Συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια #113 - Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία

15/10/2007
Συντακτική Ομάδα
Μορφή εύκολης εκτύπωσης

Συνεργαζόμενα ΠανεπιστήμιαΤο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία
St Petersburg State University

Το λογότυπο του Πανεπιστημίου

Πρύτανης:
Καθηγήτρια Ludmila Alekseyevna Verbitskaya

Διεύθυνση επικοινωνίας:
7-9 Universitetskaya nab.,
St. Petersburg,
199030
Russia

tel. +7-812-3282000
Department of Information SpbSU
http://www.spbu.ru/e/


To Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης Ιστορία του Πανεπιστημίου

Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης είναι το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης στη Ρωσία και ιδρύθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 1724 επί εποχής του Μεγάλου Πέτρου. Στην έναρξη της λειτουργίας του προσέφερε μαθήματα σε τρία διαφορετικά επιστημονικά πεδία όπως στα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, ενώ έγινε πόλος έλξης για φοιτητές αριστοκρατικής καταγωγής.

Κατά τον 19ο αιώνα το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης άρχισε να διαμορφώνει το χαρακτήρα που έχει και σήμερα. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν τέσσερα τμήματα: το Τμήμα Ιστορίας και Φιλολογίας, το Τμήμα Φιλοσοφίας και Δικαίου, το Τμήμα Φυσικής και Μαθηματικών και το Τμήμα Ανατολικών Σπουδών. Ακόμα έγιναν οι πρώτες ενέργειες για αυτονομία του Πανεπιστημίου, καθώς για πρώτη φορά συστάθηκε Ακαδημαϊκή Σύγκλητος η οποία ήταν υπεύθυνη για την εκλογή των Πρυτανικών Αρχών και τη διοίκηση του πανεπιστημίου. Επίσης το 1838 το πανεπιστήμιο στεγάστηκε για πρώτη φορά στο κτήριο-σύμβολο σήμερα της ρωσικής ανώτατης εκπαίδευσης, που αποτελεί εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Trezzini .

Στις αρχές του 20ού αιώνα το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης αριθμούσε περί τους 10.000 σπουδαστές στα τέσσερα Τμήματα του, ενώ μέχρι και το 1941 αριθμούσε συνολικά δέκα Τμήματα και επτά ερευνητικά ινστιτούτα. Το πανεπιστήμιο σταδιακά αναδείχθηκε σε ένα παγκοσμίου φήμης εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο.

Το Πανεπιστήμιο Σήμερα

Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης σήμερα αριθμεί 20 Τμήματα, και περίπου 25.000 σπουδαστές και 5.000 μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού. Η επιστημονική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, είναι μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στη Ρωσία, ενώ το κτήριο όπου στεγάζεται θεωρείται εθνικό μνημείο. Στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται μεγάλης αξίας βιβλία που ανήκαν σε ιδιωτικές συλλογές όπως για παράδειγμα εκείνη της Αυτοκράτειρας Μεγάλης Αικατερίνης που δωρήθηκε στη βιβλιοθήκη το 1783. Επίσης 100.000 περίπου σπανίων βιβλίων και χειρόγραφα πολλά από τα οποία είναι γραμμένα στο Κυριλλικό αλφάβητο, φυλάσσονται σε ειδικό τμήμα της βιβλιοθήκης. Το Πανεπιστήμιο διεξάγει πολύ σημαντική επιστημονική έρευνα και διαθέτει δεκατέσσερα Ινστιτούτα, όπως για παράδειγμα το Ινστιτούτο Αστρονομίας, το Ινστιτούτο Βιολογίας, το Ινστιτούτο Πληροφορικής κ.ά. Παράλληλα διαθέτει 40 ερευνητικά κέντρα που διεξάγουν έρευνα σε διάφορους τομείς όπως για παράδειγμα το Κέντρο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Κέντρο Αφρικανικών Σπουδών, το Ρωσο-Γερμανικό Κέντρο Κοινωνικών Σπουδών κ.τ.λ.

Στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης λειτουργούν δύο μουσεία. Το Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων, που αριθμεί περίπου διακόσια χρόνια λειτουργίας και θεωρείται ένα από τα καλύτερα του είδους του παγκοσμίως. Έχει στη διάθεση του περί τα 39.000 εκθέματα που χωρίζονται σε δέκα συλλογές ενώ αποτελεί πόλο έλξης για επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Τέλος το Μουσείο και Ιστορικό Αρχείο Dmitry Mendeleev ιδρύθηκε το 1911 και είναι αφιερωμένο στο έργο και στην έρευνα του ομώνυμου Χημικού που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες μορφές στο χώρο των επιστημών στη Ρωσία.

Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου

Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης συνεργάζεται στον ερευνητικό και διδακτικό τομέα με πανεπιστημιακά ιδρύματα από 48 χώρες, όπως για παράδειγμα το πανεπιοτήμιο της Καλιφόρνια στις Η.ΠΑ, το πανεπιστήμιο Waseda της Ιαπωνίας, το Cambridge στη Μεγάλη Βρετανία κ.ά., ενώ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο φιλοξενεί περί τους 4.500 ξένους φοιτητές. Επίσης στο Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Κουλτούρας παρέχονται μαθήματα Ρωσικών σε ενήλικες που έρχονται στη Ρωσία για επαγγελματικούς λόγους από τις Η.Π.Α., την Ευρώπη και την Ιαπωνία, καθώς και σε αντιπροσώπους του διπλωματικού σώματος ξένων χωρών ή διεθνών οργανισμών που διαμένουν στη Ρωσία.

Διμερής Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Στις 16 Δεκεμβρίου του 1993 ελήφθη απόφαση της Συγκλήτου για τη σύναψη Διμερούς Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Η συμφωνία αυτή προέβλεπε κοινές ερευνητικές δραστηριότητες, ανταλλαγή ακαδημαϊκού προσωπικού και μεταπτυχιακών φοιτητών, προσκλήσεις σε συνέδρια, ημερίδες και συμπόσια, ανταλλαγή πληροφοριών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Το 2003 προτάθηκε επίσης να εκπονηθούν κοινές μελέτες μεταξύ των τμημάτων Γεωλογίας, Φυσικής και Οικονομικών των δύο πανεπιστημίων. Τελικά η συμφωνία υπεγράφη στις 14 Μαΐου του 2004 από τον τέως Πρύτανη, Καθηγητή κ Γεώργιο Μπαμπινιώτη, και προβλέπει επισκέψεις ερευνητών, ανταλλαγές φοιτητών, ερευνητική συνεργασία, ανταλλαγή ακαδημαϊκού υλικού.

Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης λειτουργεί τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών, το οποίο ιδρύθηκε το 1986 με επικεφαλής την 27χρονη τότε Οσετικής καταγωγής Φατίμα Γελόιεβα. Χωρίς να γνωρίζει Ελληνικά, ακούγοντας κρυφά ελληνικούς σταθμούς από το ραδιόφωνο, ή αγοράζοντας κρυφά ελληνικές εφημερίδες κατάφερε τα πρώτα πέντε χρόνια να κρατήσει το Τμήμα υπό τις απειλές του τότε καθεστώτος. Σήμερα συνεχίζει να διευθύνει το Τμήμα το οποίο είναι πολύ δημοφιλές και για την εισαγωγή σε αυτό υπάρχει πολύ σκληρός ανταγωνισμός, ενώ ταυτόχρονα διδάσκει Αρχαία Ελληνικά στο Κλασικό Γυμνάσιο της πόλης. Το Πανεπιστήμιο μας στηρίζει αυτό το Τμήμα παντοειδώς, ενώ πολλοί απόφοιτοι του συμμετέχουν σε δραστηριότητες και εκπαιδευτικά προγράμματα του δικού μας Ιδρύματος όπως το πρόγραμμα θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α. κ.ά.Σχολές του Πανεπιστημίου

  - Σχολή Φυσικών Επιστημών

  • Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

  • Τμήμα Βιολογίας

  • Τμήμα Χημείας

  • Τμήμα Γεωλογίας

  • Τμήμα Γεωγραφίας και Γεωοικολογίας

  • Τμήμα Μαθηματικών και Μηχανολογίας

  • Τμήμα Ιατρικής

  • Τμήμα Φυσικής

  - Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών

  • Τμήμα Οικονομίας

  • Τμήμα Ιστορίας

  • Τμήμα Διεθνών Σχέσεων

  • Τμήμα Δημοσιογραφίας

  • Τμήμα Νομικής

  • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

  • Τμήμα Ανατολικών Σπουδών

  • Τμήμα Φιλολογίας

  • Τμήμα Φιλοσοφίας και Πολιτικής Επιστήμης

  • Τμήμα Ψυχολογίας

  • Τμήμα Κοινωνιολογίας

  - Ανεξάρτητο Τμήμα Γυμναστικής και Φυσικής


Αρχή της σελίδας