ΕΙΔHΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΙΔHΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ειδήσεις - Επικαιρότητα #168
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #167
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #165
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #163
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #161
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #160
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #159
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #157
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #155
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #154
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #152
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #150
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #149
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #147
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #146
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #145
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #143
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #141
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #140
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #139
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #137
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #135
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #134
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #133
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #132
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #128
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #124
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #122
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #120
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #118
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #116
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #115
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #113
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #112
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #110
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #109
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #108
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #107
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #106
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #105
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #104
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #102
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #101
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #100
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #99
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #97
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #96
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #95
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #94
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #93
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #92
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #91
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #90
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #88
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #87
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #86
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #84
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #83
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #82
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #81
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #80
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #79
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #78
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #77
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #76
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #75
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #74
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #73
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #72
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #71
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #70
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #69
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #67-68
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #66
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #65
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #64
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #63
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #62
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #61
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #60
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #58-59
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #57
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #56
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #55
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #54
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #53
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #52
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #51
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #50
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #49
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #48
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #47
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #46
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #45
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #44
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #43
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #42
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #41
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #40
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #39
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #37-38
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #36
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #35
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #34
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #32-33
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #31
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #30
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #29
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #27-28
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #26
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #25
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #24
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #23
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #22
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #20-21
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #19
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #18
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #17
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #15-16
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #14
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #13
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #12
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #11
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #10
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #9
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #8
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #7
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #6
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #5
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #4
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #3
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #2
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #1

Ειδήσεις - Επικαιρότητα #118

1/1/2008
Κείμενο: Συντακτική Ομάδα
Μορφή εύκολης εκτύπωσης

Ειδήσεις - ΕπικαιρότηταΣυνέντευξη με τη Διευθύντρια του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων κ. Κουρκουμέλη


Η Χριστίνα ΚουρκουμέληΣτο παρόν φύλλο, σε συνέντευξη προς ΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ, η Διευθύντρια του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής αναπλ. καθηγήτρια κ. Χρ. Κουρκουμέλη παρουσιάζει τη δομή, τις δραστηριότητες και το έργο του Τομέα.

Ο Τομέας Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίωντου Τμήματος Φυσικής ιδρύθηκε το 1983 με την κατάτμηση του τότε άτυπου Τμήματος σε Τομείς σύμφωνα με τον 1268/81. Ο Τομέας στεγάζεται σε χώρους των κτηρίων Φυσικής στην Πανεπιστημιούπολη και συγκεκριμένα στον 2ο και 3ο όροφο του κτηρίου Ι και V. Τα εργαστήρια των φοιτητών βρίσκονται στο ισόγειο του κτηρίου V. Είναι ο μεγαλύτερος Τομέας του Τμήματος και ένας από τους μεγαλύτερους του Πανεπιστημίου γενικά.

Προσωπικό

Το προσωπικό αποτελείται από 31 μέλη Δ.Ε.Π. όλων των βαθμίδων (6 Καθηγητές, 11 Αναπληρωτές, 13 Επίκουροι Καθηγητές και ένας Λέκτορας), καθώς και 30 διδακτορικούς φοιτητές. Δυστυχώς η γραμματειακή και η τεχνική υποστήριξη παρέχεται σήμερα μόνο από μια διοικητική υπάλληλο, μετά από συνταξιοδοτήσεις όλων των μελών Ε.Τ.Ε.Π.

Διδακτικά Αντικείμενα Τομέα

Τα μέλη του Τομέα διδάσκουν περίπου δέκα μαθήματα κορμού του προπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος όπως Φυσική Ι, II, III, Μαθηματικά και Υπολογιστές (στα τρία πρώτα έτη σπουδών). Στα τελευταία έτη του προπτυχιακού προγράμματος, όπου ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα επιλογής μιας από τις επτά κατευθύνσεις -πράγμα όμως που δεν αναγράφεται στο πτυχίο του- ο Τομέας διδάσκει όλα τα μαθήματα της ομόνυμης κατεύθυνσης. Η κατεύθυνση περιλαμβάνει 3 υποχρεωτικά μαθήματα και 9 μαθήματα επιλογής (μεταξύ των οποίων και η Ιατρική Φυσική). Ακόμη στο Τομέα ανήκουν το υποχρεωτικό εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής, το οποίο εκπαιδεύει ετήσια περίπου 400 φοιτητές και τα προαιρετικά εργαστήρια της Υγειοφυσικής και Πυρηνικής Τεχνολογίας. Η υποχρεωτική εργαστηριακή εκπαίδευση συνιστάται στη διεξαγωγή 9 διαφορετικών 3ώρων ασκήσεων. Μέλη του Τομέα διδάσκουν βασικά μαθήματα Φυσικής και σε άλλα Τμήματα, όπως Μαθηματικό και Χημικό. Οι απόφοιτοι του Φυσικού Τμήματος οι οποίοι ακολουθούν την κατεύθυνση του Τομέα, αποκτούν γνώσεις ικανές να τους βοηθήσουν στην επαγγελματική τους αποκατάσταση, όπως στην πληροφορική και υπολογιστική Φυσική, στην αναγνώριση εικόνας/μορφής κ.τ.λ. Επί πλέον, αρκετοί απόφοιτοι ασχολούνται σε: τράπεζες, χρηματιστήρια, νοσοκομεία, βιομηχανίες ηλεκτρονικών και ασφαλώς στην εκπαίδευση και στην έρευνα. Μάλιστα περίπου ένα 10-15% των αποφοίτων συνεχίζουν για μεταπτυχιακές σπουδές στο Παν/μιο Αθηνών. Τέλος, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος το οποίο ιδρύθηκε επισήμως το 1994, τα μέλη του Τομέα διδάσκουν τρία από τα τέσσερα μαθήματα επιλογής. Ο Τομέας σε συνεργασία με τους Τομείς Αστροφυσικής και Συμπυκνωμένης 'Υλης απονέμουν το Μ.Δ.Ε. Βασικής Φυσικής, όπως και το Δ.Δ.Φ.Ε. Βασικής Φυσικής.

Ο ανιχνευτής του πειράματος ATLAS εγκαταστημένος στον επιταχυντή LHC του CERN στην Γενεύη. Στο πείραμα συμμετέχουν μέλη του Τομέα.Ερευνητικά Αντικείμενα Τομέα

Ο Τομέας εκτός από τη θεωρητική και πειραματική έρευνα στα αντικείμενα που αναφέρονται στον τίτλο του, πραγματοποιεί πειραματική έρευνα στα πεδία της Κοσμικής Ακτινοβολίας, Υγειοφυσικής, Ιατρικής Φυσικής, καθώς και Α-οτροσωματιδιακής Φυσικής. Η διδασκαλία και έρευνα στην Πειραματική Πυρηνική Φυσική και την σήμερα ονομαζόμενη Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων ή Φυσική Υψηλών Ενεργειών (ΦΥΕ), ξεκίνησε στην Ελλάδα στο Παν/μιο Αθηνών από τον αείμνηστο Καθηγητή Αλκιβιάδη Αποστολάκη γύρω στο 1967. Ο Καθηγητής Αποστολάκης έφερε τον πρώτο Η/Υ στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα αρτιότατο εργαστήριο ανάλυσης και μέτρησης φωτογραφιών στοιχειωδών σωματιδίων και μια 15μελή επιστημονική ομάδα. Συγχρόνως εισήγαγε τη διδασκαλία μαθημάτων και εργαστηρίων Πυρηνικής Φυσικής.

Ταυτόχρονα, η διδασκαλία της θεωρητικής ΦΥΕ ξεκίνησε με τον ομότιμο Καθηγητή Φωκίωνα Χατζήιωάννου, ο οποίος εισήγαγε το μάθημα της Κβαντομηχανικής πρώτος στην Ελλάδα, ίδρυσε το Σπουδαστήριο θεωρητικής Φυσικής και εκπαίδευσε γενιές θεωρητικών και πειραματικών, οι οποίοι διαπρέπουν σήμερα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα του εξωτερικού. Σήμερα η Πειραματική Έρευνα στην Πυρηνική Φυσική και στην ΦΥΕ διεξάγεται κύρια στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη, καθώς και στις ΗΠΑ (Fermilab, Jefferson Lab, MIT). Στο CERN, τα 20 κράτη μέλη - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ως ιδρυτικό μέλος- συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια για να βρεθούν οι δομικοί λίθοι της ύλης και να κατανοηθούν οι δυνάμεις που τους διέπουν. Για το λόγο αυτό κατασκευάζεται εκεί, εδώ και 10 χρόνια, ο μεγαλύτερος επιταχυντής στον κόσμο, το LHC (Large Hadron Collider). Φέτος είναι η κρίσιμη χρονιά γιατί το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η λειτουργία του LHC. Μερικές χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και 10 περίπου μέλη του Τομέα, εργάζονται εδώ και χρόνια στα τέσσερα τεράστια πειράματα του LHC (ATLAS βλ. φωτογ. 1, CMS, ALICE και LHCb), που ήδη είναι εγκατεστημένα στην υπόγεια σήραγγα του LHC. Όλοι αυτοί οι επιστήμονες, με την έναρξη λειτουργίας του, θα ξεκινήσουν έναν αγώνα δρόμου για το ποια ομάδα θα ανακαλύψει πρώτη το «αόρατο μέχρι στιγμής» σωματίδιο Higgs (και φυσικά θα κερδίσει και το βραβείο Nobel). Εκτός από τα πειράματα στο εξωτερικό υπάρχουν και σημαντικότατες πειραματικές δραστηριότητες στους χώρους του Τμήματος, όπως το Ινστιτούτο Επιταχυ-ντικών Συστημάτων και Εφαρμογών (Ι.Ε.Σ.Ε.). Το Ι.Ε.Σ.Ε. ασχολείται κυρίως με την έρευνα στην Πυρηνική Φυσική. Στο δώμα του κτηρίου V είναι εγκατεστημένος σταθμός μέτρησης της κοσμικής Ακτινοβολίας, ο οποίος συντονίζει ένα παγκόσμιο δίκτυο συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων που συλλέγονται από μετρητές νετρονίων σε πραγματικό χρόνο.

Η θεωρητική έρευνα στον Τομέα εκτείνεται από τις χαμηλές ενέργειες, μέχρι τις πιο σύγχρονες θεωρητικές τάσεις, όπως θεωρίες χορδών, μελέτες πέραν του καθιερωμένου προτύπου κτλ. Η έρευνα γίνεται βασικά στους χώρους του Τομέα, αλλά σε στενή συνεργασία και με ξένους ερευνητές, μέσω επισκέψεων στο CERN και σε άλλα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα και μέσω άλλων εργαλείων συνεργασίας μέσω διαδικτύου, τηλεδιασκέψεων κ.τ.λ.

Τα 31 μέλη του Τομέα έχουν δημοσιεύσει περίπου 3.000 άρθρα σε έγκυρα διεθνή περιοδικά (εκτός των ανακοινώσεων σε πρακτικά συνεδρίων), με αρκετές χιλιάδες ετεροαναφορές. Κάθε χρόνο περίπου 110 εργασίες στις οποίες συμμετέχουν και μέλη του Τομέα δημοσιεύονται σε διεθνή αναγνωρισμένα περιοδικά του εξωτερικού. Οι ερευνητικές ομάδες του Τομέα είναι 7 στην πειραματική ΦΥΕ, 2 στην Ιατρική Φυσική, 2 στην Κοσμική Ακτινοβολία και μια στην Πυρηνική Φυσική. Οι θεωρητικές ομάδες συσπειρώνονται γύρω από τις κατευθύνσεις της αδρονικής φυσικής, φυσικής πέραν του κα-θερωμένου προτύπου και κβαντικής βαρύτητας.

Προβλήματα του Τομέα

Το βασικό πρόβλημα των ερευνητών του Τομέα είναι η παντελής έλλειψη χρηματοδότησης της βασικής έρευνας. Για μερικά χρόνια τα προγράμματα ενίσχυσης της έρευνας του ΥΠ.Ε.Π.θ., όπως ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ και ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, βοήθησαν κάπως τις ομάδες, αλλά τώρα σταμάτησαν και αυτά. Δεν υπάρχει καμμία χρηματοδότηση από την Γ.Γ.Ε.Τ. για ταξίδια στα ερευνητικά κέντρα (κύρια στο CERN), ούτε οι ερευνητές μπορούν να ολοκληρώσουν τις πολυετείς προσπάθειες και συνεργασίες ή ακόμη να συμμετάσχουν στη λήψη δεδομένων από το LHC, στο οποίο η Ελλάδα έχει επενδύσει αρκετές δεκάδες εκατομύρια ευρώ. Ένα επιπλέον επιτακτικό πρόβλημα του Τομέα είναι η έλλειψη ανανέωσης των στελεχών του. Παρόλο το μεγάλο μέγεθος του Τομέα, τα τελευταία χρόνια μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των μελών του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πριν 3-4 χρόνια υπηρετούσαν 37 μέλη Δ.Ε.Π. και 4 μέλη Ε.Τ.Ε.Π. Το πιο πρόσφατα διορισθέν μέλος ΔΕΠ, διορίσθηκε πριν 6 χρόνια! Συγχρόνως, ο αριθμός των φοιτητών και των διεθνών ερευνητικών δραστηριοτήτων αυξάνεται συνεχώς.


Αρχή των Ειδήσεων

Μείζον θέμα οι διώξεις κατά Πανεπιστημιακών για «κακοδιαχείριση» στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Οι διώξεις κατά 26 Πανεπιστημιακών του Πανεπιστήμιου Κρήτης, οι οποίοι κατηγορούνται, σύμφωνα με πόρισμα, έπειτα από οικονομικό έλεγχο, για σειρά παρανομιών και παρατυπιών, είναι μια υπόθεση που ξεφεύγει από τα όρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και αφορά σχεδόν όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας. Οι 26 Πανεπιστημιακοί κατηγορούνται για διαχειριστικές υπερβάσεις και τους ζητείται να επιστρέψουν 4,8 εκατομμύρια ευρώ. Τι έκαναν στην πράξη όμως οι κατηγορούμενοι; Ουσιαστικά, για να καλύψουν το πρόβλημα που δημιουργείται από τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις του Υπουργείου Παιδείας, χρησιμοποίησαν κοινοτικά κονδύλια προκειμένου να αντιμετωπίσουν λειτουργικές ανάγκες. Οπως επισημαίνεται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης, αυτό έγινε με βάση υπουργική απόφαση, η οποία δίδει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται μέρος των κοινοτικών κονδυλίων για την κάλυψη διοικητικών αναγκών. Αυτό που απαντά η Σύγκλητος στις κατηγορίες για κακοδιαχείριση , είναι ότι τα χρήματα αυτά δεν πήγαν στις τσέπες των Πανεπιστημιακών που τα διαχειρίστηκαν, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου. Το σύνολο των διδασκόντων του Πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι οι συνάδελφοι τους που κατηγορούνται δεν αυθαιρέτησαν, αλλά λειτούργησαν σε εφαρμογή νόμιμων αποφάσεων συλλογικών οργάνων, προκειμένου να εξασφαλίσουν στοιχειώδεις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.

Σε απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρεται σχετικά με το θέμα αυτό: «Τα μέλη της Συγκλήτου ενημερώθηκαν από τον κ. Πρύτανη για την εξέλιξη των γεγονότων στο θέμα των καταλογισμών και μετά από διεξοδική συζήτηση, ομόφωνα αποφασίζουν:

- τα μέλη Δ. Ε. Π. που συμμετέχουν θεσμικά στη Σύγκλητο (Πρόεδροι Τμημάτων, Κοσμήτορες Σχολών, Αντιπρυτάνεις, Πρύτανης) δηλώνουν ότι προτίθενται να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους από τις διοικητικές τους θέσεις διαμαρτυρόμενοι για τους καταλογισμούς κατά των μελών Δ. Ε. Π. του Πανεπιστημίου Κρήτης

- εάν δεν λυθεί οριστικά το θέμα των καταλογισμών μέχρι 15/1/2008 το Πανεπιστήμιο θα προχωρήσει σε θεσμικό κλείσιμο

- εξουσιοδοτούν τον Πρύτανη να επικαλεστεί τις παραιτήσεις αυτές όταν θα συζητηθεί το μείζον θέμα με τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων».

Οι εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης προκαλούν εύλογο προβληματισμό και σε άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, καθώς οι Πανεπιστημιακοί αναφέρουν ότι διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερα αρνητικό προηγούμενο, επισημαίνοντας ότι η πρακτική που ακολουθήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν έγινε με σκοπό την κατάχρηση χρημάτων, αλλά προκειμένου να καλυφθεί η ασυνέπεια της Πολιτείας απέναντι στις υποχρεώσεις της και συγκεκριμένα στην έγκαιρη εκταμίευση κονδυλίων για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών.
Αρχή των ΕιδήσεωνΑ' Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου στον καθηγητή Θ. Πελεγρίνη

Το έργο του Θεοδόση Πελεγρίνη «Από τον πολιτισμό στην Πείνα», το οποίο απέσπασε το Α' Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου για το 2007, είναι πρωτίστως και πάνω απ' όλα, μια εις βάθος παρουσίαση της εποχής μας. Σε δέκα αυτοτελή κείμενα, των οποίων συνεκτικός ιστός είναι η κριτική προσέγγιση του πολιτισμού, παρουσιάζονται πτυχές του τελευταίου αυτού υπό το πρίσμα της Φιλοσοφίας, την οποία ο συγγραφέας υπηρετεί ήδη από τρεις δεκαετίες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη διδακτική και συγγραφική του δράση. Για ποιον λόγο όμως είναι χρήσιμη η φιλοσοφική εξέταση και κριτική της πραγματικότητας; Δεν είναι αυτή ούτως ή άλλως δεδομένη; Για τον φιλόσοφο αλλά και για κάθε άνθρωπο με πνευματικές ανησυχίες όχι. Ο πνευματικός άνθρωπος διαρκώς ανακαλύπτει στην πραγματικότητα νέες πτυχές τις οποίες είτε αγνοούσε είτε εξελάμβανε διαφορετικά. Η Φιλοσοφία επιτρέπει σε όλους μας να ακυρώσουμε την πραγματικότητα όπως αυτή υποπίπτει διαστρεβλωμένη στην άμεση αντίληψη μας, με σκοπό να την αναδομήσουμε και να την οικειοποιηθούμε καλύτερα. Με αυτήν ακριβώς τη διάθεση ο Θεοδόσης Πελεγρίνης ξετυλίγει το νήμα της καθημερινότητας μας, δίνοντας τη δική του ξεχωριστή οπτική. Διατρέχει με τον τρόπο του φιλοσοφικού στοχασμού ζητήματα όπως η φύση, η τέχνη, η πολιτική, τα προσωπικά δεδομένα, οι εξελίξεις στην Βιοϊατρική, για να καταλήξει στο πρόβλημα που για τον πολιτισμό μας αποτελεί όνειδος, εκείνο της πείνας.
Αρχή των ΕιδήσεωνΤα Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Κατά την ετήσια πανηγυρική συνεδρία, στις 28Δεκεμβρίου, απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2007. Δεν απονεμήθηκαν τα βραβεία των Ιδρυμάτων Κώστα και Ελένης Ουράνη και Πέτρου Χάρη: με ομόφωνη απόφαση των διοικητικών τους συμβουλίων αποφασίστηκε ότι το ποσόν που προοριζόταν για το σκοπό αυτό θα διατεθεί για την ενίσχυση και αποκατάσταση πολιτιστικών και πνευματικών δραστηριοτήτων σε πληγείσα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού περιοχή της Πελοποννήσου. Η τελετή ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας, Π. Λ. Βοκοτόπουλου, με θέμα «Οι Ελληνες και οι αρχαιότητες κατά την περίοδο της Παλιγγενεσίας».
Αναλυτικά, τα βραβεία είναι τα εξής:

ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

- Κτενά (5.000 ευρώ): στους Γ. Τσούπας και Μ. Όικονόμου-Ηλιοπούλου για εργασία ορυκτολογικού περιεχομένου. -Αικ. Κέπετζη, (3.000 ευρώ): στον Α. Λυσανδρόπουλο, αριστούχο πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής.
-Ακαδημαϊκού Π.Σ. Θεοχάρη, (5.000 ευρώ): στους κ. Δ. Πολύζο, Σ. Τσινόπουλο και Γ. Καρλή για την εργασία τους «Numerical Determination of Crack Stress and Deformation Fields in Gradient Elastic Solids».
-Δ. Λαμπαδαρίου, (6.000ευρώ): στον Β. Ντούσκο, ικανότερο στο μάθημα της Γεωδαισίας, απόφοιτο των Τοπογράφων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

- Γ.θ. Φωτεινού, (5.000 ευρώ): στον Ε. Γουλιελμάκη για την εργασία του « Direct measurements of light waves ».

-Ευτ. Ευταξιοπούλου, (5.000 ευρώ): στον αντιναύαρχο Π.Ν. ε.α. Α. Δημητρακόπουλο για το «Βιογραφικό λεξικό των αποφοίτων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Οι τάξεις εισόδου 1884-1950».

-Στον Ε. Σπανδάγο, για το σύνολο του επιστημονικού του έργου.

- Στην τετραμηνιαία περιοδική έκδοση «Αεροπορική Επιθεώρηση»

-Στον καθηγητή Γ. Στουρνάρα για το βιβλίο του «Νερό. Περιβαλλοντική διάσταση και διαδρομή».

-Στους Π. Μαχαίρα και Α. Ηλιάδη για το βιβλίο τους « Modeling in Biopharmaceutics Pharmacokinetics and Pharmacodynamics: Homogeneous and Heterogeneous Approaches ».

ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

-Αργυρό μετάλλιο στον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Γ. Δεσπίνη

-Γ. Αθάνα (5.000 ευρώ): στην Ε. Νικολούδη για την ποιητική συλλογή της«Κλείτου Επιτάφιος».

-Λάμπρου Πορφύρα (5.000 ευρώ): στον Δ. Σολδάτο για την ποιητική του συλλογή με τίτλο «Καφέ Ρετρό».
-Σωτηρίου Ματράγκα (5.000 ευρώ): στον Β. Χρόνη για την ποιητική του συλλογή με τίτλο «Νέοι στον Αδη».

-Κωνσταντίνου Γρόλλιου (3.000 ευρώ): στον αριστούχο πτυχιούχο του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ Α. Καμπάκογλου-Σπύρου Μοτσενίγου (10.000ευρώ): στον πιανίστα, μουσικολόγο και παιδαγωγό Κ. Γαϊτάνο

- Ελένης Τιμ. Μυκονίου, (5.000 ευρώ): στον αριστούχο πιανίστα Μ.Μπολιάκη

- Διονυσίου Κόκκινου (5.000 ευρώ): στον Χ. Μελετιάδη για το βιβλίο του «Αναγεννησιακές τάσεις στη Νεοελληνική Λογιοσύνη: Νικόλαος Σοφιανός».

-Ελένης και Πάνου Ψημένου (5.000 ευρώ): στην Α. Μπουφέα για το βιβλίο της «Τα λογοτεχνικά περιοδικά της Κατοχής».

-Επαθλο Μιχαήλ και Ιωάννου Κατσαρά (5.000 ευρώ): στη Σ. Κοτζάμπαση, για το βιβλίο της «Βυζαντινά χειρόγραφα από τα Μοναστήρια της Μι-κράς Ασίας».

-Στην Α. Κοτσίρα, για τη «Γλωσσική Συλλογή του χωριού Γήλοφος του Νομού Γρεβενών» (3.000 ευρώ). -Στον νέο ζωγράφο Τ. Μπατινάκη (5.000 ευρώ).

-Στην Ι. Παπαδοπούλου (5.000 ευρώ) : για το βιβλίο της «Οι αντιφωνίες στα χορικά του Αισχύλου».

-Στον Γ. Παπάζογλου για το βιβλίο του «Ταφικά Μνημεία της Πόλης. Α. Σισλί - Εμποροι και Τραπεζίτες».

-Στον σκηνογράφο-ενδυματολόγο Γ. Πάτσα

- Στον καλλιτέχνη Ν. Χουλιάρα.

-Στον ομογενή Ρώσο υπήκοο δρα Β.Σαρηγιαννίδη (5.000 ευρώ) για το σύγγραμμα του «Necropol of Gonur».

- Στον καθηγητή Δ. Ζήβα για το δίτομο σύγγραμμα του με τίτλο «Πλάκα 1973-2003. Το χρονικό της επέμβασης για την προστασία της παλαιάς πόλεως Αθηνών».

-Στον Γ. Κατσούρη (5.000 ευρώ) για το δίτομο έργο του «Το θέατρο στην Κύπρο, 1860-1939» και «Το θέατρο στην Κύπρο, 1940-1959». -Στη Χ. Μπρεκουλάκη για το δίτομο σύγγραμμα της με τίτλο «La peinture funeraire de Macedoine. Emplo et fonctions de la couleur IVe -IIe s. avant J.C.».

-Στον Χ. Τσαγγάλη, για το βιβλίο του «Epic Grief. Personal Laments in Homer's Iliad».

Επαινοι

-Στον Θ. Ερμήλιο, για την πολύχρονη προσφορά του ως παιδαγωγού, συνθέτη και αρχιμουσικού.

-Στην Α. Μιχελογιαννάκη- Καραβελάκη για το βιβλίο της «Τοπωνύμια της Κρήτης. Σεργιάνι στη Βιάν-νο».

- Στην Α. Ζαχαρού-Λουτράρη για το βιβλίο της «Χίος αοιδός. Η Χίος διεκδικεί και τιμά τον Ομηρο ανά τους αιώνες».

ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

- Βραβείο του Ιδρύματος Χαραλάμπους Γ . Σεπεντζή , (10.000 ευρώ ): στους Δ . Σκούρα , Κ. Τσεκούρα και Ε . Δημαρά , για την εργασία τους «The effects of regional capital subsidies on productivity growth: a case study of the greek food and beverage manufacturing industry».

- Στον επίτιμο αρεοπαγίτη Δ. Κονδύλη για το βιβλίο του «Το δεδικασμένο κατά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας».

-Στο «Φιλολογικό - Ιστορικό - Λογοτεχνικό Σύνδεσμο Τρικάλων (ΦΙΛΟΣ)» για την τριακονταετή πολιτιστική δραστηριότητα του.

- Στον Α. Τζίκα, για τη μακρόχρονη προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό.

-Στον Γ. Κιτσοπανίδη για το βιβλίο του «Οικονομική Ζωικής Παραγωγής. Αρχές, Εφαρμογές, τεχνοοικονομική Ανάλυση».

-Στη Β. Λαμπίδου (Κυρά των Μαρασίων) για τη μακρόχρονη και αφιλο-κερδή προσφορά της στην πατρίδα και τα στρατευμένα νιάτα που υπηρετούν στα σύνορα του Εβρου.

Επαινοι

-Στον καθηγητή Ι. Φίλη για το αξιόλογο περιβαλλοντικό του έργο.

-Στον Δ. Γ. Κανελλόπουλο, για τη δωρεά του Ιστορικού Αρχείου Κανελλοπούλου στο Δημόσιο και τη συμβολή του στη λειτουργία του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

-Στον Ιστορικό Δήμο και Προσφυγικό Σωματείο Ακάνθους Κύπρου

-Στον αρχιμανδρίτη Α. Καβαλιώτη, σε αναγνώριση του εικοσαετούς έργου του προσφοράς και αγάπης στα παιδιά με αναπηρίες.

-Στον Α. Σπηλιώτη, για τη διάσωση συνανθρώπων του που κινδύνευσαν σε θαλασσοταραχή, στην περιοχή Άσσου Κορινθίας.

-Στον Ε. Χατζηκέλη, για τη διάσωση από βέβαιο πνιγμό, νεαρής γυναίκας επιβάτιδος αυτοκινήτου που έπεσε στη θάλασσα στην περιοχή Μανδρακίου Ρόδου.

-Στους Α. Ποθητό και Ε. Χατουτσίδη, υπαλλήλους της ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι συνέλαβαν επ' αυτοφώρω με κίνδυνο της ζωής τους δράστη ληστείας των ταμείων της ΕΥΔΑΠ (Γλυφάδας).
Αρχή των ΕιδήσεωνΜελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών για τις πυρόπληκτες περιοχές του νομού Ηλείας

Την εκπόνηση της μελέτης για το «Ειδικό ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης γεωδυναμικών φυσικών κινδύνων: προτάσεις χωροταξικού σχεδιασμού στις πληγείσες οικιστικές περιοχές του Νομού Ηλείας» ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο της εκτέλεσης του ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου αποκατάστασης και ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών του Νομού Ηλείας, όπως προτάθηκε από την πολιτεία. Κατά την έρευνα αυτή, η οποία διήρκεσε από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, διαπιστώθηκαν οι τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και οι ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσαν στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα οι εκτεταμένες πυρκαγιές του καλοκαιριού, καθώς, όπως σημειώνεται, ο αριθμός των ανθρώπων που υπέστησαν βλάβη ξεπερνά τους 500.000, το συνολικό κόστος απωλειών υπολογίζεται σε 3,5 δις Ευρώ, το αντίστοιχο κόστος επιχειρήσεων υπολογίζεται σε 600 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ η συνολική καμένη έκταση ανέρχεται στα 1.785.000 στρέμματα.

Όπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου, «η χαρακτηριστική ιδιομορφία των πρόσφατων αυτών πυρκαγιών δεν έγκειται μόνο στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος με την καταστροφή του δασικού πλούτου, αλλά αποτέλεσε και το κυρίαρχο αίτιο μιας συνολικής περιβαλλοντικής καταστροφής, συντελώντας στην υποβάθμιση όλων των βασικών παραμέτρων που συνιστούν την έννοια του περιβάλλοντος. Οι συνέπειες εκδηλώνονται όχι μόνο στις πληγείσες περιοχές, αλλά εξαπλώνονται και επιδρούν στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο και αφορούν τα τέσσερα στοιχεία του περιβάλλοντος, τον αέρα, το έδαφος, το υπέδαφος και το υδάτινο στοιχείο.» Βέβαια, εκτός από την επίλυση των άμεσων προβλημάτων των κατοίκων, προέχει η ασφάλεια τους από τα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα τα οποία είναι αποτέλεσμα της καταστροφής του δάσους. Συγκεκριμένα, στις πυρόπληκτες περιοχές του Νομού Ηλείας καταγράφηκαν συνολικά 379 κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία εκδηλώθηκαν σε οικιστικές περιοχές, οδικούς άξονες, έργα υποδομής, αρχαιολογικούς χώρους και θέσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Από τα φαινόμενα αυτά, διαπιστώθηκε ότι 277 θέσεις παρουσιάζουν μέσο και υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης, ενώ 194 θέσεις παρουσιάζουν μέση και υψηλή επικινδυνότητα.

Η ερευνητική ομάδα κατέθεσε τη μελέτη, η οποία αφού εγκρίθηκε υποβλήθηκε στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και το Υπουργείο Γεωργίας για τη χρηματοδότηση των έργων που κρίνονται αναγκαία να κατασκευαστούν για την αποτροπή περαιτέρω καταστροφών. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου αποτελείται από τον Επιστημονικό Σύμβουλο και υπεύθυνο καθηγητή Δρ. Ευθ. Λέκκα, τους επιστημονικούς συμβούλους καθηγητές κ. Δρ. Δ. Παπανικολάου και Δρ. Γ. Μιγκίρο, τους επιστημονικούς συνεργάτες κ. Επίκουρους Καθηγητές Δρ ΣΤ. Λοϊζο και Δρ Ι. Φουντούλη και τους συνεργάτες Χ. Κράνη, Δρ. Γεωλόγο Ι. Παπανικολάου, Δρ Γεωλόγο. Β. Αντωνίου, Δρ. Γεωλόγο. Ευάγγ. Λόγο, Γεωλόγο, Δ. Θεοχάρη MSc. Γεωλόγο. Π. Λαδά, MSc. Γεωλόγο. Λ. Γουλιώτη, MSc Γεωλόγο. Σ. Μαυρούλη και Β. Δαλιάνη, Γεωλόγοι.
Αρχή των ΕιδήσεωνΔιεθνές Σεμινάριο για θέματα Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής

Αναμνηστική φωτογραφία μετά τη λήξη του ΣεμιναρίουΟλοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη φάση του διεθνούς σεμιναρίου σε θέματα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής που διεξήχθη στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του δικτύου PROMITHEAS, που συντονίζεται από το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (Κ.Ε.Π.Α.) του Ε.Κ.Π.Α. και αναπτύσσει τις δραστηριότητες του στις χώρες του Εύξεινου Πόντου, της Κασπίας και της Κεντρικής Ασίας. Το σεμινάριο, στηντελική του φάση, παρακολούθησαν δώδεκα (12) νέοι επιστήμονες, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από την Αρμενία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία και Ελλάδα. Η επιλογή τους βασίσθηκε στην επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτωντης πρώτης φάσης

που διεξήχθη με τη βοήθεια ασύγχρονης πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης από πενήντα έξι (56) υποψήφιους από χώρες της ΟΣΕΠ (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Ουκρανία και Ελλάδα). Προς τους συμμετέχοντες απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθ. Δ. Ασημακόπουλος, ο διευθυντής του Κ.Ε.Π.Α., Αν. Καθ. Δ. Μαυράκης, ο εκπρόσωπος του ΥΠ.ΕΞ, κ. Ι. Κολλάρος οι μορφωτικοί ακόλουθοι της Μολδαβίας, κυρία Β. Τσεμπάν, της Ουκρανίας, κυρία Ν. Κοσένκο, και ο Πρόξενος της Ρωσίας και διευθυντής του Ρωσικού Κέντρου Επιστήμης και Πολιτισμού, κ. Α. Λουνκόφ. Το σεμινάριο χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. (FP6).
Αρχή των Ειδήσεων«Αλέξανδρος Ρίζος - Ραγκαβής. Μια βιογραφία»

Με τη συμμετοχή αρκετών μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών και με την παρουσίατου Αντιπρύτανη, καθηγητή Ι. Καράκωστα, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007, στο κτήριο του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, η παρουσίαση της βιογραφίας του Αλεξάνδρου Ρίζου - Ραγκαβή από την υποψήφια διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Χάιδω Μπάρκουλα. Συμμετοχή στη συζήτηση που ακολούθησε, είχε ο καθηγητής του Τμήματος, Χ. Λυριντζης

Ο Αλέξανδρος Ρίζος - Ραγκαβής (1809-1892), διατέλεσε καθηγητής Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρύτανης, Βουλευτής ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου (σύστημα λειτουργικής εκπροσώπησης, που υπήρξε σε ισχύ έως το 1862), Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας καθώς και Πρέσβης της χώρας στην Ουάσινγκτον, το Παρίσι, την Κωνσταντινούπολη και το Βερολίνο. Η ομιλήτρια κυρία Μπάρκουλα τόνισε την πολυσχιδή προσωπικότητα του Ραγκαβή και έδωσε στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει τις ενασχολήσεις και τα επιτεύγματα του ως πολιτικού και ακαδημαϊκού άνδρα. Ο Ραγκαβής προερχόταν από φαναριωτική οικογένεια. Είχε σχέσεις φιλίας με μεγάλους της εποχής του, όπως ο Δ. Υψηλάντης, ο Α. Μαυροκορδάτος κ.ά. Κορυφαίο και ευφυέστερο πολιτικό θεωρούσε τον Κωλέττη Οι ιδεολογικές του πεποιθήσεις δεν ήταν ούτε υπέρ ούτε κατά της πολιτικής του /. Καποδίστρια, για τον οποίο, πάντως, έτρεφε μεγάλη εκτίμηση. Όταν ένας θείος του αναλαμβάνει Υπουργός Παιδείας, ο Ραγκαβής αμέσως γίνεται Πάρεδρος Δημόσιας Εκπαίδευσης (1833) και στη συνέχεια σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας, στις υπηρεσίες του οποίου θα παραμείνει έως το 1840, έτος κατά το οποίο παντρεύτηκε. Ο Ραγκαβής συμμετείχε στο σχηματισμό του εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1844 ο Ραγκαβής γίνεται καθηγητής Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καπο-διστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ιδιότητα στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1867. Κατά τα χρόνια της πανεπιστημιακής του σταδιοδρομίας δημιούργησε μαζί με συναδέλφους του ένα γαλλόφωνο περιοδικό, με σκοπό να ενημερώσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για τα εθνικά μας θέματα. Το περιοδικό δεν πέρασε απαρατήρητο αλλά κέρδισε την προσοχή και την εκτίμηση του αναγνωστικού κοινού. Ο ίδιος ο Ραγκαβής αρθρογραφούσε για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, έγραφε όμως και φιλολογικά κείμενα. Μεγάλη έμφαση έδωσε στα ζητήματα της εθνικής ταυτότητας και της ιστορικής συνέχειας του ελληνικού έθνους, ενώ δημοσίευε τις απόψεις του και για όλα τα επίκαιρα θέματα, όπως ο εκλογικός νόμος, τα εκκλησιαστικά και η εκπαίδευση, τα ναυτικά και το εμπόριο, τα στρατιωτικά και η ασφάλεια. Το 1856 αναδείχθηκε Βουλευτής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον ίδιο χρόνο ανέλαβε και τα καθήκοντα του Υπουργού Εσωτερικών. Ο Ραγκαβής θεωρείτο βουλευτή εκπρόσωπο όχι μόνο του εκλογικού σώματος που τον ανέδειξε αλλά ολόκληρου του Έθνους. Καθήκον του βουλευτή θεωρεί την προώθηση και προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Τα έτη 1859-1862 χαρακτηρίζονται από τον αντιδυναστικό αγώνα κατά του Όθωνα και παρουσιάζονται καθημερινές συγκρούσεις και ταραχές. Σε ύστερο στάδιο, ο Ραγκαβής ανέλαβε την πρωτοβουλία προώθησης της εγχώριας παραγωγής, παρότρυνε τους νέους να αγοράζουν εγχώρια προϊόντα και τόνισε τον πατριωτικό χαρακτήρα της κίνησης αυτής. Το 1866 ο Ραγκαβής γίνεται Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πίστευε ότι το Πανεπιστήμιο μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για την απόκτηση από τη νεολαία πνευματικής καλλιέργειας, ελληνικής παιδείας, ελληνοπρεπούς φρονήματος, αγωνιστικής βούλησης για το καλό της πατρίδας. Ο Ραγκαβής έδινε μεγάλη σημασία στο θέμα της ενότητας του ελληνικού Έθνους μέσω της παιδείας.

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο καθηγητής Λυριντζής, ο οποίος αναφέρθηκε στο θεσμό της λειτουργικής εκπροσώπησης, στο πλαίσιο του οποίου και αναδείχθηκε βουλευτής του Πανεπιστημίου ο Ραγκαβής. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κατά την υπό μελέτη περίοδο, ο Πρύτανης δεν εκλεγόταν αλλά διοριζόταν από το Στέμμα. Πρόσθεσε ότι ο Ραγκαβής δεν εντάχθηκε ποτέ στις κομματικές και φατριαστικές αντιπαλότητες της εποχής. Στις Η.Π.Α., όπου πήγε ως ο πρώτος Έλληνας Πρέσβης στη χώρα αυτή, έμεινε ένα περίπου έτος και βασικό του μέλημα υπήρξε η εξασφάλιση στήριξης για την κρητική επανάσταση και η προώθηση του αιτήματος της. Ο Ραγκαβής, προς το τέλος της ζωής του, έγραψε απομνημονεύματα.
Αρχή των Ειδήσεων


Αρχή της σελίδας