Vladimirskiy-Budanov και O. Kystyakovskiy, ο οικονομολόγος M. Ziber, οι μαθηματικοί V. Yermakov, D. Grave και M. Bohomolov, οι μηχανικοί I. Rakhmaninov, H. Suslov και P. Voronets, οι φυσικοί M. Avenarius, M. Shiller, Y. Kossohonov και E. Lashkariov, οι χημικοί A. Babko, A. Holub, A. Kipriakov και S. Reformatskiy, οι γεωλόγοι K. Feofilaktov, V. Chirvinskiy, M. Andrusov και P. Tutkovskiy, οι βοτανολόγοι I. Shmalhausen, S. Navashyn, K. Purievych, O. Fomin και M. Kholodniy. καθώς και οι ιατροί V. Bets, M. Sklifosofskiy, F. Yanovskiy, V. Obraztsov και M. Strazhesko.
Ανάμεσα στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου διακρίνει επίσης κανείς διακεκριμένους καλλιτέχνες, όπως ο Mykhailo Starytskiy (συγγραφέας θεατρικών έργων), ο Maxym Rylskiy (ποιητής) και ο Mykola Lysenko (συνθέτης).
Αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο είναι εγγεγραμμένοι περί τους 20.000 φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο διατηρεί στενές σχέσεις με πολλά Ακαδημαϊκά ιδρύματα της αλλοδαπής
Η σχετικά πρόσφατη ανεξαρτησία της Oυκρανίας έχει επιφέρει επιπρόσθετα βάρη στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου το οποίο προσπαθεί, σύμφωνα με τις Πρυτανικές του Αρχές, να συμβάλει στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα να δημιουργήσει μια θεμελιωδώς νέα πολιτική, κοινωνική και οικονομική δομή.
Ταυτόχρονα, το ίδιο το Πανεπιστήμιο προσπαθεί να αποκτήσει το καθεστώς ενός πραγματικά ανεξάρτητου Ακαδημαϊκού ιδρύματος μακριά από πιέσεις πολιτικών και κομματικών δυνάμεων. Προκειμένου να το επιτύχει, το Πανεπιστήμιο προσπαθεί να προσελκύσει και να εντάξει στο δυναμικό του τους καλύτερους επιστήμονες της Oυκρανίας (που ζουν εντός ή εκτός της χώρας).

Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Κιέβου υπέγραψαν το 1998 πενταετή συμφωνία επιστημονικής συνεργασίας στους ακόλουθους ακαδημαϊκούς τομείς: Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Βιολογίας, Γεωλογίας, Φιλοσοφίας, Ιστορίας, Φιλολογίας και Δικαίου. Η συνεργασία περιελάμβανε τη διεξαγωγή από κοινού έρευνας, τη συμμετοχή στα συνέδρια που διοργανώνει το κάθε ίδρυμα, την ανταλλαγή μελών διδακτικού προσωπικού και φοιτητών και την ανταλλαγή πληροφοριών για ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Στο πλαίσιο της προαναφερθείσας συμφωνίας, τα δύο Πανεπιστήμια υπέγραψαν το 1999 πρόγραμμα συνεργασίας, το οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε τη δημιουργία ενός Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και Πολιτισμού που θα έχει την έδρα του στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου. Σκοπός του προτεινόμενου Κέντρου είναι η προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού στην Oυκρανία και η σύσφιξη των Ελληνοουκρανικών σχέσεων.
Επίσης, τα δύο Πανεπιστήμια στο πλαίσιο των θερινών υποτροφιών συμφώνησαν να προχωρήσουν τα εντατικά μαθήματα ελληνικής και ουκρανικής γλώσσας για αρχάριους αλλά και προχωρημένους. Το πρόγραμμα αυτό συνεργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 7, ανανεώνεται αυτόματα κάθε 3 χρόνια.


Αλλοδαποί φοιτητές

Το Πανεπιστήμιο υποδέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες αλλοδαπούς φοιτητές κυρίως από χώρες όπως το Βιετνάμ, το Ιράν, η Κίνα, η Μαλαισία, το Περού, η Ρωσία, η Τυνησία και η Τουρκία. Oι αλλοδαποί φοιτητές πρέπει να φοιτήσουν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα στη Σχολή Προετοιμασίας (Pre­paratory Faculty) που έχει ιδρύσει το Πανεπιστήμιο ήδη από το 1960. Σε αυτή διδάσκονται την Oυκρανική και Ρωσική γλώσσα.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://www.pfku.univ.kiev.ua/main_eng.html

 

Σχολές του Πανεπιστημίου

– Σχολή Βιολογικών Επιστημών
http://www.biol.univ.kiev.ua/

– Σχολή Επιστημών Χημείας
http://www.chem.univ.kiev.ua/

– Σχολή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
http://www.unicyb.kiev.ua/

– Σχολή Επιστημών Γεωγραφίας
http://www.geo.univ.kiev.ua/english/index-eng.html

– Σχολή Επιστημών Γεωλογίας
http://www.geol.univ.kiev.ua/

– Σχολή Οικονομικών Επιστημών
http://www.econom.univ.kiev.ua/

– Σχολή Ιστορίας
http://www.history.univ.kiev.ua/

– Σχολή Νομικών Επιστημών
http://www.law.univ.kiev.ua/

– Σχολή Μηχανικής και Μαθηματικών
http://www.mechmat.univ.kiev.ua/

– Φιλοσοφική Σχολή
http://www.phildep.univ.kiev.ua/

– Σχολή Φυσικών Επιστημών
http://www.phys.univ.kiev.ua/

– Σχολή Ραδιοφυσικής
http://www.rpd.univ.kiev.ua/

– Σχολή Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας
http://www.socd.univ.kiev.ua/

 


Αρχή της σελίδας