Α.Φ. 115 [15/11/07]

Α.Φ. 115 [15/11/07]

Σημαντική άνοδος του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ηλεκτρονική Μάθηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση
Προσβασιμότητα για όλους τους φοιτητές
Aπόψεις - Η Ιδιωτική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Κύπρο
Συνέντευξη:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΝΩΛΑΓΑΣ

Φοιτητικά Νέα #115
Υποσημειώσεις... #115
Συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια #115 - Το Πανεπιστήμιο του Τόκιο στην Ιαπωνία
Ρεπορτάζ #115
Εργαστήρια - Κλινικές - Σπουδαστήρια #115
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #115
Βιβλία #115
Διεθνή #115
Από τη ζωή του Πανεπιστημίου μας #115
Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #115
Ημερολόγιο Νοεμβρίου
(15-30/11/2007)

Από την ιστορία του ΕΚΠΑ #115

Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις #115

15/11/2007
Κείμενο: Συντακτική Ομάδα
Μορφή εύκολης εκτύπωσης

Συνέδρια - Συμπόσια - Εκδηλώσεις

Επίδοση τιμητικού τόμου στην Επίτιμη Καθηγήτρια κ. Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού

Ο τέως Πρύτανης επίτιμος καθηγητής κ Γ. Μπαμπινιώτης, ο Αντιπρύτανης καθηγητής κ Ι. Καράκωστας, η επίτιμη καθηγήτρια κ Δ. Θεοφανοπούλου-Κοντού,

Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε σε κλίμα χαράς και συγκίνησης στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών η τελετή επίδοσης τιμητικού τόμου με τίτλο Γλωσσικός Περίπλους στην Επίτιμη Καθηγήτρια κ. Δήμητρα Θεοφανοιπούλου-Κοντού για τη συνολική προσφορά της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και στο χώρο της Γλωσσολογίας γενικότερα. Στην κατάμεστη αίθουσα παρευρέθησαν οι Πρυτανικές Αρχές, τέως και πρώην Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις, Βουλευτές, η τέως Πρόεδρος της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, πολλοί συνάδελφοι της τιμώμενης καθώς και αρκετοί φοιτητές. Στην προσφώνηση του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Χρήστος Κίττας υπογράμμισε ότι «Η τιμώμενη απόψε συνάδελφος κ. Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού, Επίτιμη Καθηγήτρια της Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής μας Σχολής, αποτελεί πραγματικά μία διακεκριμένη παρουσία στο ακαδημαϊκό μας στερέωμα. Η θητεία της στο πανεπιστήμιο μας επί 42 χρόνια συνιστά απαράμιλλο συνδυασμό φιλοπονίας, υπευθυνότητας, νηφαλιότητας, ανιδιοτέλειας, ολοκληρωτικής αφο-σίωσης στην επιστήμη και κυρίως χωρίς όρους και όρια αγάπης για τους φοιτητές και τον πανεπιστημιακό θεσμό». Στη συνέχεια ο κ. Κίπας αναφέρθηκε στις σπουδές της κ. Θεοφανοπούλου-Κοντού και στο ότι ξεκίνησε την πανεπιστημιακή καριέρα ως επιμελήτρια της έδρας της γλωσσολογίας με καθηγητή τον αείμνηστο Γεώργιο Κουρμούλη. Είχε προηγηθεί μία αδιάκοπη πορεία αριστείας από τα Αρσάκεια σχολεία έως τα φοιτητικά έδρανα της Φιλοσοφικής Σχολής επιβραβευόμενη πάντα με υποτροφίες, ενώ πραγματοποίησε λαμπρές μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορικοσυγκριτική και τη Σύγχρονη Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην αρχή εκλέχθηκε μόνιμη καθηγήτρια της εκτάκτου αυτοτελούς έδρας της Γλωσσολογίας και στη συνέχεια καθηγήτρια του Τομέα Γλωσσολογίας. Πέρυσι, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του τμήματος Γλωσσολογίας και ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, αναγορεύθηκε Επίτιμη Καθηγήτρια της Γλωσσολογίας που αποτελεί τον ύψιστο ακαδημαϊκό τίτλο.
Ο κ. Κίπας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ερευνητικό και στο πλούσιο συγγραφικό έργο της τιμώμενης, που εστιάζεται στη σύγχρονη γλωσσολογία και ιδιαίτερα στη συντακτική ανάλυση της γλώσσας με βάση τις αρχές και τα πορίσματα της γενετικής μετασχηματιστικής θεωρίας. «Δεν είναι τυχαίο ότι ο γνωστός αμερικανικός εκδοτικός οίκος John Benjamins περιέλαβε στις εκδόσεις του το 2005 τον τόμο Advances in Greek Genera Syntax αφιερωμένο στη Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού», τόνισε ο κ. Πρύτανης. Η κυρία Θεοφανοπούλου-Κοντού έχει γίνει γνωστή και για το διδακτικό της έργο, που με απλότητα και αμεσότητα έχει ανοίξει το δρόμο και έχει καθοδηγήσει πολλούς νεότερους και πολλούς φοιτητές της που σήμερα είναι καθηγητές σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Και στο χώρο της διοίκησης όμως η κ. Θεοφανοπούλου Κοντού έχει προσφέρει πολλά. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, μέλος της Συγκλήτου, Διευθύντρια του Τομέα Γλωσσολογίας, μέλος της γενικήςΣυνέλευσης του Τμήματος Φιλολογίας, των προσωρινών Συνελεύσεων των τμημάτων Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών και Μουσικών Σπουδών, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου και τελευταία της επιτροπής της Βουλής των Εφήβων. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Πρύτανης «'Εχει επιδείξει μεγάλη διοικητική ικανότητα, εντιμότητα, παρρησσία, διαλλακτικότητα αλλά και αταλάντευτη προσήλωση στις ηθικές αρχές και αξίες που πρέπει να διέπουν τον δημόσιο βίο μας».
Ο κ. Κίπας αναφέρθηκε και στο χαρακτήρα της τιμώμενης «.. .χαρακτηρίζεται από έμφυτη ευγένεια, από απροσποίητη σεμνότητα, προσήνεια, παροιμιώδη ανιδιοτέλεια, λελογισμένη επιείκεια και χαρούμενη πάντοτε διάθεση».
Λόγω της διακριτικής και συνάμα σταθερής της συμμετοχής στα πανεπιστημιακά δρώμενα κατέκτησε τη δίκαιη εκτίμηση και το γνήσιο θαυμασμό εντός και εκτός του Πανεπιστημίου και της χώρας. Ο κ. Πρύτανης στο τέλος συνεχάρη τον Τομέα Γλωσσολογίας τον οποίο χαρακτήρισε ως «ένα από τα πιο δυναμικά κύπαρα της πανεπιστημιακής μας κοινότητας», για τη σύνταξη και την έκδοση του τιμητικού τόμου Γλωσσικός Περίπλους, τους συγγραφείς που συνετέλεσαν στη δημιουργία του τόμου και την κ. Θεοφανοπούλου-Κοντού για την προσφορά της στην ανάπτυξη της σύγχρονης γλωσσολογίας στη χώρα μας και στη μελέτη της γλώσσας μας. Για το έργο, την προσφορά αλλά και το ήθος της κ. Δήμητρας Θεοφανοπούλου-Κοντού μί-λησαν στη συνέχεια η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής καθηγήτρια κυρία Μαρίκα Θωμαδάκη και ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής καθηγητής κ. Ανδρέας Βοσκός καθώς και ο τέως Πρύτανης και επίτιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής, κ. Γεώργιος Δ. Μπαμπινιώτης.
Ο κ. Μπαμπινιώτης στην ομιλία του μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής «είχα προσωπικώς την ευκαιρία να παρακολουθήσω εκ του σύνεγγυς όλη την επιστημονική της εξέλιξη, την ανάπτυξη των ικανοτήτων της και την πανεπιστημιακή, συναδελφική και ανθρώπινη συμπεριφορά της... Η σφαιρική αντίληψη της γλώσσας που πηγάζει από την αναγνώριση της ανάγκης πολλαπλών επιστημονικών προσεγγίσεων στην έρευνα, στην ανάλυση και στη διδασκαλία της γλώσσας, αντίληψη την οποία υιοθέτησε η Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού, συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία της επιστημονικής πολυμορφίας που χαρακτηρίζει τον κλάδο της Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών... Είναι ιστορικά σημαντικό ότι με έγκυρες επιστημονικές θέσεις και θαρραλέες προσπάθειες και των δυο μας, υιοθετήθηκε με ελάχιστες εξαιρέσεις η γενικευμένη χρήση της δημοτικής μας γλώσσας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εμπλουτισμένης μετά πολλά πλούσια στοιχεία της λόγιας παράδοσης χωρίς προκαταλήψεις και εμμονές με κύριο ενδιαφέρον την προώθηση μιας ποιοτικής γλωσσικής επικοινωνίας». Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του τόμου από την Διευθύντρια του Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγήτρια κ. Αμαλία Μόζερ. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Η Δήμητρα είναι από τους πιο αγαπητούς ανθρώπους στο Πανεπιστήμιο μας και όχι μόνο... δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι όλοι οι συνάδελφοι γλωσσολόγοι και μη καθώς και οι μαθητές της θα ανταποκρίνονταν με ενθουσιασμό στη σχετική πρόσκληση».
Η κ Θεοφανοπούλου-Κοντού παρέλαβε τον τόμο και φανερά συγκινημένη ευχαρίστησε τους ομιλητές και όλους όσους παρευρέθηκαν στην τελετή. «...Αυτούς που θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω είναι τον Τομέα Γλωσσολογίας για την απόφαση του να με τιμήσει και επίσης όλους αυτούς που έγραψαν αυτά τα περίφημα κείμενα του τόμου αυτού». Η τιμώμενη που είχε ήδη διαβάσει από πριν τα κείμενα σχολίασε πως είναι κατεξοχήν πρωτότυπα ότι ο τόμος τιμά όχι μόνο την ίδια αλλά και αυτούς που έγραψαν τα κείμενα αυ-τά. Το περιεχόμενο του, όπως τόνισε, απηχεί την πρόοδο που έχει κάνει η γλωσσολογία και τη δυναμική της παρουσία όλα αυτά τα χρόνια. Η κ. Θεοφανοπούλου-Κοντού υπογράμμισε επίσης ότι «αυτά που έχω πάρει από συναδέλφους και φοιτητές είναι πολύ περισσότερα από αυτά που λέγεται ότι έχω δώσει.»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ξεκίνημα του Τομέα Γλωσσολογίας από την κ. Έφη Κατσαντώνη, τον κ Γιώργο Μπαμπινιώτη, τον κ. Παναγιώτη Κοντό και την ίδια, ενώ ευχαρίστησε και όλα τα μέλη του Τμήματος Φιλολογίας για τη στήριξη και τη βοήθεια τους. Επίσης ευχαρίστησε τους φοιτητές τους οποίους αποκάλεσε πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και χαράς καθώς και τις Πρυτανικές Αρχές, αυτές και τις προηγούμενες. «Κάτι τέτοιες στιγμές νιώθεις κοντά σου ανθρώπους που είτε υπάρχουν ανάμεσα μας είτε δεν υπάρχουν ως φυσική παρουσία πια». Με αυτά τα λόγια η τιμώμενη μνημόνευσε πρόσωπα αγαπημένα της που την στήριξαν και δεν υπάρχουν πια στη ζωή. Τέλος ευχαρίστησε την οικογένεια της, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε για τους κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, τον σύζυγο, φίλο και συνάδελφο της κ. Παναγιώτη Κοντό και φυσικά τον γιο τους Γιάννη.Αρχή των Ειδήσεων

Ημερίδα Αφιερωμένη στη μνήμη του Κυριάκου Βαρβαρέσου (1884-1957)

Ο καθηγητής Κυριάκος ΒαρβαρέσοςΕπιστημονική συνάντηση αφιερωμένη στη μνήμη του Καθηγητή της Πολιτικής Οικονομίας στη Νομική Σχολή Κυριάκου Βαρβαρέσου, πραγματοποιήθηκε, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 170 χρόνων λειτουργίας και προσφοράς της Νομικής Σχολής, στο πλαίσιο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007, στην Αίθουσα Σεμιναρίωντου Κτηρίου «Κωστής Παλαμάς». Για το επιστημονικό έργο και την προσφορά στην ελληνική οικονομία του Κυριάκου Βαρ-βαρέσου, μίλησαν ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Δημήτριος Χαλικιάς (Η Έκθεση Βαρβαρέσου: Σταθεροποίηση και Ανάπτυξη) και οι Καθηγητές: Κώστας Κωστής (Οι Αντιφάσεις της Ανάπτυξης), Σταύ-ρος Θωμαδάκης (Διεθνής Συγκυρία και Φορείς Ανάπτυξης στην Ελλάδα) και Μιχάλης Ψαλιδόπουλος (Κ. Βαρβαρέσος - Ξ. Ζολώτας: Βίοι Παράλληλοι). Τις ομιλίες και τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο Καθηγητής Τάσος Γιαννίτσης Στην εκδήλωση συμμετείχαν Καθηγητές από το Ε.Κ.Π.Α. και άλλα Πανεπιστήμια, ανώτατα στελέχη Υπουργείων, Τραπεζών και άλλων Οργανισμών και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγητής κ. Γεώργιος Δονά-τος, ο οποίος αναφερόμενος σε ορισμένους από τους πρώτους οικονομολόγους Καθηγητές της Σχολής είπε: «Πρώτος Καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας και από τους πρώτους Καθηγητές στο "Οθώνειο Πανεπιστήμιο" ο Ιωάννης Σούτσος δέσποσε κατά την περίοδο 1837-1890 σε διδασκαλία και δημόσιο βίο, καλλιεργώντας έναν οικονομικό φιλελευθερισμό, που έδινε βάρος στους θεσμούς και στην ανάγκη προσαρμογής της οικονομικής πολιτικής σε σταθερούς κανόνες. Παρόμοια στάση κατά την περίοδο 1902-1935 χαρακτήριζε και τον Ανδρέα Ανδρεάδη, κήρυκα μεταξύ των άλλων της ανάγκης καλλιέργειας μιας ελληνικής «εθνικής» οικονομικής επιστήμης, πέραν του βρετανικού και γερμανικού υποδείγματος, που τότε μεσουρανούσαν διεθνώς. Το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε από τους καθηγητές, που ακολούθησαν, Κυριάκο Βαρβαρέσο, Ξενοφώντα Ζολώτα και Άγγελο Αγγελόπουλο καθώς και από άλλους φωτισμένους καθηγητές, στη συνέχεια».
Ακολούθως, ο κ. Κοσμήτορας αναφερόμενος στον εμπνευσμένο πανεπιστημιακό δάσκαλο Κυριάκο Βαρβαρέσο, που συνέβαλε, με όλες του τις δυνάμεις στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, σε δύσκολους για τη χώρα καιρούς, είπε τα εξής: «Ο Καθηγητής Κυριάκος Βαρβαρέσος υπήρξε ένας διακε-κριμένος και διορατικός οικονομολόγος, έξοχος πανεπιστημιακός δάσκαλος, διαπρε-
πής δημόσιος άνδρας που κατέλαβε υψηλά δημόσια αξιώματα, τα οποία ετίμησε με τη συνεπή και έντιμο στάση του. Ήταν ένας ειλικρινής, με υποδειγματικό ήθος «άνθρωπος». Ο Βαρβαρέσος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου του 1884. Η καταγωγή του ήταν από τα Βάτικα της Λακωνίας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε διδακτορικό δίπλωμα το 1906, με θέμα διατριβής: «Η θεωρία του πληθυσμού». Το 1908 πέτυχε σε διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Αθηνών για σπουδές στα οικονομικά, με έμφαση στη Στατιστική, και φοίτησε ως υπότροφος για τρία χρόνια στα Πανεπιστήμια του Μονάχου και του Βερολίνου. Στο Βερολίνο έκανε πρακτική άσκηση εννέα μήνες στο πρωσικό και γερμανικό γραφείο Στατιστικής, όπου απέκτησε σημαντικές εμπειρίες. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1911, διορίσθηκε τμηματάρχης Στατι-στικής στο Υπουργείο Γεωργίας, Εμπορίου και Εργασίας και το 1913 προήχθη σε διευθυντή του Υπουργείου. Το 1916 αποσπάσθηκε στο Υπουργείο Επισιτισμού, ως γενικός διευθυντής, όπου παρέμεινε έως το 1918. Κατά το έτος αυτό εξελέγη παμψηφεί Έκτακτος Καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ίδιο έτος μεταβαίνει σε Λονδίνο και Παρίσι, ως τεχνικός σύμβουλος της ελληνικής αντιπροσωπίας στο Συνέδριο Ειρήνης. Το 1924 εκλέγεται Τακτικός Καθηγητής στην Έδρα της Πολιτικής Οικονομίας της Νομικής Σχολής. Ο Καθηγητής Ιωάννης Πεσμαζό-γλου, επίσης Καθηγητής της Νομικής Σχολής, που είχε την τύχη να τον έχει Καθηγητή του, καταθέτει ότι: «Ο Βαρβαρέσος υπήρξε αφοσιωμένος και εμπνευσμένος πανεπιστημιακός δάσκαλος». Ακόμη, αναφερόμενος στο εκπαιδευτικό του έργο γράφει: «Τις παραδόσεις του χαρακτήριζε η άνετη ροή διαπιστώσεων και αναλύσεων, η διαύγεια, η εσωτερική συνοχή και η κατεύθυνση προς το τελικό συμπέρασμα. Παρουσίαζε συστηματικά τον προσανατολισμό της θεωρίας της υποκειμενικής αξίας ή των «οριακών αναλύσεων» σε αντιδιαστολή προς την κλασική οικονομική παράδοση». Το 1923 διατυπώνει τις απόψεις του για την οικονομική επιστήμη στο δημοσίευμα: «Η σημασία των οικονομικών όρων της συνθήκης των Βερσαλλιών», που υπήρξε και το εναρκτήριο μάθημα του στο Πανεπιστήμιο. Το ίδιο έτος δημοσίευσε και τη σημαντικότερη ίσως μελέτη του: «Αι εμπορικοί συμβάσεις και η ρήτρα του μάλλον ευνομουμένου κράτους». Το 1924 προσλαμβάνεται ως οικονομικός σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και υπό την ιδιότητα του αυτή εργάσθηκε στην προπαρασκευή και επιστημονική κατάρτιση της κατά έτη 1927-1928 νομισματικής, τραπεζικής και δημοσιονομικής μεταρ-
ρύθμισης και εξυγίανσης, που πραγματοποιήθηκε.
Όταν το 1931 η Μεγάλη Βρετανία εγκατέλειψε το χρυσό κανόνα και υποτίμησε τη στερλίνα, ο Βαρβαρέσος, που ήταν τότε στο Λονδίνο, πήρε θέση προτείνοντας να εγκαταλειφθεί η «μάχη της δραχμής» και να απομα-κρυνθεί η χώρα από τη χρυσή βάση. Όμως, η γνώμη του δεν εισακούσθηκε, με αποτέλεσμα την έξαρση των οικονομικών προβλημάτων. Το 1932 καλείται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο να αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών, που διατήρησε και στην Κυβέρνηση Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, που ακολούθησε, αλλά και στη νέα κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου. Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του, πήρε σειρά μέτρων, όπως την εγκατάλειψη του χρυσού κανόνα, την υποτίμηση της δραχμής, τη δραχμοποίηση των σε χρυσό και συνάλλαγμα εσωτερικών αξιώσεων και οφειλών, τη διαρρύθμιση του εξωτερικού δημοσίου και ιδιωτικού χρέους, που απετέλεσαν τη βάση της οικονομικής πολιτικής της χώρας μέχρι το 1941.
Το 1933 διορίσθηκε Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και το 1939 Διοικητής της. Το 1936 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1941 ακολούθησε την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στην Κρήτη, στη Μέση Ανατολή και στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου (1941-1943), έγινε Υπουργός των Οικονομικών στις ελεύθερες κυβερνήσεις στο εξωτερικό και το 1943 διορίσθηκε έκτακτος απεσταλμένος της χώρας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Μεγάλη Βρετανία για τη διαχείριση των οικονομικών και άλλων ζητημάτων της Ελλάδας στις χώρες αυτές. Το 1945 ανέλαβε την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης Βούλγαρη και το Υπουργείο Εφοδιασμού. Όμως, αν και προσπάθησε, οι συνθήκες που επικρατούσαν, αλλά και η γενικότερη αντίδραση στην πολιτική σταθεροποίησης που ήθελε να επιβάλει, τον ανάγκασαν να παραιτηθεί, πρώτα από την Κυβέρνηση και αργότερα από τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Ακολούθως, αρχικά διορίσθηκε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπίας στην πρώτη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Λονδίνο και τελικά ανέλαβε τη θέση του οικονομικού συμβούλου στη Διεθνή Τράπεζα, στην Ουάσιγκτον.
Το 1951 η Κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα, μετά την αποτυχία του «Προγράμματος Οικονομικής Ανορθώσεως», ζήτησε από τον Βαρβαρέσο να συντάξει Έκθεση για την αντι-μετώπιση του οικονομικού προβλήματος της Χώρας και να προτείνει λύσεις. Ο Βαρβαρέσος προχώρησε σε συστηματική ανάλυση της οικονομικής πραγματικότητας και συνέταξε Έκθεση την οποία υπέβαλε τον Ιανουάριο του 1952. Η Έκθεση έδινε έμφαση στην ανάγκη νομισματικής σταθερότητας, ριζικής αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης και εξασφάλισης πολιτικής συναίνεσης και σταθερότητας. Η Έκθεση επεσήμανε τις περιορισμένες, τότε, προοπτικές ανάπτυξης της Χώρας και την ανάγκη τόνωσης του αγροτικού τομέα και αύξησης του γεωργικού εισοδήματος. Ακόμη, η Έκθεση υπογράμμισε τη δυσκολία για ταχεία βιομηχανική ανάπτυξη, ανάπτυξη που ήταν ανάγκη να σχεδιασθεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική για την οικονομία και να μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων. Μετά την υποβολή της Έκθεσης, που, αν και δεν είχε την τύχη που έπρεπε, αποτελεί έργο αναφοράς για τους μελετητές της ελληνικής οικονομίας μέχρι σήμερα, επέστρεψε στη Διεθνή Τράπεζα στην Ουάσιγκτον, όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατο του, τον Φεβρουάριο 1957. Από την Ουάσιγκτον, το 1953, ο Κυριάκος Βαρβαρέσος, ο εξέχων αυτός άνθρωπος, που με την αταλάντευτη στάση του έδειξε τόλμη, υπευθυνότητα και επιστημονική διορατικότητα έναντι των οικονομικών προβλημάτων που ταλάνιζαν τη Χώρα, καταθέτει το σεβασμό και την εμπιστοσύνη του στον έλληνα πολίτη, γράφοντας στον ακαδημαϊκό Ηλία Βενέζη, μεταξύ των άλλων τα εξής: «Πιστεύω ότι η πρόοδος θα συνεχισθεί και ότι ο λαός μας με την ευφύϊαντου, την ζωτικότητα του και τας ψυχικός του αρετάς θα εξακολούθηση να κατέχη ιδιάζουσαν θέσιν μεταξύ των ελευθέρων εθνών».Αρχή των Ειδήσεων


Αρχή της σελίδας