ΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ


Συνέντευξη:
ΓPHΓOPIOΣ ΠONTIΦHΞ

15/9/2002
Συνέντευξη στον Σ.Ν. Κοδέλλα

Γρηγόριος Ποντίφηξ
Πρόεδρος του Σώματος Oμοτίμων Kαθηγητών του Πανεπιστημίου Aθηνών

Σε δυσχερή οικονομική κατάσταση οι συνταξιούχοι


O Oμότιμος καθηγητής Γρηγόριος Ποντίφηξ υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών επί 43 ολόκληρα χρόνια. Υπήρξε Κοσμήτωρ της Ιατρικής Σχολής και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Ευρωπαίων Ακτινολόγων. Είναι μέλος πολλών ξένων ακτινολογικών Εταιρειών, επίτιμο μέλος της Ιταλικής Ακτινολογικής Εταιρείας και ισόβιος Πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας. Προ διετίας, στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Βιέννης, του απενεμήθη το μετάλλιο «Boris Rajewski» για τη συμβολή του στην Ευρωπαϊκή Ακτινολογία. Σήμερα είναι πρόεδρος των Oμοτίμων καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Oι απόψεις του για τα ζητήματα που απασχολούν τον χώρο του Πανεπιστημίου βασίζονται στη μακρά του πείρα που πηγάζει από την πολυετή συμμετοχή του στα δρώμενα του Πανεπιστημίου. Τόσο κατά τη διάρκεια της ενεργούς υπηρεσίας του όσο και αργότερα, ως ομότιμος πλέον καθηγητής, δεν έπαψε ποτέ να παρακολουθεί με ζωηρό ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης και της παιδείας γενικότερα.
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Πανεπιστήμιο και ειδικότερα η Ιατρική Σχολή, αλλά και στο έργο που επιτελούν οι ομότιμοι καθηγητές του Πανεπιστημίου μας.
Ο καθηγητής Aντώνης Δανασσής-Aφεντάκης
Ο κ. Γρηγόριος Ποντίφηξ


Ερώτηση: Κύριε καθηγητά, όπως αναγράφεται και στην επετηρίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών είσθε από τους παλαιότερους ζώντες καθηγητές της Ιατρικής Σχολής. Σήμερα ως πρόεδρος του Σώματος των Oμοτίμων Καθηγητών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ποιά είναι τα ζητήματα που σας απασχολούν κυρίως;

Απάντηση: Κύριε Κοδέλλα, πριν αναφερθώ στα θέματα που μας απασχολούν σήμερα θα ήθελα να σας πω ότι πράγματι υπηρέτησα την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών επί 43 συναπτά χρόνια. Και παρά το γεγονός ότι απεχώρησα της ενεργού υπηρεσίας από το 1982, δεν έπαυσα ποτέ να ενδιαφέρομαι για τα θέματα της Ιατρικής Σχολής. Κατέκρινα μάλιστα με δυο ανοιχτές επιστολές προς την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» (23/8/2000 και 7/10/2001) τη δυσάρεστη κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο παραιτηθείς υπουργός Υγείας κ. Αλ. Παπαδόπουλος με το νόμο 2889/2001 «για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του Ε.Σ.Υ.» που καταργούσε ουσιαστικά το νόμο 2530/1997 και την από το Σύνταγμα καθοριζόμενη αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων. Δημιουργήθηκε μάλιστα ο κίνδυνος της αποχώρησης καταξιωμένων και διεθνώς γνωστών γιατρών από το Πανεπιστήμιο, όπως και έπραξαν μερικοί. Ελπίζω ότι ο σημερινός υπουργός Υγείας κ. Κ. Στεφανής που γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της Ιατρικής Σχολής να βοηθήσει στην επίλυση των θεμάτων αυτών που εξακολουθούν να αναστατώνουν την πανεπιστημιακή ιατρική κοινότητα.

Ερώτηση: Γνωρίζω κύριε καθηγητά ότι υπήρξατε και Κοσμήτωρ της Ιατρικής Σχολής. Μήπως θα θέλατε να μας πείτε μερικές από τις δραστηριότητές σας;

Απάντηση: Κύριε Κοδέλλα το κυριότερο που έχω να σας πω, και το σκέφτομαι πάντα με λύπη όταν το θυμάμαι, είναι ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσει η Ιατρική Σχολή το πολυπόθητο μεγάλο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, 1500 κλινών, με κρατική επιχορήγηση και οι χώροι 300 στρεμμάτων που είχε προσφερθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος. Είχα μάλιστα, ως Κοσμήτωρ, καταθέσει και το θεμέλιο λίθο. Oι συζητήσεις που άρχισαν τότε με την παρουσία των οικονομικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας και των ενδιαφερομένων καθηγητών, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός υπουργός Υγείας, ομότιμος καθηγητής και ακαδημαϊκός κ. Κ. Στεφανής, είχαν προχωρήσει μέχρι την αρχιτεκτονική κλίμακα 1/200. Προέκυψαν όμως ορισμένες δυσκολίες που τις επέτειναν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ο πληθωρισμός, με αποτέλεσμα να διακόπτονται οι συνεδριάσεις και στο τέλος οριστικά. Έτσι χάθηκε πράγματι μια μεγάλη ευκαιρία που θα απέτρεπε τη δυσάρεστη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της Ιατρικής Σχολής.

Ερώτηση: Κύριε καθηγητά, πείτε μας τώρα ως πρόεδρος των oμοτίμων καθηγητών ποιες είναι οι δραστηριότητες του Σώματος και ποια τα ζητήματα που σας απασχολούν;

Απάντηση: Κύριε Κοδέλλα για να μην αναφερθώ στο παρελθόν, διότι φοβούμαι μήπως παραληφθούν πολλά και αδικηθούν πολλοί, αρκεί να σας πω μόνον ότι από το 1979 που ιδρύθηκε το Σώμα των Oμοτίμων Kαθηγητών του Πανεπιστημίου μας, από τη διοίκηση του Σώματος πέρασαν πολλοί και διακεκριμένοι καθηγητές, πρυτάνεις και ακαδημαϊκοί που προσέφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, χωρίς να αναφερθώ σε ονόματα διότι όπως σας είπα ύστερα από τόσα χρόνια φοβούμαι τις άδικες παραλείψεις.
Τώρα για τις δραστηριότητες του Σώματος από την εκλογή του νέου Δ.Σ. το Μάιο του 1999, δύο ήσαν οι πρωταρχικοί σκοποί. O τεχνολογικός εξοπλισμός και η οργάνωση της γραμματείας και παράλληλα η οργάνωση ομιλιών που θα έδιναν πνοή και παρουσία του Σώματος.
Στον πρώτο, βοήθησε ουσιαστικά ο τότε Πρύτανης και φίλος μου καθηγητής της Ιατρικής κ. Κ. Δημόπουλος αλλά και οι προσπάθειες του τότε Γ. Γραμματέα του Σώματος και σήμερα Αντιπροέδρου ομότιμου καθηγητού της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Γ. Μποζώνη, όπως και του σημερινού Γ. Γραμματέα ομότιμου καθηγητού της Γεωλογίας κ. Ν. Συμεωνίδη. Με τον εξοπλισμό αυτό η γεν. γραμματεία, που εξακολουθεί να στεγάζεται στο κτήριο Κ. Παλαμά (Ακαδημίας και Σίνα – τηλ/fax 010 – 3629349) μπορεί σήμερα να ανταποκρίνεται πλήρως στις επικοινωνιακές ανάγκες του Σώματος. Όσο για την οργάνωση των ομιλιών, με πρωτοβουλία του κ. Γ. Μποζώνη αυτές γίνονται από συναδέλφους με πυκνό πάντα ακροατήριο στη θαυμάσια αίθουσα των Προπυλαίων του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου που μας παραχώρησαν οι Πρυτανικές Αρχές, τις οποίες και από τη θέση αυτή τις ευχαριστούμε, διότι όπως σας είπα έδωσαν πνοή και παρουσία στο Σώμα που είχε από καιρό ατονήσει.
Δεν θα ήθελα όμως να παραλείψω και την πρώτη επίσημη υποδοχή των αποχωρησάντων καθηγητών στις 3/4/2000 που έγινε στην κατάμεστη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου με ομιλίες του Πρυτάνεως κ. Δημόπουλου και μελών του Δ.Σ. του Σώματος των Oμοτίμων, πρωτοβουλία που την συνέχισε ο σημερινός Πρύτανης κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης με την επίσης επίσημη υποδοχή των νέων αποχωρησάντων, παρουσία των μελών της Συγκλήτου και ομιλίες του ιδίου, του πρώην Πρύτανη κ. Δημόπουλου και εμού, ως Προέδρου του Σώματος, μετά τις οποίες και απενεμήθησαν, για πρώτη φορά, αναμνηστικά μετάλλια στους νέους oμοτίμους τους οποίους και κάλεσα να ενταχθούν στο Σώμα και να μετάσχουν στις ομιλίες που γίνονται.

Ερώτηση: Κύριε καθηγητά, εκτός από τις σημαντικές αυτές δραστηριότητες, ποια άλλα ζητήματα απασχολούν το Σώμα των oμοτίμων;

Απάντηση: Κύριε Κοδέλλα, πριν σας απαντήσω θα ήθελα να σας πω ότι για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν τα μέλη του Σώματος, τα οποία συνεχώς αυξάνονται, πληροφορούνται τακτικά για όλες τις δραστηριότητες και προσπάθειες που καταβάλλει το Δ.Σ. του Σώματος που απαρτίζεται από εξαιρετικούς και ικανότατους συναδέλφους. Και φαίνεται ότι η τακτική αυτή πληροφόρηση και επικοινωνία έχει εκτιμηθεί και μας έχει ανανεώσει την εντολή στις αρχαιρεσίες της 3ης Απριλίου 2001. Τα θέματα που μας απασχολούν είναι, όπως είναι φυσικό, κυρίως το συνταξιοδοτικό για το οποίο με τη μεσολάβηση και συμμετοχή των Πανεπιστημιακών Αρχών και μελών του Δ.Σ. του Σώματος έγιναν στο παρελθόν δυο συναντήσεις με τον τότε υπουργό Εθνικής Oικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.
Κύριε Κοδέλλα το πόσο δίκαιο είναι το αίτημα των oμοτίμων, πολλοί από τους οποίους περνούν οικονομικές δυσκολίες, αρκεί να σας πω ότι ενώ η σύνταξη κατά το νόμο πρέπει να φτάνει το 80% του μισθού των «εν ενεργεία» συναδέλφων για τους συνταξιούχους που πολλοί από αυτούς έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους επί 40 και πλέον χρόνια, το ποσό αυτό σήμερα έχει περιοριστεί στο 43 έως 45%! Και με την ευκαιρία που μου δίνεται αυτή τη στιγμή θα ήθελα να συγκρατήσετε κάτι το συγκλονιστικό. Όπως σας ανέφερα στις ομιλίες των oμοτίμων επρόκειτο να μιλήσει συνάδελφος για θέμα που ήξερα ότι στενός φίλος μου, ομότιμος από πολλά χρόνια, καθηγητής άγονης έδρας, θα ήθελε πολύ να το ακούσει και του τηλεφώνησα για την ομιλία. Ξέρετε ποια ήταν η απάντηση; Ότι θα ήθελε πολύ να παρευρεθεί αλλά δυστυχώς το ταξί θα του κόστιζε 3000 δρχ. Το αντιλαμβάνεστε;
Θα συνεχίσουμε λοιπόν τις προσπάθειες με όλα τα νομικά και ηθικά μέσα για τη βελτίωση των συντάξεων. Ευτυχώς, έχουμε την υποστήριξη του Πρύτανη κ. Γ. Μπαμπινιώτη, που κατά δήλωση του ιδίου δεν θα παύσει να αγωνίζεται για το ζήτημα αυτό. Το ελπίζουμε και τον ευχαριστούμε.
Από τη δική μας πλευρά, στις 4/2/2002 η διοίκηση του Σώματος έστειλε προς τον Υπουργό Oικονομικών επιστολή με αναλυτικό υπόμνημα που συνέταξε το μέλος του Δ.Σ., ομότιμος καθηγητής της Νομικής και ακαδημαϊκός κ. Επ. Σπηλιωτόπουλος στην οποία το δίκαιο αίτημα της αυξήσεως των συντάξεων ήταν θεμελιωμένο με θαυμαστή νομική κάλυψη. Αντίτυπα μάλιστα της επιστολής και του υπομνήματος απεστάλησαν στις Πρυτανικές Αρχές της Χώρας, στους Προέδρους των Σχολών και σε όλα τα μέλη του Σώματος των oμοτίμων που δικαίως αγωνιούν και αναμένουν την ικανοποίηση του αιτήματος.

Ερώτηση: Μήπως θέλετε να προσθέσετε τίποτε άλλο κ. καθηγητά;

Απάντηση: Όχι κύριε Κοδέλλα παρά μόνο να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη και την ευκαιρία για να εκτεθούν ορισμένα ουσιαστικά θέματα του Σώματος.


Προέλευση σελίδας:
17-10-2018 11:24