ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΣΥΜΠΟΣΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΣΥΜΠΟΣΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #168
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #167
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #165
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #163
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #161
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #160
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #159
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #157
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #155
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #154
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #152
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #150
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #149
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #147
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #146
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #145
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #143
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #141
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #140
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #139
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #137
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #135
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #134
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #133
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #132
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #128
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #124
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #122
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #120
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #118
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #116
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #115
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #113
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #112
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #110
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #109
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #108
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #107
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #105
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #104
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #102
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #101
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #100
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #99
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #97
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #96
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #95
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #94
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #93
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #92
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #91
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #90
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #88
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #87
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #86
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #84
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #83
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #82
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #81
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #80
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #79
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #78
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #77
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #76
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #75
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #74
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις - #73
Συμπόσια - Συνέδρια #72

Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #110

1/7/2007
Κείμενο: Συντακτική Ομάδα
Μορφή εύκολης εκτύπωσης

Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις

Επίδοση τιμητικού τόμου στον αναπληρωτή καθηγητή και Προϊστάμενο Γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτη Κοντό

Οι Πρυτανικές Αρχές με τον τιμώμενο

Την Δευτέρα 25 Ιουνίου σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποιήθηκε η επίδοση τιμητικού τόμου με τον τίτλο Ευεργεσία, στον αναπληρωτή καθηγητή και Προϊστάμενο Γραμματείας του Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτη Κοντό για την πλούσια και πολυδιάστατη συνολική προσφορά του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Ανώτατη Εκπαίδευση γενικότερα. Στην τελετή παρευρέθησαν Υπουργοί, Βουλευτές, ακαδημαϊκοί, ο τέως και οι πρώην Πρυτάνεις, πρώην Αντιπρυτάνεις, καθώς και πολλοί συνάδελφοι του τιμώμενου και φοιτητές. Στην προσφώνηση του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου καθηγητής κ. Χ. Κίττας υπογράμμισε ότι «η τελετή αυτή είναι λόγος ιδιαίτερης χαράς, όχι μόνο γιατί ο τιμώμενος προέρχεται από τους κόλπους του Ιδρύματος μας, αφού υπήρξε πτυχιούχος του και διδάκτωρ αλλά και επί σαράντα χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος που το υπηρέτησε πιστά προσφέροντας συνάμα απλόχερα την πολύτιμη αρωγή του και σε διοικητικά θέματα, τα τελευταία μάλιστα χρόνια από την υπεύθυνη και πολύ απαιτητική θέση του Προϊσταμένου Γραμματείας». Ο κ. Κίπας επέλεξε να αναφερθεί με συντομία σε ορισμένες από τις πτυχές του έργου του τιμωμένου οι οποίες σχετίζονται μετά διοικητικά και οργανωτικά καθήκοντα τα οποία επιτελεί, αφήνοντας για τους επόμενους ομιλητές την αναφορά στη σπουδαία επιστημονική και ερευνητική προσφορά του κ. Κοντού, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Πρύτανης τόνισε την ολόψυχη αφιέρωση του Παναγιώτη Κοντού στους αγώνες του κλάδου για την αναβάθμιση της θέσης του πανεπιστημιακού δασκάλου στην ελληνική κοινωνία, καθώς και το γεγονός ότι ο ίδιος έχει αναλάβει σημαντικότατες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του Πανεπιστημίου μας και την καλύτερη λειτουργία του. Μεγάλη είναι, ακόμη, η συμβολή του στην ολοκλήρωση πολλών έργων στην Πανεπιστημιούπολη, επεσήμανε ο κ. Κίπας.

Περιγράφοντας το ευρύτερο κοινωνικό και εθνικό έργο του κ. Κοντού, ο κ. Κίπας αναφέρθηκε στην προσφορά του στον Κυπριακό Ελληνισμό, η οποία «καταδεικνύει το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για το μαρτυρικό νησί και για τον αγώνα του κυπριακού λαού, τον οποίο βαθύτατα τιμά και υπηρετεί με συνέπεια επί πολλά χρόνια». Η μέριμνα του κ. Κοντού για την προώθηση των σχέσεων του Πανεπιστημίου με ξένα ιδρύματα, καθώς και για την προβολή της ελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο, διαφαίνεται και από το γεγονός ότι είναι βασικός οργανωτής και επιστημονικός υπεύθυνος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος των Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (του γνωστού ως Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.), το οποίο λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή σχεδόν4.000 διδασκόντων και φοιτητών Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών από 120 Πανεπιστήμια 70 περίπου ξένων χωρών. Τέλος, ο κ. Πρύτανης σημείωσε ότι ο τιμώμενος «χαρακτηρίζεται από βαθύτατη και στέρεη γνώση της οργάνωσης και της λειτουργίας όλων των ακαδημαϊκών μονάδων και, γενικότερα, της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, ενώ χαρακτηρίζεται από μια μοναδική ικανότητα να ανευρίσκει κάθε φορά την πιο σωστή, κατάλληλη και εφαρμόσιμη λύση για τα πολλά και ποικίλης υφής προβλήματα που εγείρονται καθημερινά σε ένα τόσο μεγάλο Ίδρυμα. Αυτή η αρετή προϋποθέτει βεβαίως τη γνώση και κατανόηση των προβλημάτων αλλά και την ευελιξία της σκέψης, το ενδιαφέρον για κάθε ένα συνάδελφο ξεχωριστά, αλλά και την ειλικρινή συναδελφικότητα και την αλληλεγγύη, ιδιότητες που κατεξοχήν χαρακτηρίζουν τον τιμώμενο σήμερα Παναγιώτη Κοντό».

Στη συνέχεια, ανέβηκαν στο βήμα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Πειραιά κ. Σ. Καρβούνης , ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Θ. Πελεγρίνης , η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας κ Ε. Πολίτου-Μαρμαρινού , η οποία και ανακοίνωσε την ομόφωνη πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος για ονομασία της αίθουσας εκδηλώσεων του κτηρίου της Φιλοσοφικής σε αίθουσα «Παναγιώτης Κοντός» προς τιμήν του τιμωμένου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής κ. Γ. Κατσής , η Πρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Σχολής Θετικών Επιστημών κ. Ν. Σιαφάκα ο Καθηγητής κ. Χ. Χαραλαμπάκης , ο οποίος μίλησε εκ μέρους του Τομέα Γλωσσολογίας, ο τέως Πρύτανης κ. Γ. Μπαμπινιώτης , οι επιμελητές του τιμητικού τόμου Ευεργεσία, καθηγητές Φιλολογίας και I στορίας-Αρχαιολογίας αντίστοιχα κ. Ι. Προμπονάς και Π. Βαλαβάνης και ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Πάτρας καθηγητής κ. Ι. Δελλής . Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν εγκωμιαστικά στο επιστημονικό και κοινωνικό έργο του κ. Κοντού, τον οποίο χαρακτήρισαν πρωτοπόρο, αγωνιστή και οραματιστή με γνήσια αγάπη για το Πανεπιστήμιο και τους συνανθρώπους του, αποκαλύπτοντας και σχετικά άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του όπως τις οικολογικές του ανησυχίες.

Ο τ. Πρύτανης, επίτιμος καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης, ως ο κύριος ομιλητής, αναφέρθηκε στο επιστημονικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο του κ. Κοντού, καθώς και στην πολύχρονη δημιουργική συνεργασία τους (40 και πλέον χρόνια) τόσο στον Τομέα Γλωσσολογίας, όσο και κατά τη διάρκεια της Πρυτανείας του. Αναφέρθηκε, επίσης, στην προσωπικότητα και τις ποικίλες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του τιμώμενου.

Ο κ. Κοντός, ο οποίος πήρε στη συνέχεια το λόγο, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συγκίνηση, χαρά και τιμή που αισθάνεται λόγω αυτής της τιμητικής τελετής και ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές του τιμητικού τόμου και της εκδήλωσης. Αναφέρθηκε στην «υπερβολική φιλική διάθεση των ομιλητών» και είπε ότι «όσα άκουσα περισσότερο με οδηγούν να σκέφτομαι όχι τι έκανα, αλλά το τι θα έπρεπε να κάνω». Ευχαρίστησε, επίσης, τους πρώην και νυν Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις με τους οποίους είχε την τιμή και τη χαρά να συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της πορείας του στο Πανεπιστήμιο και εγκωμίασε το έργο και την προσφορά καθενός από αυτούς ξεχωριστά, καθώς και τους συναδέλφους του στη Φιλοσοφική Σχολή και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων στα οποία συμμετείχε που επί τριάντα χρόνια τον περιέβαλλαν με την εμπιστοσύνη τους. Μνημόνευσε ακόμη τους πρώην Αντιπρυτάνεις, «τους αείμνηστους Ι. Δρακόπουλο και Κ. Ευαγγελίδη , οι οποίοι υπήρξαν υπόδειγμα συμπεριφοράς και εσμίλευσαν έναν τύπο πανεπιστημιακού με αγάπη για το πανεπιστήμιο και πίστη στις αξίες που αυτό πρεσβεύει».

Ο κ. Κοντός υπογράμμισε την πίστη του στο δημόσιο πανεπιστήμιο, και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ιδίου και των συναγωνιστών του «το πανεπιστήμιο να γίνει σύγχρονο, να γίνει ευαίσθητο στις προκλήσεις και τους κραδασμούς του κοινωνικού γίγνεσθαι, να έχει αξιοκρατία, να προστατεύει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και να είναι ένας χώρος όπου να παράγεται και να μεταδίδεται η γνώση, αλλά συγχρόνως να υπάρχει αλληλεγγύη, συλλογικότητα και έμπρακτος σεβασμός προς τις αρχές και τις αξίες που συγκροτούν τον πυρήνα του πολιτισμού μας». «Θεωρώ ότι το πανεπιστήμιο αποτελεί κορυφαίο κοινωνικό και εθνικό θεσμό και πιστεύω ότι χρέος των πανεπιστημιακών, κυρίως των διδασκόντων αλλά και του λοιπού προσωπικού του διοικητικού και των άλλων κατηγοριών, είναι η προσφορά με βάση τις αρχές της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών αλλά και του ενδιαφέροντος γι αυτό που αποκαλούμε πολιτισμική μας οντότητα, πολιτιστική μας ταυτότητα. Αυτοί είμαστε, συνυπάρχουμε με όλους τους άλλους και πρέπει να συνυπάρχουμε, πρέπει να σεβόμαστε όλους τους άλλους αλλά πρέπει και να μην απεμπολούμε αυτά που συνιστούν την ύπαρξη μας». Τέλος, ευχαρίστησε θερμά την οικογένεια του που τον στήριξε και τον στηρίζει σε όλες τις προσπάθειες του και επεσήμανε πως όποια τυχόν κέρδη προκύψουν από τη διάθεση του τιμητικού τόμου θα διατεθούν στο ταμείο αρωγής των φοιτητών.Αρχή των Ειδήσεων

Επίδοση τιμητικού τόμου στον καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών κ. Βάλτερ Πούχνερ

Στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε χώρα εκδήλωσηΣτις 4 Ιουνίου 2007 στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε χώρα εκδήλωση κατά την οποία επιδόθηκε ο τιμητικός τόμος Στέφανος στον Καθηγητή και Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βάλτερ Πούχνερ . Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν ο Πρύτανης και ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χ. Κίπας και Γ. Κρεατσάς , ενώ παραβρέθηκαν, ο τέως και οι πρώην Πρυτάνεις, Γ. Μπαμπινιώτης , Π. Γέμτος και Μ. Σταθόπουλος , Ακαδημαϊκοί, Πρέσβεις, ανώτατοι Δικαστικοί, Καθηγητές, συνεργάτες του τιμωμένου και πολλοί φοιτητές.

Ο Καθηγητής Βάλτερ Πούχνερ γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1947 στη Βιέννη. Μετά 5ετείς σπουδές στην επιστημονική θεατρολογία ( Theaterwissenschaft ) στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης απέκτησε το 1972 το διδακτορικό του δίπλωμα με μια εργασία για το «Νεοελληνικό Θέατρο Σκιών Καραγκιόζης», η οποία, όπως τόνισε στην ομιλία του ο Πρύτανης κ. Κίπας, «θεωρείται από την κριτική ως θεμελιακή... και κατορθώνει να εντάξει το ελληνικό θέατρο σκιών στην παγκόσμια βιβλιογραφία». Στην Υφηγεσία του, επίσης από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης (1977), ο Βάλτερ Πούχνερ, όπως σημείωσε ο κ. Πρύτανης «επεξεργάζεται και διατυπώνει μία θεωρία για τη γένεση του θεάτρου, χρησιμοποιώντας κυρίως ελληνικό λαογραφικό υλικό με περισσότερες από 1.500 μαρτυρίες, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, ... αναζητεί τα όρια μεταξύ τελετουργίας και θεάτρου, εθίμων και θεατρικής συμπεριφοράς του ανθρώπου...προκαλώντας θετικές κρίσεις από θεατρολόγους, λαογράφους, βυζαντινολόγους και εθνολόγους».

Ο Βάλτερ Πούχνερ, σύζυγος της Παιδιάτρου και Αναπληρώτριας Καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής κ, Αριάδνης Μαλαμίτση-Πούχνερ και πατέρας δύο ιατρών, διδάσκει από το 1977 έως σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, από το 1978 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ενώ το 1989 εκλέγεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου αναλαμβάνει την οργάνωση του νεοσύστατου τότε Τμήματος Θεατρικών Σπουδών. «Ο Καθηγητής Βάλτερ Πούχνερ, γεννημένος στην Αυστρία, αλλά επάξια πολιτογραφημένος Έλληνας -της ημετέρας παιδείας μετέχων- έχει διαγράψει με εργατικότητα, μεθοδικότητα και βαθιά γνώση του αντικειμένου του μια λαμπρή έως τώρα πορεία στον ακαδημαϊκό χώρο. ...Η συγγραφική και εκδοτική δραστηριότητα, που έχει αναπτύξει ο Βάλτερ Πούχνερ είναι επιβλητική σε όγκο αλλά και εξαιρετική σε ποιότητα» τόνισε ο Αντιπρύτανης κ. Γ. Κρεατσάς.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ακαδημαϊκός Καθηγητής Σ. Ευαγγελάτος τόνισε την κορυφαία θέση που κατέχει ο Βάλτερ Πούχνερ ως επιστήμονας, όσον αφορά τον αριθμό των βιβλίων και δημοσιεύσεων, την ποικιλία των θεμάτων, την ποιότητα της γραφής και την εκπληκτική του βιβλιογραφική ενημέρωση. Ο Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και γνωστός ποιητής Ν. Βαγενάς μίλησε για το εύρος και το βάθος της γραφής του Β. Πούχνερ, ενώ ο ακαδημαϊκός και θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης ασχολήθηκε με τη συμβολή του τιμωμένου στη μελέτη της ιστορίας της νεοελληνικής σκηνής και ιδιαίτερα στην έρευνα του Βάλτερ Πούχνερ σε Έλληνες δραματουργούς. Τέλος, ο επιμελητής του τόμου Στέφανος, Επίκουρος Καθηγητής Ι. Βιβιλάκης παρουσίασε το βιβλίο, που αποτελείται από 1.435 σελίδες μεγάλου σχήματος περιλαμβάνει 123 μελέτες, από 12 χώρες σε 5 γλώσσες, γραμμένες από Ακαδημαϊκούς, Καθηγητές, Πρέσβεις, Διδάκτορες και γενικότερα μελετητές διαφόρων ειδικοτήτων.

Η εκδήλωση έκλεισε με αντιφώνηση του τιμωμένου Β. Πούχνερ, που κατέληξε: «Η αναγνώριση είναι ένα δώρο εξ ουρανού σαν τη βροχή, δεν μπορεί να την απαιτήσει κανείς, τη δέχεται σαν θεία χάρη. Και σαν τη βροχή φέρνει νέα καρποφορία. Και σαν τη θεία χάρη δεσμεύει ηθικά: πρέπει να γίνεις ακόμα καλύτερος. Κι όταν σας κοιτάζω στα μάτια, εσάς που είστε εδώ συγκεντρωμένοι να με τιμήσετε, στο τέρμα του βλέμματος διακρίνω την προσδοκία και διαβάζω στα πρόσωπα σας πως περιμένετε από μένα ακόμα πολλά. Και σας δίνω το λόγο μου ότι θα το πράξω, Η αγάπη σας δίνει φτερά, η εκτίμηση σας στεριώνει νέες δυνάμεις, η προσδοκία σας πνοή στα πανιά και η παρουσία σας ανανεώνει το συμβόλαιο που έκανα νέος με την Επιστήμη: θα την υπηρετήσω και θα παρασύρω κι άλλους να την υπηρετούν, με στόχους ευγενικούς, με θυσίες και αυταπάρνηση. Η αποστολή μας δεν αμείβεται. Μόνο με πράξεις συμβολικές, όπως αυτή τη σεμνή τελετή ως πράξη αγάπης και εκτίμησης, που πήρε τη μορφή βιβλίου. Θα σας ευχαριστήσω με έργα. Για τη στιγμή όμως με ένα λόγο ταπεινό, που έρχεται ψίθυρος από ένα πολύ βαθύ πηγάδι: ευχαριστώ».Αρχή των Ειδήσεων

Τιμητική εκδήλωση για τα 40 χρόνια Ακαδημαϊκής πορείας του Καθηγητή Γιώργου Λάσκαρη

Ο καθηγητής Γ. ΛάσκαρηςΤην Παρασκευή 8 Ιουνίου οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Ιατρική Σχολή τιμητική εκδήλωση για τα 40 χρόνια Ακαδημαϊκής πορείας και προσφοράς του Καθηγητή Στοματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών Γ. Χ. Λάσκαρη . Το διδακτικό, επιστημονικό και κοινωνικό έργο του τιμωμένου παρουσίασαν ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Χ. Κίπας , ο Αντιπρύτανης και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Γ. Κρεατσάς , οι Καθηγητές Παιδιατρικής κ. Χ. Μπαρτσόκας και Δερματολογίας κ. Α. Βαρελτζίδης , ο πρώην Υπουργός και καθηγητής κ. Δ. Κρεμαστινός , οι Καθηγητές Στοματολογίας κ C . Scully (Αγγλία), I . van der Waal (Ολλανδία), Ε. Γκάγκαρη (Η.Π.Α.) και η κόρη του τιμωμένου, Δικηγόρος κ. Χ. Λάσκαρη .

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν το μεγάλο διδακτικό και επιστημονικό έργο, την παγκόσμια καταξίωση καθώς και τη μεγάλη τιμή για το Πανεπιστήμιο Αθηνών να περιλαμβάνει στις τάξεις του έναν επιστήμονα με το επιστημονικό κύρος και το ακαδημαϊκό ήθος του Γιώργου Λάσκαρη. Ο τιμώμενος πρόβαλε την Ελληνική Στοματολογία και κατ' επέκταση την Οδοντιατρική και Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστήμιο Αθηνών όσο λίγοι στα πέρατα του κόσμου. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Χρήστος Κίπας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «...Οι εργασίες και κυρίως τα εξαίρετα βιβλία του, που εκδόθηκαν εκτός από την Ελληνική και στην Αγγλική γλώσσα και μεταφράστηκαν σε 19 ακόμη γλώσσες, τον κατέστησαν ηγετική φυσιογνωμία στο πεδίο της σύγχρονης Στοματολογίας διεθνώς. Παράλληλα η διδακτική του ικανότητα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και η τεραάστια κλινική του εμπειρία, που πρόθυμα μεταφέρει στους φοιτητές και συνάδελφους, χαρακτηρίζεται από αδιάλειπτη προσφορά γνώσεων, δεξιοτήτων αλλά κυρίως ακαδημαϊκού ήθους». Ο Αντιπρύτανης και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών καθηγητής κ. Γεώργιος Κρεατσάς σε επιστολή του ανέφερε πως «Οφείλουμε να τονίσουμε την προσήλωση του τιμώμενου στο διδακτικό, ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, και την παγκόσμια αποδοχή του. Δημιούργησε το στοματολογικό τμήμα του Νοσοκομείου "Α. Συγγρός" που σήμερα κατέχει κορυφαία θέση στο διεθνή χώρο της Κλινικής Στοματολογίας. Το τμήμα αυτό έχει επάξια κερδίσει την εκτίμηση κορυφαίων προσωπικοτήτων του κλάδου από όλο τον κόσμο. Πρόβαλε την ελληνική Στοματολογία, την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε όλο τον κόσμο...».

Ο τιμώμενος στην αντιφώνηση του ευχαρίστησε για τη μεγάλη τιμή και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «από τη δική μου σκοπιά, κάνοντας μια αναδρομή από την αρχή μέχρι σήμερα, μπορώ να πω, χωρίς αμφιβολία, ότι υπήρξε μια πορεία συναρπαστική, με έντονες συγκινήσεις και ικανοποιήσεις, που μπορείς να τις ζήσεις μόνο όταν με αγάπη, ειλικρίνεια, σκληρή δουλειά και όραμα αφοσιωθείς στο έργο και την αποστολή σου. Όταν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις και επιπλέον εσωτερική πειθαρχία και ψυχικά αποθέματα, καμία δύναμη δεν μπορεί να αναστείλει ή να σβήσει τη φλόγα για πρόοδο, δημιουργία και προσφορά. (...) Καθήκον του Πανεπιστημιακού Δασκάλου, και ιδιαίτερα του Ιατρού, είναι να παράγει νέα γνώση μέσα από την έρευνα, να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση στο φοιτητή και τέλος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον ασθενή και όλα αυτά μέσα σε ατμόσφαιρα αρετής και ευθύνης. Η διαρκής και επίμονη επιστημονική εργασία, η αγάπη και ο πόθος για προσφορά, το αίσθημα ευθύνης απέναντι στις νέες γενιές, το συνάδελφο ιατρό, και ο σεβασμός της προσωπικότητας του ασθενή, αποτέλεσαν το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε η επιστημονική μου πορεία. (...) Ευχαριστώ και από τη θέση αυτή τους δασκάλους μου, τους μαθητές μου, τους συνεργάτες μου, τους συνάδελφους ιατρούς και οδοντιάτρους και τους ασθενείς που με εμπιστεύθηκαν. Τιμή και ευγνωμοσύνη στους γονείς μου για όσα έκαναν για μένα και για τις αρχές που μου ενέπνευσαν».Αρχή των Ειδήσεων

Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Γεωπεριβάλλον: χθες, σήμερα, αύριο»

Στιγμιότυπο από το ΣυνέδριοΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, από 24 έως 27 Μαΐου 2007, στα κτήρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, στην Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, το 11 ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας με θέμα «Γεωπεριβάλλον: χθες, σήμερα, αύριο», το οποίο διοργάνωσε το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η παρουσίαση και ανάπτυξη απόψεων και λύσεων στα σύγχρονα γεωπεριβαλλοντικά προβλήματα με βάση τη βελτίωση και διαχείριση της γνώσης του παρελθόντος, την καταγραφή και μελέτη των διεργασιών που επιδρούν στο γεωπεριβάλλον και των συνεπειώντους και τις προοπτικές της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα των γεωεπιοτημών.

Στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου χαιρετισμό εκ μέρους των πρυτανικών αρχών απηύθυνε ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης καθηγητής Δ. Ν. Ασημακόπουλος ο οποίος επεσήμανε ότι οι γεωεπιστήμονες έχουν αναλάβει το βαρύ έργο να εξερευνούν για να ανακαλύπτουν αποθέματα νερού, χρήσιμα ορυκτά και πηγές ενέργειας, που χωρίς αυτά καμία πρόοδος τεχνολογική και πολιτισμική δεν θα μπορούσε να υπάρξει και συγχρόνως να βοηθούν την ανθρώπινη κοινωνία να κατανοήσει τις φυσικές καταστροφές και να ερευνούν τρόπους για την πρόγνωση τους και την προστασία της.

Στόχος του Συνεδρίου ήταν να φέρει κοντά επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα σχετικά με τη δομή, τη σύνταξη και τις δυναμικές διαδικασίες της γης. Η έρευνα αυτή αποσκοπεί στην κατανόηση της γένεσης και της εξέλιξης του πλανήτη μας και την εφαρμογή των γνώσεων αυτών για τη λύση πρακτικών προβλημάτων, όπως είναι ο εντοπισμός και η εκμετάλλευση ορυκτών, πρώτων υλών, υπογείων υδάτων καθώς και η μελέτη φαινομένων όπως οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις κ.ά. Επιπλέον στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου εξετάσθηκε διεπιστημονικά ένα φλέγον παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα της εποχής μας: οι κλιματικές αλλαγές.

Όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Καθηγητής κ Μ. Δ. Δερμιτζάκης , τ Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, «στο Συνέδριο δήλωσαν συμμετοχή πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και νέοι επιστήμονες και ερευνητές, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις μελέτες τους πάνω σε θέματα αιχμής που σχετίζονται με το Γεωπεριβάλλον.

Συμμετείχαν περισσότεροι από 500 σύνεδροι, 250 αξιολογητές, 500 συγγραφείς με 151 προφορικές και 41 αναρτημένες παρουσιάσεις από 22 χώρες. Οι 192 εργασίες που παρουσιάστηκαν έχουν δημοσιευθεί σε 4 τόμους, 2.500 σελίδων συνολικά. Οι εργασίες του Συνεδρίου χαρακτηρίστηκαν από ποιότητα και πρωτοτυπία και κάλυπταν όλα τα αντικείμενα των γεω-επιστημών. Επίσης στο πλαίσιο του συνεδρίου οργανώθηκαν εννέα «Στρογγυλές τράπεζες» (Οικονομική Γεωλογία-Γεωχημείας, Τεχνική Γεωλογία, Διδακτική των Γεω-επιστημών, Γεωμορφολογία & Περιβάλλον, Διατήρηση Γεωλογικής-Γεωμορφολογι-κής Κληρονομιάς, Υδρογεωλογία, Παλαιοντολογία-Στρωματογραφία, Τεκτονική, Νανογεωεπιστήμες,) όπου δόθηκε η δυνατότητα για συζήτηση και προβληματισμό σε ενδιαφέροντα αντικείμενα των Γεω-επιστημών».

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που εξετάστηκε στο πλαίσιο των εργασιώντου Συνεδρίου, είναι ασφαλώς οι σοβαρές επιπτώσεις σε πλανητικό επίπεδο από το υφιστάμενο καθεστώς διαχείρισης της ενέργειας. Η συνεχώς αυξανόμενη κατανάλωση, μετά ορυκτά καύσιμα να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος, σε ότι αφορά την παραγωγή της ενέργειας, έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση τις εκπομπές του άνθρακα με αλυσιδωτές και ορατές πλέον επιδράσεις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές. Είναι γνωστό ότι και η παραμικρή κλιματική αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων και αλλαγών σε όλο τον έμβιο κόσμο, ζωικό αλλά και φυτικό. Η επίδραση των κλιματολογικών μεταβολών είναι ένας παράγων που καθορίζει βασικές δραστηριότητες του ανθρώπου και ως εκ τούτου είναι αναγκαίο να γνωρίζει τις αναμενόμενες μελλοντικές αλλαγές με βάση επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στο πρόσφατο παρελθόν. Με βάση τον παραπάνω προβληματισμό, πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις που αφορούσαν στην ανασύσταση των παλαιών περιβαλλόντων ως βασικό μέσο για τη δημιουργία διαφόρων κλιματικών μοντέλων. Έμφαση δόθηκε στην παρούσα κατάσταση της Ελλάδας όσον αφορά στην έρευνα, εξόρυξη, κατεργασία και εμπορία βιομηχανικών ορυκτών. Παρουσιάστηκε τόσο η ελληνική παρουσία στο εξωτερικό όσο και η δραστηριοποίηση ευρωπαϊκών εταιρειών στην Ελλάδα. Στον τομέα της έρευνας, για τον εντοπισμό ορυκτών πόρων από τις εισηγήσεις που έγιναν, διαπιστώνεται ότι υπάρχει δράση και ενδιαφέρον. Αξιοσημείωτα βήματα έχουν γίνει στην έρευνα για την αύξηση και την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων, στοιχείο απαραίτητο για την ανάπτυξη μιας χώρας σαν την Ελλάδα.

Επιπλέον συζητήθηκε η αναγκαιότητα για την ανάπτυξη της διδακτικής των γεωεπιοτημών και η συμβολή της στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αναπτύχθηκε το θέμα της Γεωμορ-φολογικής χαρτογράφησης ως βασικό εργαλείο στην εξελικτική απεικόνιση του ανάγλυφου και οι εφαρμογές της. Πολλές εισηγήσεις αναφέρθηκαν στις σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους στην γεωμορφολογία όπως είναι η Τηλεπισκόπηση και τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών με τη χρήση υψηλής ακρίβειας χωρικών δεδομένων. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μεγάλη ποικιλία γεωλογικών και γεωμορ-φολογικών σχηματισμών και διεργασιών που συνθέτουν την πλούσια γεωποικιλότητάτης και προσδιορίζουν την αξία της γεωλογικής της κληρονομιάς. Πολλές περιοχές της Ελλάδας περιέχουν ανεκτίμητα γε-ωλογικά-γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και τοπία, μερικά από τα οποία είναι διεθνούς σημασίας για τις γεωεπιστήμες και την παγκόσμια γεωλογική ιστορία, ενώ μερικά είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του τουρισμού. Ο κανόνας είναι η απουσία προστασίας και διατήρησης για τις θέσεις αυτές, ενώ οι λίγες φωτεινές εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Αυτός είναι ο λόγος για την αύξηση της συνειδητοποίησης και στη χώρα μας για τη διατήρηση της γεωλογικής κληρονομιάς. Η προσπάθεια γι' αυτήν τη διατήρηση επιχειρείται είτε μέσα από την αναγνώριση, καταγραφή και ανάδειξη των γεωτόπων, είτε μέσα από την ανάπτυξη γεωπάρκων. Εισηγήσεις σχετικές με θέματα υ-δρογεωλογίας τόνισαν τη διαρκή αύξηση της υδατικής κατανάλωσης, αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, και την επιτακτική ανάγκη της ορθολογικής υδατικής διαχείρισης, που πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις και απαιτήσεις από την έλλειψη ή κακή διαχειριστική πρακτική, όπως είναι οι υπεραντλήσεις, οι υφαλμυρώ-σεις, ο εκσυγχρονισμός υδατικών χρήσεων (αρδεύσεις, βιομηχανικές χρήσεις, τουρισμός κ.λπ.). Οι υδατικές διαχειρίσεις πρέπει να βασίζονται στην ενιαία θεώρηση επιφανειακών και υπογείων υδατικών συστημάτων και σε ένα σύνολο αρχών, στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού, στη βάση των σημερινών και μελλοντικών αναγκών. Κυρίαρχη αντίληψη πρέπει να είναι ότι οι υδρευτικές ανάγκες του καθενός συνδέονται με τις υδρευτικές δυνατότητες της κάθε περιοχής. Αναλύθηκε ο ρόλος και η σπουδαιότητα των τοπικών ερευνών και μελετών στο σχεδιασμό των ευρύτερων μελετών. Τέλος, σημαντικές ανακοινώσεις έγιναν σχετικώς με την υδατική διαχείριση γενικώς και ειδικώς σε μικρά νησιά, περιβαλλοντικούς δείκτες και ιχνηθέτες, προβλήματα υπεραντλήσε-ως και υφαλμυρώσεως, φυσικά ισότοπα, γεωθερμικά πεδία, καρστι-κά πεδία, γεωμορφολογικές διαδικασίες, υπόγεια υδραυλική, στερε-ομεταφορά ποταμών, υδροχημεία, εβαπορίτες, ζεολίθους, το ρόλο του νερού σε φαινόμενα αστάθειας, υδατικά προβλήματα σε εξορυκτικές διαδικασίες, όξινη βροχή, ραδιενεργούς πυρήνες σε γεωλογικά υλικά, Γεωαρχαιολογία, μαθηματικά και εννοιολογικά μοντέλα, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, υδρολογία διερρηγμένων πετρωμάτων κ.ά.

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Φυσικοί πόροι και πηγές ενέργειας» πραγματοποιήθηκαν ανακοινώσεις που αφορούν στο ιδιαίτερο επιστημονικό πεδίο έρευνας της μελέτης της επιφάνειας των ορυκτών - ένα νέο κλάδο της Ορυκτολογίας που έχει άμεση σχέση τόσο με την περιβαλλοντική Ορυκτολογία όσο και με νέους κλάδους της Γεωχημείας με πεδία αιχμής τη μοριακή Γεωχημεία και τη Βιογεωχη-μεία.

Το ενδιαφέρον τους για το συνέδριο εξεδήλωσαν, με τη μορφή χορηγίας, η Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού Ε.Ο.Τ. καθώς και πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Γεωεπιστημών, όπως Αττικό Μετρό Α.Ε., Λατομεία Κυριακού, TITAN A . E ., ΕΡΓΟΣΕ, Εταιρεία Γεωλογικών Μελετών «Γε-ωσκόπιο ΑΤΕ» κ.λπ., οι οποίες με την οικονομική συνδρομή τους βοήθησαν στο μέγιστο βαθμό στην πραγματοποίηση του 11 ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας. Το 11ο Διεθνές Γεωλογικό συνέδριο «Γεωπεριβάλλον: χθες -σήμερα- αύριο» έδωσε το στίγμα της ελληνικής γεωεπιστημονικής πραγματικότητας και των διεθνών της προεκτάσεων μέσα από το θεσμό του Πανεπιστημίου Αθηνών που συμπληρώνει πλέον εκατόν εβδομήντα χρόνια γόνιμης λειτουργίας και αδιάλειπτης προσφοράς.Αρχή των ΕιδήσεωνΔιεθνές Συνέδριο με θέμα τα όρια στην Ιατρική Επιστήμη και την Τεχνολογία «Από τον Ικαρο στον 21ο Αιώνα»

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μ. Γιαννάκου στο βήμα του Συνεδρίου Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από επαναστατικές προόδους στη διαγνωστική προσέγγιση και την θεραπευτική αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων αλλά ταυτόχρονα και από φόβο τον οποίο δημιουργεί η ψευδαίσθηση της ανθρώπινης παντοδυναμίας. Ως συνέπεια αυτών των εξελίξεων εμφανίσθηκε η βιοηθική, μία νέα επιστήμη που οριοθετείται αφενός μεν από την ακατανίκητη επιθυμία των ανθρώπων για υγεία και παράταση της βιολογικής ζωής και αφετέρου από την ανάγκη των κοινωνιών η επιβίωση να στηρίζεται σε ένα σύστημα αξιών.

Με άξονα τα ανωτέρω, οργανώθηκε το τριήμερο Ιατροφιλοσοφικό Συνέδριο με θέμα «Υπάρχουν όρια στην Ιατρική Επιστήμη και την Τεχνολογία: Από τον Ίκαρο στον 21 ο Αιώνα». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από 29/6-1/7/2007 στην Ικαρία, στο νησί που το όνομα του είναι άμεσα συνδεδεμένο με την τεχνολογία στον κόσμο του αρχαίου Ελληνικού μύθου. Στο Συνέδριο αυτό παρουσιάσθηκαν διαλέξεις και εισηγήσεις από εκλεκτούς, καταξιωμένους και διακεκριμένους ομιλητές Τα αντικείμενα των διαλέξεων-εισηγήσεων περιλάμβαναν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων πού αφορούν το νέο τοπίο και τις νέες προσδοκίες που δημιουργεί η πρόοδος της Βιοτεχνολογίας.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής κ. Χ. Κίττας και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής καθηγητής κ. Χ. Στεφανάδης. Ακολούθησε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Α. Γιαννόπουλος με θέμα «Ακαδημαϊκή Ιατρική και πολιτική» ενώ το κλείσιμο του Συνεδρίου έγινε από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μ. Γιαννάκου . Ο Ειδικός Γραμματέας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Κυριαζής εισηγήθηκε το θέμα «Τεχνολογία και Εκπαίδευση στην πορεία του χρόνου». Στη συνέχεια, καθηγητές καταξιωμένοι στον Ελληνικό και Διεθνή χώρο ανέπτυξαν θέματα βιοηθικής που ειδικότερα αφορούσαν: την κλωνοποίηση του ανθρώπου, τις μεταμοσχεύσεις των οργάνων, την έννοια του ιατρικού απορρήτου, τους κανόνες Ιατρικής δεοντολογίας και το δίκαιο, τη σχέση ανθρώπου και περιβάλλοντος, τη σχέση ηθικής και τεχνολογίας, καθώς και τη σχέση Ιατρικής ορολογίας και ελληνικής γλώσσας. Επίσης εκλεκτοί και διαπρεπείς Καθηγητές αναφέρθηκαν σε θέματα που αφορούν την ιατρική στην πορεία του χρόνου, τις διαχρονικές εξελίξεις της ιατρικής σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως η αθηροσκλήρωση, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι απεικονιστικές τεχνικές, οι λοιμώξεις και οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ειδικότερα, ο Αντιπρύτανης κ. Δ. Ασημακόπουλος , καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, μίλησε για τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, ο Αντιπρύτανης κ. Ι. Καράκωστας , Πρόεδρος της Νομικής, αναφέρθηκε στους «Κανόνες Ιατρικής δεοντολογίας και το δίκαιο». Ο καθηγητής και Ακαδημαϊκός κ. Δ. Νανόπουλος αναφέρθηκε στην εξέλιξη της αστροφυσικής στην ομιλία του με θέμα «Από τον Ίκαρο στην αρχή του σύμπαντος». Οι καθηγητές Α. Μαρκόπουλος , Ν. Μπεζαντάκος και Γ. Ρηγάτος έκαναν μια σύντομη αναδρομή στις ιατρικές πρακτικές στην αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο αλλά και στη Λαϊκή Ιατρική.

Στη συνέχεια, ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής κ. Π. Τούτουζας παρέθεσε ομιλία με θέμα «Ο Όμηρος και το Αιγαίο», ο καθηγητής Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας και τέως Αντιπρύτανης κ. Μ. Δερμιτζάκης αναφέρθηκε στην «Ικαρία του χθες του σήμερα και του αύριο» και ο καθηγητής καρδιολογίας κ. Λ. Μιχάλης έθιξε το θέμα της νόσου της αθηρωθρόμβωσης. Ακολούθησαν οι καθηγητές κ. Α. Παπαβασιλείου με θέμα «Κλωνοποίηση του ανθρώπου. Ο θόρυβος, οι αντιρρήσεις και η ελευθερία της επιστήμης», Α. Κωστάκης με θέμα «Μεταμοσχεύσεις οργάνων: θρησκευτική και ηθική θεώρηση» και Α. Κουτσελίνης, πρώην Αντιπρύτανης, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της ευθανασίας ως ένα «σύγχρονο πρόβλημα για την Βιοηθική και την Δεοντολογία». Στο ίδιο κλίμα, σχετικά με θέματα βιοηθικής, παρατέθηκαν οι ομιλίες των καθηγητών Ι. Παπαδημητράκη και Χ. Σπηλιοπούλου με θέματα «Ηθική και Τεχνολογία» και «Η έννοια του ιατρικού απορρήτου» αντίστοιχα. Στις διαχρονικές εξελίξεις στην Ιατρική Επιστήμη αναφέρθηκαν οι καθηγητές κ. Σ. Ράπτης, Λ. Βλάχος, Α. Αντσακλής και Α. Χατζάκης, ενώ, τέλος, το θέμα της Ιατρικής ορολογίας και Ελληνικής γλώσσας έθιξε ο Αναπλ. Καθηγητής κ. Π. Κοντός και ο ομότιμος καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Π. Πέμπτος μίλησε για την «Επιστήμη και το Πανεπιστήμιο». Η Οργανωτική Επιτροπή του Ιατροφιλοσοφικού Συνεδρίου θεωρεί ότι το Συνέδριο αυτό με την ευρεία και μεστή θεματολογία του, καθώς και με τους διαπρεπείς και εκλεκτούς Συνέδρους του αποτέλεσε μία πολύ καλή ευκαιρία για μία συνολική αποτίμηση του νέου πεδίου με τις πολυσχιδείς προεκτάσεις του που διαμορφώνεται με την εκρηκτική πρόοδο της βιοτεχνολογίας.Αρχή των ΕιδήσεωνΤιμητική εκδήλωση για τον εκδότη κ. Α. Σάκκουλα

Η τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην ΠλάκαΜε ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών για τον εκδότη κ. Αντώνιο Σάκκουλα , την Τρίτη 3 Ιουλίου 2007 στο Μουσείο Ιστορίας του Παν/μίου Αθηνών στην Πλάκα. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής και Αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής κ. Ιωάννης Καράκωστας , που είχε και την ευθύνη της όλης εκδήλωσης, έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία της Νομικής Σχολής Αθηνών από τη στιγμή ίδρυσης του εκδοτικού οίκου Σάκκουλα, το 1933. Παρουσίασε τη μακροχρόνια συνεργασία του εκδοτικού οίκου με τη Νομική Σχολή και εξήρε τη συμβολή του Αντωνίου Σάκκουλα στη διάδοση και την καλλιέργεια της νομικής επιστήμης. Έκανε αναφορά στις χιλιάδες των νομικών βιβλίων και τις δεκάδες των τιμητικών τόμων και των νομικών περιοδικών που έχουν εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Αντ. Σάκκουλα. Ο κ. Καράκωστας ευχαρίστησε τον κ. Σάκκουλα εκ μέρους όλων των μελών Δ.Ε.Π. και τόνισε ότι αυτή η πολύτιμη συνεργασία θα συνεχιστεί με την ίδια επιτυχία.

Στην αντιφώνισή του, ο εκδότης εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την τιμητική αυτή εκδήλωση και δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος που μπόρεσε να βοηθήσει εκατοντάδες νέους νομικούς επιστήμονες, εκδίδοντας διάφορες εργασίες, διατριβές, μονογραφίες και συγγράμματα. Στη συνέχεια έλαβε χώρα συναυλία μουσικής δωματίου με την κ. Μ. Δωρή στο φλάουτο και την κ. Μ. Μπιλντέα στην άρπα. Οι δύο καλλιτέχνιδες ενθουσίασαν με την άριστη παρουσία και επίδοση τους το κοινό και κέρδισαν το παρατεταμένο χειροκρότημα του.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χ. Σαρτζετάκης , ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής κ Μ. Σταθόπουλος , ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ Γ. Παναγιωτόπουλος , ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Κ. Μπακάλης , ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου καθηγητής κ. Α. Καρράς , ο Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού καθηγητής κ. Ν. Κλαμαρής , ο ακαδημαϊκός Απόστολος Γεωργιάδης , ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστικολόγων καθηγητής κ. Φ. Δωρής , ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Τμήματος Νομικής καθηγητής κ. Ι. Γιαννίδης , ομότιμοι καθηγητές, δικαστικοί, αρκετά μέλη Δ.Ε.Π. της Νομικής Σχολής, μεταπτυχιακοί φοιτητές.Αρχή των ΕιδήσεωνΔιημερίδα με θέμα την ποιότητα ζωής προσώπων με αναπηρία

Κατά την έναρξη της διημερίδας απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπρύτανης κ. Δημοσθένης ΑσημακόπουλοςΤο Κέντρο Σχολικής Επαγγελματικής και Κοινωνικής Ένταξης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΕ. Σ.Ε.Κ.Ε.) τού Τμήματος Φ.Π.Ψ. τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσε στη Σχολή διημερίδα με θέμα: «Ποιότητα Ζωής Προσώπων με Αναπηρία: Η συμβολή τής εκπαίδευσης. Προβλήματα και προοπτικές». Επιστημονικός Υπεύθυνος της εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής τού ΚΕ.Σ.Ε.Κ.Ε., καθηγητής κ. Λ. Γ. Δελλασούδας , και μέλη τής Οργανωτικής Γραμματείας οι συνεργάτες τού Κέντρου, υποψήφιοι διδάκτορες Α. Αργυροπούλου , Κ. Θηβαίος και Ν. Τσούλιας .

Η διημερίδα σημείωσε επιτυχία για τους εξής λόγους: α) Υπήρξε διεπιστημονική προσέγγιση ενός κρίσιμου ζητήματος από 71 εισηγητές, οι οποίοι προέρχονταν από διάφορα εκπαιδευτικά και επιστημονικά ιδρύματα όλης της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών, και κατά σειρά αριθμού συμμετασχόντων, περιλαμβάνονταν: πανεπιστημιακοί, εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, ιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, νηπιαγωγοί, σχολικοί σύμβουλοι), β) Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή συνέδρων (περίπου 700), κυρίως φοιτητών και εκπαιδευτικών, γ) Παρουσιάστηκαν 44 πρωτότυπες έρευνες και μελέτες.

Κατά την έναρξη της διημερίδας απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπρύτανης καθηγητής κ. Δ. Ασημακόπουλος , ο εκπρόσωπος του Μακαριωτά-του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Δ. Νίκου , ο εκπρόσωπος του ΥΠ.Ε.Π.Θ., Διευθυντής Ειδικής Αγωγής κ Π. Σωτηρόπουλος , ο οποίος και ανέγνωσε το μήνυμα τού υφυπουργού Παιδείας κ. Γ. Καλού , ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου κ. Γ. Βούρβουλης και ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Καθηγητής κ. Γ. Πα-παδάτος .

Ακολούθησε η εναρκτήρια ομιλία τού καθηγητή κ. Λ. Δελλασούδα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «η στάση της κοινωνίας απέναντι στα Άτομα με Αναπηρία (Α.Μ.Α.) ή Πρόσωπα με Αναπηρία (Π.Μ.Α.) -όπως προτείνει ο ίδιος- και κατά συνέπεια και η θέση τους στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι, διαμορφώνεται, διαχρονικά, ανάλογα με τις επικρατούσες σε κάθε εποχή κοινωνικές αντιλήψεις. Έτσι, σήμερα, φτάσαμε να μιλάμε για σχολική, επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική ένταξη των Π.Μ.Α. και, μάλιστα, βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο στο οποίο αρχίζει -για διαφόρους λόγους- να γίνεται αντιληπτή η ανάγκη αποδοχής της διαφορετικότητας γενικά. Όμως, η βελτίωση τής Ποιότητας Ζωής (Π.Ζ.), η οποία αποτελεί δικαίωμα όλων των ανθρώπων, δηλαδή και των Π.Μ.Α., παραμένει σε στοιχειώδη επίπεδα, αφού εξακολουθούμε -ακόμη και σήμερα- να μιλάμε περί ένταξης και ενσωμάτωσης, χωρίς μάλιστα να συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για λειτουργική ένταξη και βελτίωση της Π.Ζ. Οποιαδήποτε ενέργεια για βελτίωση της Π.Ζ. πρέπει να περιλαμβάνει και τη συνεχή αξιολόγηση τής εξελικτικής πορείας της ποιότητας (πριν και κατά την ένταξη, καθώς και μετά απ' αυτή, δηλαδή κατά την ενσωμάτωση). Διότι, η ποιότητα δεν είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό τής προέλευσης μιας παροχής, αλλά και το αποτέλεσμα μιας σταδιακής προσπάθειας για μετάβαση του Π.Μ.Α. από το ένα επίπεδο στο αμέσως υψηλότερο. Μία από τις προϋποθέσεις αυτές είναι και η εκπαίδευση με τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της. Δηλαδή, η εκπαίδευση όχι μόνο των Π.Μ.Α. αλλά και των εκπαιδευτικών -τής Δευτεροβάθμιας κυρίως εκπαίδευσης- και όλων των άλλων παραγόντων που παρεμβαίνουν στην πρόληψη, την αποκατάσταση, τη θεραπεία, την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την ένταξη, την ενσωμάτωση και την κοινωνικοποίηση τους. Αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα, το οποίο επιδίωξε να μεταδώσει η υπόψη διημερίδα».

Στη συνέχεια, ο ομιλητής ανέφερε, επιγραμματικά, τις κύριες συνιστώσες και προεκτάσεις της Π.Ζ. των Π.Μ.Α. τονίζοντας, ιδιαιτέρως, κρίσιμα χαρακτηριστικά ορισμένων εξ αυτών, όπως: α) Η έννοια και επιδράσεις του περιβάλλοντος ( i . ανθρώπινο, φυσικό και τεχνητό, ii . εσωτερικό και εξωτερικό και iii . διαχρονικό, το οποίο χαρακτηρίζεται ως χθεσινό, σημερινό και αυριανό), χαρακτηριστικό παράδειγμα των οποίων αποτέλεσε και η έκθεση φωτογραφίας που οργάνωσαν, πραγματοποίησαν και παρουσίασαν καθηγητές της Ιατρικής Σχολής: ο ομότιμος Καθηγητής κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος και η Επίκουρος Καθηγήτρια κ. Χάρις Λιάπη , με τη συνεργασία πρώην φοιτητών τους (νυν γιατρών). β) Η αναγκαιότητα, όχι μόνο της Αγωγής υγείας, της πρόληψης και της λειτουργικής αποκατάστασης αλλά και της Προαγωγής υγείας, γ) Η εκπαίδευση και σχολική ζωή (πρώιμη παρέμβαση, σχολική ένταξη, γενική εκπαίδευση, ειδική εκπαίδευση, εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης κ.λπ.).

Κλείνοντας τις εργασίες της διημερίδας ο Διευθυντής του ΚΕ.Σ.Ε.Κ.Ε. παρουσίασε στην ολομέλεια των συνέδρων τα κύρια συμπεράσματα των εισηγήσεων και των συζητήσεων, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: (ί) Όχι πλέον αλυσιτελή κηρύγματα περί ισότητας, αλλά περί συμπληρωματικότητας των ενεργειών για κάλυψη του ελλείμματος, η οποία συμβάλλει στον σταδιακό-προοδευτικό περιορισμό της διάκρισης και τής διαφοράς, (ϋ) Ένταξη χωρίς ποιότητα ζωής σημαίνει επίταση της διάκρισης, ( iii ) To σχολείο πρέπει να αποτελεί προτύπωση της πραγματικής ή της ιδεατής κοινωνίας και σ' αυτή την κοινωνία δεν λειτουργούν ούτε οραματιζόμαστε να λειτουργήσουν πολυκατοικίες, γειτονιές, χωριά και πόλεις για πρόσωπα με προβλήματα ακοής, όρασης, κινητικότητας, νόησης κ.ά, αλλά για όλους, (ίν) Κάθε ενέργεια για βελτίωση της Π.Ζ. ενός Π.Μ.Α. δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο σ' αυτό αλλά έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, δεδομένου ότι κάθε σχετικό μέτρο -το οποίο λαμβάνεται και τηρείται- καλύπτει, άμεσα ή έμμεσα, τη συνολική λειτουργία τής κοινωνίας των ανθρώπων, (ν) Σύμφωνα με τις νέες αντιλήψεις ο όρος Ειδική Αγωγή αποκτά νέο εννοιολογικό περιεχόμενο, (νί) Το σήμερα είναι καλύτερο από το χθες και το αύριο προβλέπεται καλύτερο από το σήμερα, με τον βραδύ όμως πάντοτε ρυθμό που ακολουθεί οποιαδήποτε αλλαγή την οποία ζει κάθε φορά, χωρίς να την αντιλαμβάνεται, η εκάστοτε γενιά.Αρχή των ΕιδήσεωνΟι Τουρκικές Σπουδές σήμερα

Στιγμιότυπο από το συμπόσιοΔιεθνές συμπόσιο οργανώθηκε από το Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα «Οι Τουρκικές Σπουδές σήμερα». Στο συμπόσιο έλαβαν μέρος διδάσκοντες του Τμήματος όπως και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι, εκκινώντας από την εξειδίκευση τους στο χώρο των Τουρκικών Σπουδών, κατέθεσαν τον προβληματισμό τους όσον αφορά στην πορεία της επιστήμης της Τουρκολογίας στις μέρες μας αλλά και τη διδασκαλία σε Πανεπιστήμια του ελλαδικού χώρου και του εξωτερικού γνωστικών αντικειμένων που ανήκουν στο ευρύ αυτό επιστημονικό πεδίο. Το συμπόσιο παρακολούθησε πλήθος κόσμου, όπως προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος, μέλη Δ.Ε.Π. από τη Φιλοσοφική Σχολή, το Πανεπιστήμιο Αθηνών εν γένει καθώς και από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού (Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Κύπρου), ειδικοί ερευνητές κ.ά.

Κατά την εναρκτήρια συνεδρία, στην οποία προήδρευσε ο τέως αντιπρόεδρος του Τμήματος και ακαδημαϊκός κ. Κ. Σβολόπουλος , και μετά από τον χαιρετισμό του Προϊσταμένου Γραματείας κ. Π. Κοντού , εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών, και τη σύντομη εισήγηση του Προέδρου του Τμήματος κ. Α. Μαρκόπουλου για την πορεία του Τμήματος κατά τα τέσσερα έτη της λειτουργίας του, οι καθηγητές Cemal Kafadar (Πανεπιστήμιο Harvard ) και Ελισάβετ Ζαχαριάδου (Πανεπιστήμιο Κρήτης) εξέθεσαν διά μακρών τόσο τις προοπτικές των Τουρκικών σπουδών στις Η.Π.Α. σήμερα όσο και την ανάπτυξη των εν λόγω σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αντίστοιχα. Οι Οθωμανικές σπουδές στην Ελλάδα αποτέλεσαν τον άξονα γύρω από τον οποίο κινήθηκε μεγάλος αριθμός ανακοινώσεων οι Γ. Αλεξανδρόπουλος (Πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης), Σοφία Λαΐου (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Α. Αναστασόπουλος (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Αιμιλία Θεμοπούλου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Σία Αναγνωστοπούλου (Πάντειο Πανεπιστήμιο) καθώς και η Ευαγγελία Μπαλτά (ΕΙΕ/ΙΝΕ) επεσήμαναν το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Οθωμανική ιστορία και τις Οθωμανικές, ευρύτερα, σπουδές που παρατηρείται στον ελλαδικό χώρο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ως ειδήμονες, πλειάδα προβλημάτων του κλάδου, τα οποία εστιάζονται τόσο στη μεθοδολογία της διδασκαλίας όσο και της έρευνας (αξιοποίηση αρχειακού υλικού κ.ά).

Οι καθηγητές Selim Deringil (Πανεπιστήμιο Bogazici ), Ayhan Aktar (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και ο νεοεκλεγείς στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών κ Ι. Γρηγοριάδης ασχολήθηκαν με τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μελέτη και, κατά κύριο λόγο, τη διδασκαλία της νεότερης Τουρκικής Ιστορίας στην ίδια την Τουρκία αλλά και το εξωτερικό, ενώ οι διεθνείς σχέσεις τις Τουρκίας κατά τον 20ό αιώνα ήσαν το αντικείμενο προβληματισμού των καθηγητών Θ . Βερέμη (Πανεπιστήμιο Αθηνών), W . Hale (Πανεπιστήμιο Sabanci ) και των διδασκόντων στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α. Αντ. Δεριζιώτη και Θ. Ντόκου .

Η συνεδρία με την οποία ολοκληρώθηκε το συμπόσιο, αφιερώθηκε αρχικά στη διδασκαλία της Τουρκικής γλώσσας στο ελληνικό πανεπιστήμιο η Ελένη Σελλά , που πρόσφατα εκλέχτηκε στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών, η Μαρία Μαυροπούλου και η Σοφία Πρόκου (και οι τρεις διδάσκουν στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α.) κατέδειξαν με πολλές λεπτομέρειες και ενδεικτικά παραδείγματα τα συμπεράσματα από την εμπειρία τους αυτή, ασφαλώς ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Ακολούθησαν ο καθηγητής U . Steinbach (Πανεπιστήμιο Αμβούργου), ο οποίος προέβη σε εκτενή ανάλυση των γερμανο-τουρκικών σχέσεων, η καθηγήτρια Lesly Peirce (Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης), που κινήθηκε περισσότερο προς την Οθωμανική ιστορία και την Κοινωνική Ανθρωπολογία, όπως -αντίστοιχα- και η Ελένη Γκαρά (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), ενώ ο Ηρ. Μήλλας (Τμήμα Τουρκικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α.) μορφοποίησε την εικόνα του 'άλλου' στην τουρκική λογοτεχνία.

Τα συμπεράσματα ενός σαφώς επιτυχημένου συμποσίου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συζητήσεις ήσαν συχνά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες όσο και έντονες, παρουσιάστηκαν από την καθηγήτρια Όλγα Κατσιαρδή και τον καθηγητή Κ. Γαβρόγλου , που ήσαν μέλη και της οργανωτικής επιτροπής, ενώ οι πολυάριθμες ανακοινώσεις θα βρουν πολύ σύντομα τη θέση τους στην ιστοσελίδα του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών.Αρχή των Ειδήσεων


Αρχή της σελίδας