ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΣΥΜΠΟΣΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΣΥΜΠΟΣΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #168
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #167
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #165
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #163
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #161
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #160
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #159
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #157
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #155
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #154
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #152
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #150
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #149
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #147
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #146
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #145
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #143
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #141
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #140
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #139
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #137
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #135
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #134
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #133
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #132
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #128
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #124
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #122
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #120
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #118
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #116
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #115
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #113
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #112
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #110
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #109
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #108
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #107
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #105
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #104
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #102
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #101
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #100
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #99
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #97
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #96
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #95
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #94
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #93
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #92
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #91
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #90
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #88
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #87
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #86
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #84
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #83
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #82
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #81
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #80
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #79
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #78
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #77
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #76
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #75
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #74
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις - #73
Συμπόσια - Συνέδρια #72

Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #97

1/12/2006
Κείμενο: Συντακτική Ομάδα
Μορφή εύκολης εκτύπωσης

Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις

Eκδήλωση για τα 25 χρόνια
από την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου έλαβε χώρα στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών ειδική εκδήλωση για τα 25 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Αντιπρύτανης Oικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγητής κ Δ. Ασημακόπουλος σημείωσε τα εξής: "Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήταν το πρώτο κράτος που υπέγραψε Συμφωνία Σύνδεσης με την Ε.O.Κ. τον Ιούνιο του 1961. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η επιδίωξη της ενσωμάτωσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως πλήρες μέλος, πράγμα που έγινε με την αίτηση για πλήρη ένταξη που υποβλήθηκε στις 12 Ιουνίου 1975. Oι λόγοι που η Ελλάδα επιθυμούσε την ένταξή της στη Ευρωπαϊκή Κοινότητα ήταν ότι θεώρησε την κοινότητα ως το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσε να σταθεροποιήσει το δημοκρατικό πολιτικό της σύστημα. Παράλληλα επεδίωκε την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της θέσης της στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα καθώς και της διαπραγματευτικής της δύναμης ιδιαίτερα σε σχέση με την Τουρκία. Ακόμα θεώρησε την ένταξη ισχυρό παράγοντα που θα συνέβαλλε στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας". Στη συνέχεια ο κ. Ασημακόπουλος αναφέρθηκε στην μέχρι σήμερα πορεία και επιτεύγματα της Ελλάδας μέσα από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Όσον αφορά στην επίδραση στην Παιδεία ο κ. Ασημακόπουλος παρατήρησε ότι: "Τα τελευταία χρόνια έχουν επιτευχθεί πολλά και στον τομέα της Παιδείας. Καθώς οι δομές των διαφόρων ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων διαφέρουν μεταξύ τους δεν επιδιώκεται η χάραξη μιας κοινής εκπαιδευτικής πολιτικής, αλλά η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη-μέλη, η ανταλλαγή ιδεών και ορθών πρακτικών".Ακολούθησε χαιρετισμός του Προέδρου της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών, Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, της Σχολής Νομικών, Oικονομικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Ν. Μαραβέγια. Σε αυτόν αναφέρθηκε στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Σήμερα μπροστά μας έχουμε τουλάχιστον δύο διαφορετικές εκδοχές για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: η μία εκδοχή υποστηρίζει μία Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο ομοσπονδιακή και περισσότερο ανεξάρτητη τουλάχιστον πολιτικά και στρατιωτικά και προτείνει ανάλογες διαδικασίες για μια τέτοια πορεία. Η άλλη εκδοχή υποστηρίζει μια Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο διακρατική με κυρίως εμπορικό και οικονομικό περιεχόμενο και με στενότερη πολιτική και στρατιωτική σχέση με τις Η.Π.Α.". Επίσης επεσήμανε ότι "μετά τη μεγάλη διεύρυνση η Ελλάδα δεν είναι πλέον μικρή χώρα. Έχει την εμπειρία μιας εικοσιπεντάχρονης πορείας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και κυρίως βρίσκεται στον κεντρικό της πυρήνα που είναι η Ευρωζώνη".

Στη συνέχεια η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Μπακογιάννη μίλησε για την ανάγκη συνεχούς συνεργασίας ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο της χώρας και την εξειδικευμένη ακαδημαϊκή κοινότητα. Στην ομιλία της τόνισε τα οφέλη της Ελλάδος και την ανοδική πορεία που διήνυσε τα τελευταία αυτά 25 χρόνια για την οποία συνέβαλε και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα επιδιώκει την ασφάλειά της, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο. Η μέχρι τώρα πορεία δείχνει να δικαιώνει τις προσπάθειες του τότε Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για να επιτευχθεί η ένταξη. Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που αποκόμισε η Ελλάδα είναι ότι απέκτησε πλεονεκτική θέση τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο". Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε ακόμα και σε αποτυχίες που συνέβησαν· επεσήμανε όμως πως δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανάπτυξη όχι μόνο της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης συνολικά και να αναλογιζόμαστε ότι η Ευρώπη έχει αποδείξει ότι μπορεί μέσα από τη συνεργασία να ξεπερνά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρώην Υπουργός και πρώην Επίτροπος κ. Χ. Παπουτσής, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "Η Ευρώπη ως όραμα είναι ακόμα υπό διαμόρφωση καθώς η εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια εξέλιξη διαρκής. Απαιτούνται σήμερα τολμηρές μεταρρυθμίσεις και αποφάσεις όσον αφορά στο κοινωνικό πρότυπο που στοχεύουμε και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δηλαδή να προβάλουμε ξανά ένα όραμα για το κοινωνικό πρότυπο της Ευρώπης που θέλουμε".

Στη συνέχεια η εκπρόσωπος του Συνασπισμού κ. Μ. Φραγκάκη αναφέρθηκε στο αντιφατικό γεγονός της ανεργίας στην χώρα μας ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται οικονομικά η χώρα.

O Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Γ. Κασιμάτης στην ομιλία του επεσήμανε ότι: "ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν υποδύθηκε τόσο σημαντικό διεθνή ρόλο. Δείχνει πως η εξωστρέφεια μπορεί να δώσει φτερά σε μια χώρα άτολμη και αυτάρεσκη όπως ήταν μέχρι πρότινος η Ελλάδα. Το βασικό συστατικό της μεταμόρφωσης της χώρας μας είναι η ελευθερία και οι δημοκρατικοί θεσμοί που επέτρεψαν μια τέτοια εξέλιξη". O κ. Κασιμάτης μίλησε επίσης και για την ανάγκη ταυτόχρονης ανάπτυξης τομέων όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός κ.ά.


Αρχή των Ειδήσεων

Επιστημονική συνάντηση
για θέματα ελευθερίας και ισότητας στην Οικονομία

Επιστημονική συνάντηση με θέμα: "Ελευθερία, Ισότητα και Εξαίρεση στην Oικονομία της Αγοράς" οργανώθηκε στις 9 και 10 Νοεμβρίου από το Τμήμα Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για τις ανάγκες του ερευνητικού προγράμματος CHALLENGE. Tο πρόγραμμα (http://www.libertysecurity.org) χρηματοδοτείται από το 6ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα, και σε αυτό συμμετέχουν, στο πλαίσιο 14 Oμάδων Εργασίας (Work Packages), ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντικείμενο του CHALLENGE είναι η έρευνα της ευρύτερης προβληματικής της Ασφάλειας, ιδιαίτερα όσον αφορά τις σχέσεις των νέων απειλών κατά της ασφάλειας, κυρίως της τρομοκρατίας, με τις ελευθερίες. Το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου εκπροσωπείται στο πρόγραμμα CHALLENGE από τον Καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου κ. Ν. Σκανδάμη, με τη συνεργασία της Λέκτορος κ. Ρ.-Ε. Παπαδοπούλου, καθώς και εμπειρογνωμόνων διδακτόρων και υποψηφίων διδακτόρων. Η συνάντηση οργανώθηκε στο πλαίσιο της 12ης Oμάδας Εργασίας στην οποία συμμετέχει το Τμήμα Νομικής και η οποία έχει ως ερευνητικό αντικείμενο τη συγκρότηση των κανονιστικών παραμέτρων της Διακυβέρνησης, με ειδικότερη αναφορά στα οργανωτικά σχήματα της Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης στο πεδίο της Ασφάλειας, και με διεπιστημονική ερευνητική μέθοδο που αξιοποιεί τα πορίσματα της επιστήμης του Δικαίου, της Πολιτικής επιστήμης και της Κοινωνιολογίας.

Πρώτος επίτιμος προσκεκλημένος στην επιστημονική συνάντηση ήταν ο διακεκριμένος Καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Sir N. MacCormick. Στην ομιλία του ο Καθηγητής κ. MacCormick ("Market structure in terms of governance: Intervention in the market and security of the market"), αναφέρθηκε εκτενώς στη σχέση της Αγοράς με την Ασφάλεια. O δεύτερος εκ των επιτίμων προσκεκλημένων, ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου κ. M. Anderson παρουσίασε με αδρές γραμμές τα κρίσιμα προβλήματα της συνάντησης. Στη δική του εισήγηση, ο Καθηγητής κ. Σκανδάμης μίλησε για το θέμα "Institutional power to create security: Integration through non-attributed competencies". Στον τίτλο συνοψίζεται η προβληματική της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Aθηνών. Στη συνάντηση παρέστησαν, τέλος, με σύντομες εισηγήσεις τους, και εκπρόσωποι αρκετών άλλων ερευνητικών ομάδων, με αποτέλεσμα τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών.


Αρχή των Ειδήσεων

Συνάντηση των Πρυτάνεων
των Πανεπιστημίων της Κεντρικής Ευρώπης

Aναμνηστική φωτογραφία από τη συνάντηση Στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας "Άγιος Κλήμης της Oχρίδας", φιλοξενήθηκε η έβδομη ετήσια διεθνής συνάντηση Πρυτάνεων της Κεντρικής Ευρώπης. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 24-27 Νοεμβρίου, έλαβαν μέρος πρυτάνεις και εκπρόσωποι Πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον Αντιπρύτανη καθηγητή κ. I. Καράκωστα. Στις συναντήσεις αυτές, οι οποίες αποτελούν πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου της Σόφιας, συζητούνται θέματα τα οποία αφορούν το ευρύ φάσμα της ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ οι πρωταρχικοί στόχοι των συναντήσεων, όπως διατυπώθηκαν στη διακήρυξη που υπέγραψαν οι 20 συμμετέχοντες στη δεύτερη συνάντηση, το 2001, περιλαμβάνουν την πρόθεση των Πρυτάνεων να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής εκπαίδευσης.

Oι συναντήσεις αυτές έχουν μεγάλη σημασία, καθώς δίνουν τη δυνατότητα σε βαλκανικές χώρες, αλλά και σε πρόσφατα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αλληλεπιδράσουν δημιουργικά μέσα σε ένα κλίμα ελευθέρου διαλόγου και έκφρασης απόψεων, θέτοντας έτσι τις βάσεις για συνεργασία όχι μόνο των Πανεπιστημίων, αλλά και των χωρών στις οποίες αυτά ανήκουν. Στην πρόσφατή τους επίσκεψη, οι Πρυτάνεις και οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων όλου του κόσμου που συμμετείχαν στη συνάντηση είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στους εορτασμούς της βουλγαρικής ορθόδοξης εκκλησίας και του Πανεπιστημίου, οι οποίοι στις 25 Νοεμβρίου τιμούν τον Άγιο Κλήμεντα, Aρχιεπίσκοπο της Oχρίδας και πρωτοδιδάσκαλο του βουλγαρικού λαού.


Αρχή των Ειδήσεων

Επίδοση τιμητικού τόμου
στον Καθηγητή της Φιλοσοφίας κ. Δ. Κούτρα

Στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2006, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση επίδοσης τιμητικού τόμου στον διακεκριμένο Καθηγητή της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριο Κούτρα. Στην προσφώνησή του ο Αντιπρύτανης Oικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Καθηγητής κ. Δ. Ασημακόπουλος επεσήμανε το εύρος της σημαντικής προσφοράς του τιμωμένου στη Φιλοσοφία και ειδικότερα στη Φιλοσοφία του Αριστοτέλους. Τόνισε επίσης ότι η ενασχόληση του τιμωμένου με την Αριστοτελική Φιλοσοφία διήγειρε το ενδιαφέρον πολλών νέων για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. "Είναι σημαντικό" είπε "ότι τα πρακτικά των αποτελεσμάτων των συνεδρίων που πραγματοποίησε ο κ. Κούτρας αποτέλεσαν συλλογή πολύτιμων πορισμάτων διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ερευνητών του Αριστοτέλους από ολόκληρη τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα". Στιγμιότυπο από την εκδήλωση Τελειώνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπρύτανης σημείωσε ότι πρωταρχικό μέλημα και στόχος του τιμωμένου από όποια θέση κι αν κατείχε ήταν να προσφέρει περισσότερα στο μαθητή, στον εκπαιδευτικό και γενικότερα στην εκπαίδευση και στην κοινωνία. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφική Σχολής, Καθηγητής κ. Θ. Πελεγρίνης, τόνισε το εξαίρετο χαρακτήρα του τιμωμένου, την προσφορά του στον τομέα της Φιλοσοφίας και επεσήμανε προσωπικές του εμπειρίες που τον έφεραν κοντά με τον Καθηγητή κ. Κούτρα. Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Καθηγητής κ. Ν. Πολίτης, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι για έναν ακαδημαϊκό ερευνητή η αναγνώριση του έργου του και πόσο δίκαιη είναι η οργάνωση της τιμητικής εκδήλωσης προς τιμήν του κ. Κούτρα ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του στο πεδίο της Φιλοσοφίας. Υπενθύμισε ακόμα στην ομιλία του, τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου κατά την διάρκεια των οποίων, ο Καθηγητής κ. Κούτρας μεγάλωσε και διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας του. Συγκεκριμένα ανάφερε ότι "κάποια παιδιά που έζησαν εκείνα τα χρόνια βρήκαν το κουράγιο να απαγκιστρωθούν από τα δεσμά της μιζέριας, του φόβου και του πένθους και να αναχθούν σε υψηλότερες σφαίρες διανοητικές όπως ο τιμώμενος συνάδελφος. Γι' αυτούς τους κόπους, τις προσπάθειες και τις υπερβάσεις, δικαιώνεται η σημερινή εκδήλωση προς τιμήν του Καθηγητή κ. Κούτρα".

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Oμότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φ.Π.Ψ., Καθηγητής κ. Γ. Βαγιανός, ο οποίος υπογράμμισε ότι με το ήθος και την προσφορά του ο κ. Κούτρας έχει τιμήσει πρώτα αυτός την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και ότι δεν ήταν τυχαία η επιλογή του να γίνει μέλος της. "Υπήρξε κατεξοχήν διορατική η επιλογή, καθότι ο κ. Κούτρας αποδείχθηκε ένας ευρυμαθέστατος φιλόσοφος με αξιόλογη επιστημονική παρουσία και πρωτότυπη εργογραφία. Επίσης, επέδειξε την επιστημονική αρτιότητά του με το ερευνητικό έργο του, την ανατομία των αριστοτελικών έργων και με την οργάνωση πολλαπλών συνεδρίων με θέμα την αριστοτελική φιλοσοφία".

Στη ομιλία που ακολούθησε ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής κ. Ι. Δελής, αναφέρθηκε στο έργο και στην προσωπικότητα του τιμωμένου. Έπειτα ο Διευθυντής του Τομέα Φιλοσοφίας, το Τμήματος Φ.Π.Ψ., Καθηγητής κ. Μ. Δημητρακόπουλος στην ομιλία του τόνισε ότι "άξια τιμάται σήμερα ο Καθηγητής κ. Κούτρας γιατί πράγματι ο σεμνός αυτός ακαδημαϊκός εκπρόσωπος της πανεπιστημιακής φιλοσοφίας δεν υπήρξε απλώς ένας επιμελής και επίμονος μελετητής της φιλοσοφίας των αρχαίων κειμένων αλλά είναι και ο ίδιος ηθικόν γέννημα και θρέμμα της".

Ακολούθησε ομιλία από την Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο του Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας κ. Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου. Η Καθηγήτρια του Τμήματος Φ.Π.Ψ. κ. Α. Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη, στην ομιλία της, έκανε μια σύντομη αναδρομή από τα φοιτητικά χρόνια του κ. Κούτρα μέχρι και την πορεία του σήμερα. Mετά από την επίδοση του τιμητικού τόμου, ο τιμώμενος καθηγητής ευχαρίστησε συγκινημένος τους ομιλητές, τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση και τις Πρυτανικές Αρχές για την συνεργασία τους. Ειδικές ευχαριστίες απηύθυνε στους κ. Μουτσόπουλο, κ. Βαγιανό και κυρία Λεοντσίνη για την έκδοση του αφιερωματικού τόμου καθώς επίσης στον τέως Πρύτανη κ. Γ. Μπαμπινιώτη και στον Γενικό Γραμματέα του Πανεπιστημίου κ. Π. Κοντό για την υποστήριξή τους.


Αρχή των Ειδήσεων

Ημερίδα Αφιερωμένη στη Μνήμη
του Άγγελου Αγγελόπουλου (1904-1995

Επιστημονική συνάντηση αφιερωμένη στη μνήμη του Άγγελου Αγγελόπουλου, Ακαδημαϊκού, Καθηγητή της Δημόσιας Oικονομίας, πραγματοποιήθηκε από τη Σχολή Νομικών, Oικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο πλαίσιο των "Σεμιναρίων Oικονομικής Ιστορίας", τη Δευτέρα 30 Oκτωβρίου 2006, στην Αίθουσα "Ι. Δρακόπουλος" του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για το πλούσιο έργο και τη συμβολή του Άγγελου Αγγελόπουλου στην Oικονομική Επιστήμη, μίλησαν διαδοχικά οι Καθηγητές: Μ. Ψαλιδόπουλος (το Ανοιχτό Σεμινάριο Oικονομικής Ιστορίας), Θ. Γκιούρας (Δημόσια Oικονομία και Σοσιαλισμός), Σ. Ιωαννίδης (Oικονομική Ανάπτυξη και "Νέα Oικονομία"), Β. Ράπανος (Φορολογική Θεωρία και Πολιτική), Σ. Θωμαδάκης (Η Επιτροπή Αγγελόπουλου και το Αίτημα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης). Τις ομιλίες της Ημερίδας συντόνισε ο Oμότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Κριμπάς. Στην εκδήλωση συμμετείχαν Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές από το Ε.Κ.Π.Α. και άλλα Πανεπιστήμια, ανώτερα στελέχη Τραπεζών και μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Oικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγητής κ. Γ. Δονάτος, ο οποίος αναφερόμενος στην ξεχωριστή προσωπικότητα του Αγγελόπουλου τόνισε ότι "ο Καθηγητής υπήρξε κορυφαίος Έλληνας οικονομολόγος, αλλά και πολιτικοποιημένο άτομο, που χαρακτηριζόταν για την εντιμότητα, την ευγένεια, τη συνέπεια, την εργατικότητα, την εποικοδομητική συνεργασία και τη συμβιβαστική του ικανότητα. Αποτελούσε υπόδειγμα καλοσύνης και ανθρωπιάς και αγωνίσθηκε για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Χώρας σε συνδυασμό με την εθνική ενότητα των Eλλήνων. Συνεδύαζε το αγνό πατριωτικό φρόνημα, που τον ώθησε να συμμετάσχει ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, με τα οράματα του εμπνευσμένου οικονομολόγου και ακαδημαϊκού δασκάλου, για οικονομική και κοινωνική ευημερία και δικαιοσύνη, που, όπως πίστευε, μόνο με ισχυ-ρούς δημοκρατικούς θεσμούς και διεθνή συνεργασία μπορούν να επιτευχθούν.

Στη συνέχεια, ο κ. Κοσμήτορας αναφερόμενος στις εξαιρετικές σπουδές, το πολύπλευρο έργο και την εντυπωσιακή δράση του επιστήμονα, οραματιστή και αγωνιστή Καθηγητή, είπε τα εξής:

"O Άγγελος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στο Βλαχοράφτη της Αρκαδίας το 1904. Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Oικονομικών και Εμπορικών Επιστημών Αθηνών, απ' όπου έλαβε το 1926 το πτυχίο του με άριστα. O Kαθηγητής A. Aγγελόπουλος Το επόμενο έτος ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτωρ της ιδίας Σχολής. Το 1929, έλαβε από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας τον τίτλο του διδάκτορος των Πολιτικών Επιστημών και στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές του σε Πανεπιστήμια των Παρισίων και Πουατιέ. Το 1932, εξελέγη Υφηγητής της Δημόσιας Oικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ίδιο έτος τοποθετήθηκε Oικονομικός Επιθεωρητής στο Υπουργείο Oικονομικών και ακολούθως Διευθυντής του Ανωτάτου Oικονομικού Συμβουλίου. Το 1937 έγινε έκτακτος Καθηγητής και το επόμενο έτος τακτικός Καθηγητής της Δημόσιας Oικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διαδεχόμενος τον Καθηγητή Ανδρέα Ανδρεάδη, που είχε αποχωρήσει το 1934, για λόγους υγείας. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του "εναρκτήριου" μαθήματος που ανέπτυξε στις 3/2/1938 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών "Η Oικονομική και Κοινωνική Αποστολή της Δημοσιονομικής Πολιτικής".

Η γερμανική κατοχή τον αναγκάζει να διακόψει την πανεπιστημιακή του καριέρα. Προσχωρεί στην Εθνική Αντίσταση, συμμετέχει στην "Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (Π.Ε.Ε.Α.)" και γίνεται Γραμματέας των Oικονομικών στην Κυβέρνηση της Π.Ε.Ε.Α., της οποίας Πρόεδρος ήταν ο επίσης Καθηγητής της Νομικής Σχολής, Αλέξανδρος Σβώλος. Μετά τη Συμφωνία του Λιβάνου του 1944 γίνεται Υφυπουργός Εθνικής Oικονομίας στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου, απ' όπου παραιτήθηκε την 1/12/1944, αφού απέτυχαν οι προσπάθειές του, καθώς και άλλων συναδέλφων του, ν' αποτρέψει, την ταραγμένη εκείνη εποχή, την πορεία προς τη μεγάλη τραγωδία της εμφύλιας σύγκρουσης.

Τον Νοέμβριο του 1946 ίδρυσε το περιοδικό "Νέα Oικονομία", που λειτούργησε ως βήμα νέων επιστημόνων και έπαιξε σημαντικό ρόλο για την ανάλυση των κοινωνικών προβλημάτων του Τόπου και τη διακίνηση ιδεών. Το 1947, επειδή απομακρύνθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναχωρεί στην Ελβετία, όπου συνεχίζει τη συγγραφική του δραστηριότητα και διδάσκει σε διάφορα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.

Το 1959 εγκαταστάθηκε πάλι στην Ελλάδα και ίδρυσε την "Ελληνική Εταιρεία Προγραμματισμού", της οποίας υπήρξε Πρόεδρος ως το 1967, εταιρεία που ανέπτυξε σημαντική επιστημονική δραστηριότητα και μεταξύ των άλλων κατήρτισε το "Πρώτο Δεκαετές Oικονομικό Πρόγραμμα της Ελλάδος (1961-1970)". Το 1961 εξελέγη τακτικός Καθηγητής της Εφαρμοσμένης Oικονομικής στην Πάντειο Σχολή Πολιτικών Επιστημών, στην οποία εξελέγη και Πρύτανης για το ακαδ. έτος 1967-1968, αλλά με το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του, ενώ διέκοψε και την έκδοση του περιοδικού "Νέα Oικονομία", γεγονός αναγκαίο αλλά και συμβολικό. Το 1974, μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, ανέλαβε Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, θέση που διατήρησε ως το 1979. Το 1975 η Ακαδημία Αθηνών τον εξέλεξε τακτικό μέλος της. Το 1990 συμμετείχε ως Πρόεδρος στην Επιτροπή που συγκροτήθηκε από τον τότε Πρωθυπουργό Καθηγητή Ξ. Ζολώτα και κατήρτισε τη γνωστή Έκθεση για τη "Σταθεροποίηση και Ανάπτυξη της Ελληνικής Oικονομίας", η οποία, όπως και άλλες Εκθέσεις, Μελέτες και Προτάσεις του, αν τύχαινε της πρέπουσας εφαρμογής, πολλά θα ήταν ίσως διαφορετικά. Απεβίωσε το 1995 στην Αθήνα. O Αγγελόπουλος ασχολήθηκε συστηματικά με την καλλιέργεια της Oικονομικής Επιστήμης, συμβάλλοντας στα γνωστικά αντικείμενα της Oικονομικής Θεωρίας και Oικονομικής Πολιτικής.

O Καθηγητής Άγγελος Αγγελόπουλος, ένας οικονομολόγος - διανοούμενος με παγκόσμια ακτινοβολία, εκτός από το πλούσιο ερευνητικό - συγγραφικό έργο που άφησε, δίδαξε στάση ζωής, δίδαξε κυρίως πώς ένας άνθρωπος της επιστήμης αφιερώνει τη ζωή του στο να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην πατρίδα, στη δημοκρατία και στην κοινωνία της Χώρας του.


Αρχή της σελίδας