Α.Φ. 112 [01/10/07]

Α.Φ. 112 [01/10/07]

Σε ανοδική πορεία το Πανεπιστήμιο Αθηνών
Για την Παιδεία που θέλουμε
Χρήσιμος οδηγός για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές (07/08)
Aπόψεις - Οι επιστημονικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της Euroclassica και της Ομηρικής Ακαδημίας στη Χίο
Συνέντευξη:
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ

Φοιτητικά Νέα #112
Υποσημειώσεις... #112
Συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια #112 - Το Κρατικό Πανεπιστήμιο Μ.Α. Rasulzadeh στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν
Ρεπορτάζ #112
Εργαστήρια - Κλινικές - Σπουδαστήρια #112
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #112
Βιβλία #112
Διεθνή #112
Από τη ζωή του Πανεπιστημίου μας #112
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #112
Ημερολόγιο Οκτωβρίου
(1-15/10/2007)

Από την ιστορία του ΕΚΠΑ #112

Από τη ζωή του Πανεπιστημίου μας #112

1/10/2007
Κείμενο: Συντακτική Ομάδα
Μορφή εύκολης εκτύπωσης

από τη ζωή του Πανεπιστημίου μας
Μνήμη Γεωργίου Κουμάντου

Ο καθηγητής Γ. Κουμάντος

Ο Γεώργιος Κουμάντος, ένας από τους πιο σημαντικούς πανεπιστημιακούς δασκάλους και διανοητές, έφυγε στις 16 Αυγούστου σε ηλικία 82 ετών. Ο Γ. Κουμάντος (1925-2007) γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μαχητής της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φυλακίσθηκε στις φυλακές Αβέρωφ για τη συμμετοχή του σε αντιστασιακές ενέργειες κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αμβούργο, όπου αναγορεύθηκε διδάκτωρ το 1954. Το 1960 έγινε υφηγητής του αστικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πέντε χρόνια αργότερα εντεταλμένος υφηγητής. Το 1964, με Υπουργό Παιδείας (και Πρωθυπουργό) τον Γεώργιο Παπανδρέου, διετέλεσε για μερικούς μήνες ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας και ασχολήθηκε ειδικά με τη νομοτεχνική διατύπωση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης.

Στο Πανεπιστήμιο απολύθηκε από τη θέση του εντεταλμένου υφηγητή το 1968 από τη Δικτατορία λόγω αδυναμίας προσαγωγής «πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων». Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής έλαβε μέρος σε διάφορες αντιστασιακές ενέργειες και ειδικότερα στην «Εταιρεία Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων», που οργάνωνε δημόσιες εκδηλώσεις με Έλληνες και ξένους ομιλητές για την προβολή των δημοκρατικών θέσεων. Για τη δράση του αυτή, τον Μάιο του 1972 συνελήφθη και εκτοπίσθηκε στο Κερασοχώρι Ευρυτανίας και το Θέρμο Τριχωνίδας, ενώ συγχρόνως η Ε.Μ.Ε.Π. διαλύθηκε με δικαστική απόφαση. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974, επανήλθε στο Πανεπιστήμιο αρχικά ως εντεταλμένος υφηγητής και, το 1975, έγινε τακτικός καθηγητής του αστικού δικαίου. Μετά το 1993 έγινε ομότιμος. Με πλούσιο συγγραφικό έργο, διακεκριμένη κοινωνική και πολιτική δράση και προοδευτική σκέψη, ο Κουμάντος είχε υπηρετήσει σε υψηλές θέσεις, ενώ μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας έλαβε μέρος σε πολλές επιτροπές για την προπαρασκευή νέων νόμων, όπως τις επιτροπές για την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου με την καθιέρωση του πολιτικού γάμου, της ισότητας ανδρών και γυναικών, τη νέα ρύθμιση της υιοθεσίας και της συμπαράστασης σε ανηλίκους ή πρόσωπα που χρειάζονται βοήθεια, καθώς και, πιο πρόσφατα, με τη ρύθμιση της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το κυριότερο νομοπαρασκευαστικό του έργο ήταν η σύνταξη, από επιτροπή υπό την προεδρία του, νέου Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, που ισχύει από το 1993.

Επί δεκαπέντε χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Πνευματική Ιδιοκτησία (Association Litteraire et Artistique Internationale). Στις εκλογές του 2000, ήταν υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Διετέλεσε πρόεδρος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νομικής Συνερ-γασίας και της Επιτροπής Οικογενειακού Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης και ad hoc δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόσφατα τιμήθηκε με το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος. Αρθρογραφούσε τακτικά στην εφημερίδα «Η Καθημερινή». Η Συντακτική Επιτροπή εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γεωργίου Κουμάντου, ο οποίος, σύμφωνα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια «με το επιστημονικό του κύρος και την πνευματική του κατάθεση άφησε μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη». Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αθηνών επικήδειο εκφώνησε ο Πρύτανης καθηγητής κ. Χ. Κίττας. Εκ μέρους της Νομικής Σχολής τον αείμνηστο Γ. Κουμάντο αποχαιρέτησε ο Αντιπρύτανης και Πρόεδρος της Σχολής καθηγητής κ. Ι. Καράκωστας ο οποίος σημείωσε ότι «Με αισθήματα βαθιάς οδύνης και ανείπωτης θλίψης προσέρχομαι σήμερα εδώ για να αποχαιρετήσω τον Γεώργιο Κουμάντο. Όλοι οι συνάδελφοι, μαθητές και φίλοι του συγκεντρωθήκαμε για να τον κατευοδώσουμε στο μεγάλο ταξίδι του, ενθυμούμενοι τις ανεκτίμητες υπηρεσίες που προσέφερε στους δημοκρατικούς θεσμούς της Χώρας μας και το ήθος με το οποίο υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο ως ένα από τα επίλεκτα και βασικά μέλη του διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού του Τμήματος Νομικής και ειδικότερα του Τομέα Αστικού Δικαίου. Παράλληλα ως Πανεπιστημιακός Δάσκαλος προήγαγε την Επιστήμη του Αστικού Δικαίου και γενικότερα τη Νομική Επιστήμη και για την προσφορά του αυτή καταξιώθηκε διεθνώς. Το Τμήμα Νομικής και το Πανεπιστήμιο έχασε ένα από τα εξαίρετα μέλη του, έναν από τους ανθρώπους που είχαν δουλέψει με όραμα, αλλά και με συνέπεια για την εξέλιξη του Πανεπιστημίου μας. Υπήρξε δάσκαλος αγαπητός, επιστήμονας εξαιρετικός, άνθρωπος γενναίος και αυθεντικός. Όλοι οι συνάδελφοι, φίλοι και φοιτητές του, θα τον νιώθουμε κοντά μας και θα προσπαθούμε να συνεχίσουμε το έργο του και το ήθος που αυτός μας δίδαξε και με το ίδιο πάθος και αγάπη που εκείνος επεδείκνυε. Στη σύζυγο του, κυρία Ευγενία Κουμάντου, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και την υπόσχεση ότι θα τον θυμόμαστε».Αρχή των Ειδήσεων


Ειδική μέριμνα για τη μεταφορά φοιτητών/-τριών με αναπηρίες

Με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου το Πανεπιστήμιο μας έχει προβεί στην αγορά ειδικού οχήματος για τη μεταφορά φοιτητών/ τριών με αναπηρίες από τα σπίτια τους προς τους χώρους φοίτησης και αντίστροφα.

Παρακαλούνται οι Πρόεδροι των Τμημάτων να ενημερώσουν μέσω των Γραμματειών τους φοιτητές /-τριες της κατηγορίας αυτής προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα της μεταφοράς τους μέσω της νέας Υπηρεσίας Μεταφοράς Φοιτητών με Αναπηρίες.

Σημειώνεται ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τους φοιτητές που εισήχθησαν με ειδικές διατάξεις, ούτε μόνο τους χρήστες αναπηρικού καθίσματος, αλλά και εκείνους με άλλες αναπηρίες, όπως για παράδειγμα φοιτητές με απώλεια όρασης. Επομένως η ενημέρωση πρέπει να είναι και ειδική (για τις περιπτώσεις των φοιτητών με αναπηρίες τους οποίους γνωρίζει η Γραμματεία), αλλά και γενική (π.χ. μέσω των πινάκων ανακοινώσεων).

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα πρέπει να υποβάλουν στη Γραμματεία του Τμήματος τους σχετική αίτηση. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση αδυναμίας του φοιτητή να τη συμπληρώσει μόνος του ή να μετακινηθεί για να την υποβάλει, η συμπλήρωση και η υποβολή της θα γίνεται από τους υπαλλήλους της Γραμματείας ακόμη και μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ή ηλεκτρονικώς με τους ενδιαφερομένους. Η αίτηση αυτή με μέριμνα των Γραμματειών θα αποστέλλεται (με το εσωτερικό ταχυδρομείο) την επομένη εργάσιμη από την υποβολή της στη:

Μονάδα Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρίες
Κτήριο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια

Πληροφορίες σχετικά με την Υπηρεσία Μεταφοράς Φοιτητών με Αναπηρίες θα δίδονται από τη Μονάδα Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρίες στο τηλέφωνο 210 727 5183 και από την ιστοθέση: http://access.uoa.gr.
Αρχή των Ειδήσεων

Αρχή της σελίδας