Α.Φ. 100 [01/02/07]

Α.Φ. 100 [01/02/07]

Ευρύτατη συναίνεση για τα θέματα της Παιδείας
Νέος τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Προληπτικός εμβολιασμός

Πώς βλέπουν οι πρωτοετείς φοιτητές το Πανεπιστήμιο Αθηνών
Aπόψεις - Ανεργία και τεχνολογία
Συνέντευξη:
Βασίλειος Μαρκεζίνης

Φοιτητικά Νέα #100
Υποσημειώσεις... #100
Συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια #100 - Το κρατικό Πανεπιστήμιο της Μολδαβίας
Ρεπορτάζ #100
Εργαστήρια - Κλινικές - Σπουδαστήρια #100
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #100
Βιβλία #100
Διεθνή #100
Από τη ζωή του Πανεπιστημίου μας #100
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #100
Ημερολόγιο Φεβρουαρίου
(1-15/2/2007)

Από την ιστορία του ΕΚΠΑ #100

Νέος τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Προληπτικός εμβολιασμός

1/2/2007
του Αντιπρύτανη καθηγητή Γ. Κρεατσά
Μορφή εύκολης εκτύπωσης

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), είναι ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός, ο οποίος συνήθως βρίσκεται στο γεννητικό σύστημα και προκαλεί βλάβες σε άνδρες και γυναίκες. Θεωρείται ότι αποτελεί την αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αν και δεν θα αναπτύξουν καρκίνο όλες οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από HPV. Τα περισσότερα σεξουαλικώς ενεργά άτομα θα μολυνθούν από τον ιό κατά τα πρώτα χρόνια της σεξουαλικής τους ζωής. Ο HPV έχει θεωρηθεί ως ο πρώτος πιστοποιημένος ιός που ευθύνεται για την ανάπτυξη καρκίνου στον άνθρωπο. Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι για να αναπτυχθεί καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, η παρουσία του HPV είναι απαραίτητη. Ο ιός ανιχνεύεται σε πάνω από 90% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

Προσβάλλει συνήθως άτομα νεαρής ηλικίας, ενώ η διάδοση του ιού είναι τόσο ραγδαία ώστε η πιθανότητα να προσβληθεί από τη λοίμωξη μια σεξουαλικώς ενεργή γυναίκα μέχρι την ηλικία των 30 ετών είναι 10-30%. Είναι ίσως το πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στην Αμερική, με 5,5 εκ. νέες περιπτώσεις ανά έτος. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τρίτος πιο διαδεδομένος καρκίνος στον κόσμο. Είναι ο δεύτερος πιο κοινός και κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, μετά τον καρκίνο του μαστού, στις αναπτυσσόμενες χώρες. Περίπου 200.000 γυναίκες πέθαναν από τη νόσο το 2000. Περίπου 400.000 περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, παγκοσμίως.

Μεγάλο ποσοστό των Η PV λοιμώξεων είναι παροδικές και ασυμπτωματικές και δεν προκαλούν δυσπλασίες λόγω προστατευτικών μηχανισμών της φυσικής άμυνας του οργανισμού. Η παραμονή της HPV λοίμωξης συνδέεται με την ανάπτυξη τραχηλικής δυσπλασίας και καρκίνου.

Επειδή η λοίμωξη από τον HPV είναι απαραίτητη αλλά όχι ικανή αιτία για την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, θεωρούμε ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να συνδυαστούν με αυτή, για να επηρεάσουν τον τράχηλο και να οδηγήσουν από HPV λοίμωξη σε σοβαρότερη βλάβη. Επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται: η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών δισκίων, πολλαπλές εγκυμοσύνες, μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, κάπνισμα, λοίμωξη από HPV σε συνδυασμό με άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, παράγοντες διατροφής, η ηλικία στην οποία οι γυναίκες είχαν την πρώτη τους ερωτική επαφή, και η ηλικία στην οποία εκτέθηκαν πρώτη φορά στον HPV.

Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως η αντίδραση του οργανισμού και οι παράγοντες που σχετίζονται με τον ίδιο τον ιό, όπως το γενετικό του υλικό, τα είδη, η παρουσία και άλλων τύπων του ιού, είναι παράγοντες στους οποίους δεν μπορούμε να επέμβουμε. Έχει αναφερθεί, ότι οι βλάβες στον τράχηλο της μήτρας εμφανίζονται κυρίως στο τέλος της 2ης εικοσαετίας, ο εντοπισμένος καρκίνος περίπου στην ηλικία των 35 ετών και ο μεταστατικός καρκίνος περίπου στην ηλικία μεταξύ 55 και 60 ετών. Ο χρόνος εξέλιξης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχει υπολογισθεί σε 10-15 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η νόσος μπορεί να αναγνωρισθεί και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά.

Οι HPV από πλευράς βαρύτητας διακρίνονται σε: α) υψηλού κινδύνου: 16,18,45,56,58 β) χαμηλού κινδύνου: 6,11,42,43,44,53 και γ) ενδιάμεσου κινδύνου: 31,33,35,39,51,52,59,68 ανάλογα με τον κίνδυνο εξαλλαγής. Το 90%του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από τους HPV τύπους 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58.

Παραδοσιακά, η ανίχνευση και η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας βασίζεται στην εξέταση κατά Παπανικολάου, η οποία έχει ως σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων των κυττάρων της περιοχής και έχει αποτελέσει διεθνώς μία από τις πλέον επιτυχημένες και καθοριστικές εξελίξεις στο πλαίσιο των προσπαθειών για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση κακοηθών νόσων.

Τα τελευταία 15 χρόνια, μετά την αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ του HPV και του τραχηλικού καρκίνου , άρχισαν να γίνονται ευρείες μελέτες για την παρασκευή εμβολίου ενάντια στον ιό. Ο στόχος του εμβολίου είναι τόσο η προφύλαξη, όσο και η θεραπεία.

Από το 2002 έχει ξεκινήσει η εφαρμογή ενός εμβολίου για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ΗPV. Το εμβόλιο αυτό περιέχει πρωτεΐνες του καψιδίου του ιού που προκαλούν τη δημιουργία ειδικών αντισωμάτων έναντι ιϊκών πρωτεϊνών.

Το τετραπλό εμβόλιο σχεδιάστηκε προκειμένου να προστατεύσει έναντι των πλέον καρκινογόνων για τον τράχηλο τύπων HPV16 και 18, και των πλέον συχνά προκαλούντων γεννητικά κονδυλώματα ΗPV 6 και 11. Η μελέτη αυτή συμπεριέλαβε 20.541 νεαρές γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 16 και 23 ετών, από 33 χώρες. Από την Ελλάδα συμμετείχε ως ερευνητικό Κέντρο το Τμήμα Παιδικής - Εφηβικής Γυναικολογίας και Επανορθωτικής Χειρουργικής που λειτουργεί στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, και συγκεκριμένα στη Β' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επίβλεψη του Επ. Καθηγητή κ. Ε. Δεληγεώρογλου. Το εμβόλιο χορηγείται σε 3 δόσεις σε χρονικά διαστήματα 0, 2 και 6 μηνών. Από τα αποτελέσματα που είχαμε στο Κέντρο μας, επιβεβαιώθηκε η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου, αλλά και η καλή ανοχή του από τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, καθώς δεν εμφανίστηκε καμία ανεπιθύμητη ενέργεια ή σοβαρή αντίδραση.

Το τετραδύναμο εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη βλαβών του τραχήλου. Συνεχιζόμενες μελέτες εξακολουθούν να εξετάζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άρρενα και θήλεα άτομα στην εφηβεία, καθώς και νέες ή και μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες.

Σε μελέτη 575 κηδεμόνων εφήβων που έγινε στις Η.Π.Α., αρχικά το 55% τοποθετήθηκε υπέρ του εμβολιασμού, ενώ μετά από βραχεία ενημέρωση το ποσοστό αυξήθηκε σε 75%, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη για ενημέρωση εφήβων και νέων σχετικά με τη μεγάλη σημαντικότητα της HPV λοίμωξης και της συσχέτισης του με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και των γεννητικών κονδυλωμάτων. Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ενημέρωσης του κοινού και κυρίως των νέων σε θέματα αγωγής υγείας και πρόληψης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την προστασία της υγείας της γυναίκας και, επομένως, κρίνεται σκόπιμο το εμβόλιο αυτό να αρχίσει άμεσα να χρησιμοποιείται.


Αρχή της σελίδας