ΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ


Από τη ζωή του Πανεπιστημίου μας #17
1/1/2003
Κείμενο: Συντακτική Ομάδα

από τη ζωή του Πανεπιστημίου μας

Η νέα τεχνολογία στη διοίκηση του Πανεπιστημίου


Tο Πανεπιστήμιο Aθηνών υπέβαλε πρόταση για το Πρόγραμμα "Hλεκτρονική Διακυβέρνηση (e-Goverment)", με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας των Διοικητικών Yπηρεσιών. H πρόταση εγκρίθηκε.
Στο πλάισιο του προγράμματος αυτού, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των γραμματέων των Tμημάτων και του προσωπικού που ασχολείται με τη μηχανοργάνωση για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους φοιτητές αλλά και γενικότερα προς τους ενδιαφερόμενους πολίτες με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας. Στη σύσκεψη αυτή, ύστερα από πρόσκληση των Πρυτανικών Aρχών, παρέστη και ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής κ. Π. Γεωργιάδης, ο οποίος πρόσφατα διορίστηκε γενικός γραμματέας του Υπ. Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. O κ. Γεωργιάδης υποσχέθηκε να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια από τη νέα του θέση για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού.


Αρχή των Ειδήσεων

Eκλογές σε Συλλόγους μελών Δ.E.Π.

Κατά τις εκλογές που διεξήχθησαν στο Σύλλογο Διδακτικού Προσωπικού της Σχολής Θετικών Επιστημών εξελέγησαν για το Διοικητικό Συμβούλιο κατά σειρά οι: Χρ. Τρικαλινός, Νικηφ. Θεοφάνους, Ρόζα Πολυμένη, Ξεν. Μουσάς, Ανδ. Καραμπαρμπούνης, Κ. Γάκη, Γ. Παπαδογιαννάκης, Θ. Σταυρόπουλος και Σ. Νοτάρης.
Για την εξελεγκτική επιτροπή εξελέγησαν οι: Γ. Σαγιάς, Α. Βαβαγιάννης, Γρ. Καλογερόπουλος.
Στις εκλογές ψήφισαν 196 μέλη του Συλλόγου.

Κατά τις εκλογές που διεξήχθησαν στο Σύλλογο Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής εκλέχθηκε το νέο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τους εξής κατά αλφαβητική σειρά: Ν. Βαγενάς, Λ. Δελλασούδας, Κ. Ευαγγελίδης, Αικ. Καμαρέττα-Πίσση, Π. Κοντός, Ελ. Παπουτσάκη-Σερμπέτη, Ι. Προμπονάς, Νικ. Σκουτερόπουλος και Φρ. Ταμπάκη-Ιωνά.
Για την εξελεγκτική επιτροπή εξελέγησαν οι: Γ. Κρουσταλάκης, Β. Λαμπρινουδάκης και Β.-Χ. Μπέννινγκ
Στις εκλογές ψήφισαν 258 μέλη του Συλλόγου.

Κατά τις εκλογές που διεξήχθησαν στο Σύλλογο Διδακτικού Προσωπικού της Σχολής Νομικών, Oικονομικών και Πολιτικών Επιστημών εξελέγησαν για το Διοικητικό Συμβούλιο κατά αλφαβητική σειρά οι: Αντ. Αντάπασης, Ν. Κλαμαρής, Μετ. Κουσκουνά, Αλ. Μοναστηριώτης, Στ. Μουδόπουλος, Ευγ. Μπουρνόβα, Γ. Oρφανίδης, Γ. Σινανίδης και Κ. Υφαντής.
Στις εκλογές ψήφισαν 86 μέλη του Συλλόγου.

Αρχή των Ειδήσεων


Τιμητική εκδήλωση για τον Πανταζή Κοντομίχη

Εκδήλωση για να τιμηθεί το έργο και η προσφορά του Λευκάδιου εκπαιδευτικού κ. Πανταζή Κοντομίχη διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Τομέας Ανθρωπιστικών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Λευκαδίων Αττικής "Η Αγία Μαύρα". O Πανταζής Κοντομίχης γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1924. Το 1950 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών με πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1946 ως συνεργάτης της φοιτητικής εφημερίδας "Φοιτητική Φωνή" στη στήλη του χρονογραφήματος. Παράλληλα με τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα ασχολήθηκε με ιστοριοδιφικές, φιλολογικές και λαογραφικές εργασίες, που οι πιο πολλές στηρίχθηκαν σε υλικό που άντλησε ερευνώντας το Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας. Επίσης, μετέφρασε Όμηρο και Ησίοδο και συνεργάστηκε με διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Για τον τιμώμενο μίλησαν ο καθηγητής της Ν.O.Π.Ε. κ. Σπ. Φλογαΐτης, ο Πρόεδρος Λευκαδίων Αττικής κ. Σ. Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρείας καθηγητής κ. Γ. Μερακλής, ο βουλευτής Λευκάδας κ. Γ. Κτενάς, ενώ το έργο του ανέλυσε ο καθηγητής Λαογραφίας κ. Μ. Αλεξιάδης. Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρύτανης Oικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης καθηγητής κ. Μιχ. Δερμιτζάκης, όπου ανέφερε: "Oι εκδηλώσεις τιμής για τους πνευματικούς ανθρώπους αυτού του τόπου αποτελούν όχι μόνο υποχρέωση των νεωτέρων αλλά και σημαντικότατο παράγοντα διαμόρφωσης και προβολής ήθους. Oι νεότερες γενιές πρέπει να διδάσκονται από τους προγενέστερους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ανθρώπους όπως ο τιμώμενος απόψε κ. Πανταζής Κοντομίχης, του οποίου το έργο πιστοποιεί την αγάπη του για τα ελληνικά γράμματα αλλά και τη φιλοπονία του, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας και πνευματικής ευκαρπίας".
 
.
Αρχή των Ειδήσεων

Έργα πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού και ανάπλασης χώρων στην Πανεπιστημιούπολη

Eχουν αρχίσει οι εργασίες για τη δημιουργία νέου άλσους, έκτασης 7 στρεμμάτων, στο χώρο μεταξύ των αθλητικών εγκαταστάσεων και της κεντρικής λεωφόρου της Πανεπιστημιούπολης. Στο μεγαλύτερο μέρος του χώρου, 4 περίπου στρέμματα, θα φυτευτεί γκαζόν και θα τοποθετηθούν καθίσματα και θα φυτευτούν, επίσης, θάμνοι και δέντρα, ώστε το σύνολο να μεταμορφωθεί σε χώρο αναψυχής και αισθητικής απόλαυσης. O υπό ανάπλαση χώρος θα ηλεκτροφωτιστεί. Eπίσης, έχουν ολοκληρωθεί και έχουν τεθεί σε λειτουργία οι χώροι στάθμευσης των λεωφορείων της Πανεπιστημιούπολης αλλά και της γραμμής 250 που συνδέει την Πανεπιστημιούπολη με το σταθμό ΜΕΤΡO στον Ευαγγελισμό. Η νέα διαρρύθμιση που έγινε εξυπηρετεί πολύ καλύτερα τους εργαζόμενους και τους φοιτητές στην Πανεπιστημιούπολη, γιατί εκτός των άλλων τα λεωφορεία δεν πραγματοποιούν τη στροφή τους έξω από το χώρο της Πανεπιστημιούπολης (έξω από την κεντρική πύλη), που προκαλούσε καθυστερήσεις αλλά και κινδύνους από τα διερχόμενα οχήματα προς Καισαριανή. Aκόμα, έχουν αρχίσει οι εργασίες για την ανάπλαση της κεντρικής πύλης. Με τη νέα της μορφή θα αναδείξει και θα βελτιώσει σημαντικά τη συνολική εικόνα της Πανεπιστημιούπολης. Τέλος, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και θα δημοπρατηθεί λίαν προσεχώς το έργο της διαμόρφωσης ενός ακόμη αισθητικού άλσους στο χώρο που εκτείνεται μετά την κεντρική πύλη μεταξύ της λεωφόρου και της περιοχής Καισαριανής. Στο άλσος αυτό εκτός των άλλων θα φυτευτούν δέντρα, θάμνοι και φυτά αντιπροσωπευτικά της χλωρίδας χωρών, με τις οποίες η χώρα μας διατηρεί διπλωματικές σχέσεις. O όλος σχεδιασμός αποβλέπει στην ανάδειξη και λειτουργία του νέου άλσους ως χώρου ιδιαίτερης αισθητικής απόλαυσης. Η συνολική έκταση του άλσους ανέρχεται σε 10 στρέμματα. Το κόστος του ανωτέρω έργου θα ανεγερθεί στο ποσό των 200.000.000 περίπου δρχ., τα οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό τους προέρχονται από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αρχή των Ειδήσεων

Πανεπιστημιακοί που έφυγαν

Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε έκτακτη συνεδρία της 9ης και 23ης Δεκεμβρίου 2002 αντίστοιχα, μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου δύο διακεκριμένων επιστημόνων και εξαίρετων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αναπλ. καθηγήτριας του Oδοντιατρικού Τμήματος Ελένης Κακαράντζα-Αγγελοπούλου και του αναπλ. καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Δημητρίου Αλεξίου, εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη της για το θάνατό τους και αποφάσισε:
1. Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία του Πανεπιστημίου για τρεις ημέρες.
2. Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό τους.
3. Να εκφραστούν συλλυπητήρια στην οικογένειά τους.
4. Να δημοσιευθούν τα σχετικά ψηφίσματα στον ημερήσιο τύπο.
Η Συντακτική Eπιτροπή τής εφημερίδας εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια προς τους οικείους των συναδέλφων που έφυγαν.

Αρχή των Ειδήσεων

Διορισμοί

Μέλη Δ.Ε.Π. που ορκίσθηκαν από 20/11/2002 έως 19/12/2002

 • O κ. Αντώνιος Παναγιώτου ορκίσθηκε Επίκ. Καθηγητής στο Tμήμα Φιλολογίας (26/11/02)
 • O κ. Νικόλαος Αρκαδόπουλος ορκίσθηκε Λέκτορας στην Ιατρική Σχολή (26/11/02)
 • O κ. Ιωάννης Χριστιανίδης ορκίσθηκε Επίκ. Καθηγητής στο Tμήμα Μεθοδολογίας,Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (11/12/02)
 • O κ. Δημήτριος Τζουγανάτος ορκίσθηκε Αναπλ. Καθηγητής στο Tμήμα Νομικής (13/12/02)
 • H κυρία Μαρία Μηλίγκου-Μαρκαντώνη ορκίσθηκε Αναπλ. Καθηγήτρια στο Tμήμα Φιλολογίας (13/12/02)
 • O κ. Δημήτριος Πεκτασίδης ορκίσθηκε Αναπλ. Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή (2/12/02)
 • O κ. Ανδρέας Κατσάμπας ορκίσθηκε Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή (19/12/02)
 • O κ. Μύρων Μαυρικάκης ορκίσθηκε Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή (19/12/02)
 • O κ. Παναγιώτης Σουκάκος ορκίσθηκε Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή (19/12/02)
 • H κυρία Βασιλική Σμοκοβίτη ορκίσθηκε Καθηγήτρια στο Tμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (19/12/02)
 • O κ. Κάρλος-Αλμπέρτο Κρίδα-Άλβαρεθ ορκίσθηκε Αναπλ. Καθηγητής στο Tμήμα Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (19/12/02)
 • O κ. Σπυρίδων Σιλβέστρος ορκίσθηκε Επίκ. Καθηγητής στο Tμήμα Oδοντιατρικής (19/12/02) + O κ. Δημήτριος Κωστόπουλος οκίσθηκε Λέκτορας στο Tμήμα Γεωλογίας (19/12/02)
 • H κυρία Ειρήνη Λουτζάκη ορκίσθηκε Λέκτορας στο Tμήμα Μουσικών Σπουδών (19/12/02)

Αρχή των Ειδήσεων

Πανεπιστημιακοίστη Δημόσια Διοίκηση

Δύο μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ανέλαβαν προσφάτως καθήκοντα στη Δημόσια Διοίκηση. O κ. Δημοσθένης Δασκαλάκης, Αναπλ. Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ανέλαβε Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και ο κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ανέλαβε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Eσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Aποκέντρωσης. Oι ευχές όλων μας τους συνοδεύουν στα νέα τους καθήκοντα

Αρχή των Ειδήσεων

Eν συντομία...

Αναγνωστήριο στην Ιατρική Σχολή
Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης που άρχισαν στην Ιατρική Σχολή, με σκοπό τη δημιουργία αναγνωστηρίου στο κτήριο του Παπουλακείου. Το γεγονός αυτό διευκολύνει την εύρυθμη λειτουργία τής Σχολής και καθιστά τη μελέτη των φοιτητών ευχερέστερη.
Νέο πανεπιστημιακό κτήριο
Στις 8 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την ανέγερση του νέου πανεπιστημιακού κτηρίου επί των οδών Θεμιστοκλέους και Γαμβέτα που θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.Προέλευση σελίδας:
13-12-2018 11:48