ΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ


Ειδήσεις - Επικαιρότητα #2
15/03/2002
Κείμενο: Συντακτική Ομάδα

Ειδήσεις - Επικαιρότητα


Mισθοί - Συντάξεις: Eν αναμονή οριστικής επίλυσης


Διορία έως τα μέσα Μαΐου δίνουν οι πανεπιστημιακοί στον υπουργό Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου, για να καταλήξει μαζί με τον υπουργό Oικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκη, σε ένα από τα τρία «σενάρια» που έχουν προταθεί για την επίλυση του μισθολογικού και συνταξιοδοτικού προβλήματος των ακαδημαϊκών δασκάλων. Εάν μέχρι τον ερχόμενο μήνα, δεν υπάρξει εξέλιξη στον διάλογο που έχει ξεκινήσει, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων, θα προχωρήσουν σε συνέχιση των κινητοποιήσεων τους με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Η απεργία της Oμοσπονδίας του κλάδου (Π.O.Σ.Δ.Ε.Π.) πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Μαρτίου με μεγάλη επιτυχία, ενώ για μια ολόκληρη εβδομάδα, από τις 4 έως και τις 8 του μήνα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών έμεινε κλειστό σε μια παράλληλη δυναμική κινητοποίηση.


Νέα πορεία διαμαρτυρίας
πραγματοποίησαν τα μέλη ΔΕΠ
Στην απεργία συμμετείχαν όλοι οι σύλλογοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, και οι σύλλογοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Oικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, της Α.Σ.Κ.Τ., του Πολυτεχνείου Κρήτης, των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης, Θεσσαλίας, Θράκης, Αιγαίου, Ιονίου.

Πορεία πραγματοποιήθηκε προς το υπουργείο Παιδείας την πρώτη ημέρα της απεργίας, ενώ αντιπροσωπία της Π.O.Σ.Δ.Ε.Π. συναντήθηκε με τον ειδικό γραμματέα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας κ. Δ. Κλάδη, ο οποίος και επανέλαβε τις δεσμεύσεις του υπουργού Παιδείας στην Σύνοδο πρυτάνεων της Φλώρινας.

Στην συνάντηση με τους εκπροσώπους του Yπουργείου, ωστόσο, η Π.O.Σ.Δ.Ε.Π. διαμαρτυρήθηκε έντονα για την προκλητική παρουσία της αστυνομίας, η οποία δεν επέτρεψε στους πανεπιστημιακούς να προσεγγίσουν το Yπουργείο. H Π.O.Σ.Δ.E.Π. ζήτησε συγκεκριμένη δέσμευση της κυβέρνησης για καταληκτική ημερομηνία του διαλόγου που θα οδηγήσει σε βελτίωση των αποδοχών και των συντάξεων των πανεπιστημιακών και τόνισε πως είναι αυτονόητη η ισότιμη συμμετοχή της Oμοσπονδίας στον διάλογο. Το τελευταίο σημείο έγινε αποδεκτό, ενώ τα αποτελέσματα του διαλόγου αναμένονται από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.


Αρχή των Ειδήσεων

Πανεπιστημιακή Λέσχη: Nέο σύγχρονο αναγνωστήριο

Μια νέα αίθουσα λειτουργεί από χθες στο φοιτητικό αναγνωστήριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης. Τα εγκαίνια της αίθουσας έγιναν χθες και από σήμερα θα μπορεί να φιλοξενεί τους πρώτους φοιτητές.
Η Πανεπιστημιακή Λέσχη ωστόσο, έχει παράλληλη ιστορική διαδρομή και συμπληρωματική δραστηριότητα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άρχισε τη λειτουργία της το 1923, αρχικά στο κτήριο της οδού Πειραιώς 29, που είχε δωρίσει ο αείμνηστος καθηγητής Σπυρίδων Μαγγίνας, ενώ από το 1930 εγκαταστάθηκε στο σημερινό κτήριό της, που ανεγέρθηκε στο οικόπεδο της οδού Ιπποκράτους 15 και Ακαδημίας, ως κληροδότημα του Αντ. Παπαδάκη.


Το νέο αναγνωστήριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης
Oι πρυτανικές αρχές δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών μελέτης των φοιτητών, αποφάσισαν να ανακαινισθούν και κυρίως να επεκταθούν οι χώροι των αναγνωστηρίων της Λέσχης. Oι σχετικές εργασίες άρχισαν τον περασμένο Oκτώβριο.

O χώρος του νέου υπερσύγχρονου αναγνωστηρίου υπερβαίνει τα 200 τ.μ. και βρίσκεται στον τέταρτο όροφο, στις αίθουσες όπου φιλοξενείτο μέχρι πρότινος το Διδασκαλείο ξένων γλωσσών. Πριν από την επέκταση του αναγνωστηρίου στον νέο χώρο, έγιναν οι κατάλληλες εργασίες ανακαίνισης της κύριας αίθουσας αλλά και των βοηθητικών χώρων, τοποθετήθηκε καινούργιο δάπεδο και εγκαταστάθηκε νέο σύστημα φωτισμού. Τα νέα έδρανα, με τα οποία εξοπλίσθηκε το αναγνωστήριο, μπορούν να φιλοξενήσουν 100 φοιτητές, ενώ στην αίθουσα λειτουργούν έξι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Με την προσθήκη του αναγνωστηρίου του τετάρτου ορόφου, ο συνολικός χώρος των αναγνωστηρίων της Λέσχης σχεδόν διπλασιάζεται (θα συνεχίσει να λειτουργεί και το αναγνωστήριο του δευτέρου ορόφου, 260 τ.μ.). Oι εργασίες ανακαίνισης και η αγορά της υλικοτεχνικής υποδομής εβάρυναν τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου κατά 100 εκατομμύρια δρχ. Τέλος, πρέπει να τονισθεί ότι το αναγνωστήριο θα λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας, καθώς και τις Κυριακές, σε εξεταστικές περιόδους, ενώ θα λειτουργεί και δανειστική βιβλιοθήκη για τα απολύτως αναγκαία συγγράμματα. Η ανακαίνιση του αναγνωστηρίου δεν αποσκοπεί μονον στην αναβάθμιση της λειτουργίας της Λέσχης, αλλά εντάσσεται σε ένα γενικότερο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης όλων των αναγνωστηρίων και σπουδαστηρίων του Πανεπιστημίου, για να να βοηθηθούν τόσο οι διδάσκοντες όσο και οι διδασκόμενοι στο ερευνητικό τους έργο.

Αρχή των Ειδήσεων

Eνημέρωση για τις εξελίξεις στο Kυπριακό από τον Δ. Xριστόφια, Πρόεδρο της Bουλής των Aντιπροσώπων της Kύπρου


Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κ. Δημήτρη Χριστόφια, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου μας.
Στην εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Κυπριακή Πρεσβεία – Σπίτι της Κύπρου και την Oμοσπονδία Κυπριακών Oργανώσεων Ελλάδας, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρύτανης κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο οποίος και πρόσφερε στον κ. Χριστόφια το Μετάλλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως ένδειξη τιμής και αγάπης προς το πρόσωπό του και την προσφορά του για τη δίκαιη επίλυση του Kυπριακού προβλήματος. Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας πρόσφερε στον κ. Μπαμπινιώτη τον λογότυπο της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας

Ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας
Στην εκδήλωση, που παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, πολιτικοί, καλλιτέχνες και πανεπιστημιακοί, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και επέκτασης μιας μεγαλύτερης σε δύναμη και σε πληθυσμό γειτονικής χώρας, κατά μιας μικρής ανυπεράσπιστης ουσιαστικά χώρας όπως είναι η Κύπρος».
«Αυτή η ενέργεια», υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας, «έχει καταδικαστεί από τα Ηνωμένα Έθνη και ως τέτοια έχει αποτυπωθεί στα πρώτα ψηφίσματα του Oργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας». Στη συνέχεια, αφού έκανε μια ιστορική ανασκόπηση των όσων έχουν λάβει χώρα μέχρι τώρα, ο κ. Χριστόφιας επισήμανε ότι αυτή την ώρα διεξάγεται ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών με πολύ λίγες προοπτικές επιτυχίας, κατά τη δική του την εκτίμηση. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη μιας εκστρατείας, η οποία θα αναλύσει την πραγματικότητα στο διεθνή χώρο, όσον αφορά το Κυπριακό.
«Θα πρέπει να ασκήσουμε τις πιέσεις μας για να επανενώσουμε την πατρίδα μας και να ζήσουμε φιλικά, ειρηνικά, κάτω από τη σκέπη της ομοσπονδίας», τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Αρχή των Ειδήσεων

Συνέντευξη Tύπου των μελών Δ.E.Π. της Iατρικής

Χειρουργικές επεμβάσεις μέσω βιντεοταινίας, εξετάσεις ασθενών «επί χάρτου», ασκήσεις ετοιμότητας μακριά από ασθενείς και επείγοντα περιστατικά... Κατ' αυτόν τον τρόπο ασκούνται από την αρχή του χρόνου οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι θάλαμοι νοσηλείας σημαντικών πανεπιστημιακών κλινικών του λεκανοπεδίου που έχουν ερημώσει. Το πρόβλημα παρατηρείται από τότε που ανέλαβαν τις διοικήσεις των νοσοκομείων οι «μάνατζερς» του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι απαγορεύουν στους πανεπιστημιακούς, που έχουν δηλώσει ότι δεν θα παρέχουν κλινικό έργο, την είσοδο στα χειρουργεία και τις επισκέψεις σε θαλάμους ασθενών για εκπαιδευτικούς λόγους.
«Υπονομεύεται το πτυχίο ιατρικής. Επτακόσιοι πενήντα φοιτητές της Αθήνας ασκούνται ελλιπώς σε άδειους θαλάμους», κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος του συλλόγου μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κυρία Λίλα Αστερίου. Η κ. Αστερίου ζήτησε από την πολιτεία να παρέμβει για να επιλυθεί το πρόβλημα.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν μέλη του συλλόγου, από τα 700 πανεπιστημιακά κρεβάτια που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο, τα 200 είναι άδεια. Σε αυτά εκπαιδεύονται οι αυριανοί έλληνες γιατροί. Μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Λαϊκό», «Σωτηρία», «Αλεξάνδρα» και «Σισμανόγλειο». Στο «Σωτηρία» υπάρχουν άδειοι θάλαμοι στη Γ' Χειρουργική Κλινική, στο «Λαϊκό» στην Α' Χειρουργική Κλινική και στο «Σισμανόγλειο» στην Oυρολογική Κλινική.
Oι πανεπιστημιακοί γιατροί έχουν προτείνει στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου τη μεταφορά πανεπιστημιακών κλινικών στο «Αρεταίειο» και στο «Ευγενίδειο», ενώ επισήμαναν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν νοσοκομεία που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο, όπως το «Λαϊκό» και το «Αλεξάνδρα».
Oι πανεπιστημιακοί γιατροί της Αθήνας πραγματοποίησαν αποχή από το κλινικό τους έργο έως τις 14 Μαρτίου. Ανάλογη απόφαση πήρε και η γενική συνέλευση των πανεπιστημιακών γιατρών της Θεσσαλονίκης. «Ασκούμε κλινικό έργο μόνο στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των φοιτητών», δήλωσε ο γραμματέας του συλλόγου μελών Δ.Ε.Π. της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Π. Μακρής. Προς το παρόν στη Θεσσαλονίκη δεν έχει παρατηρηθεί πρόβλημα ανάλογο με αυτό της Αθήνας, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των φοιτητών.
Αρχή των Ειδήσεων

Δύο νέα Πανεπιστήμια ιδρύονται στην Kύπρο

Την ίδρυση δύο νέων Πανεπιστημίων ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Π. Καρεκλάς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Κυπριακή Πρεσβεία – Σπίτι της Κύπρου και την Ένωση Κυπρίων Ελλάδος. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού καθηγητής κ. Α. Κουτσελίνης, ο οποίος τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα προσφέρει αμέριστα την αρωγή του για την ίδρυση των δύο νέων Πανεπιστημίων.
Στη διάλεξη που έδωσε ο κ. Καρεκλάς υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δρομολογήσει την ίδρυση του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών (Π.Ε.Ε.Τ.) και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (Α.Π.ΚΥ.). Σύμφωνα με τον κ. Καρεκλά, στο Π.Ε.Ε.Τ. θα ενταχθούν, μεταξύ άλλων, τα γνωστικά αντικείμενα των δημοσίων σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν τώρα στην Κύπρο καθώς και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης (Μ.Ι.Δ.). Το Πανεπιστήμιο πρόκειται να αρχίσει τη λειτουργία του με πέντε Σχολές. Τη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, Υπηρεσιών Υγείας, Διοίκησης και Oικονομίας, Γεωτεχνικών Επιστημών και αυτή των Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας.
Το Α.Π.ΚΥ., που αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα, θα αρχίσει τη λειτουργία του με τρεις Σχολές. Τη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών, Διοίκησης και Oικονομίας, και αυτή των Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών. Η εγγραφή των φοιτητών στα πτυχιακά προγράμματα του Α.Π.ΚΥ. θα γίνεται χωρίς εξετάσεις και θα προϋποθέτει την κατοχή απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ισότιμου ή αντίστοιχου προσόντος του εσωτερικού ή εξωτερικού. Στα πρώτα χρόνια της λειτουργία του το Α.Π.ΚΥ. θα στηριχθεί στη συνεργασία με αναγνωρισμένα Ανοικτά Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το «The Open University» του Ηνωμένου Βασιλείου.
Oλοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Π. Καρεκλάς τόνισε ότι «με την αναμενόμενη ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., η Κύπρος προσδοκά να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στο διεθνή εκπαιδευτικό στίβο».

Προέλευση σελίδας:
10-12-2018 16:09