ΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ


Από τη ζωή του Πανεπιστημίου μας #54
1/11/2004
Κείμενο: Συντακτική Ομάδα

από τη ζωή του Πανεπιστημίου μας

Mνήμη του ακαδημαϊκού και καθηγητή K. Tούντα

Tου τ. Aντιπρύτανη καθηγητή κ. A. Kουτσελίνη


O Καθηγητής Κ. Τούντας
Ενας ακόμη μεγάλος της δικής μας οικογένειας, της ιατρικής, έφυγε από κοντά μας. O Καθηγητής Κ. Τούντας, από τους πρωτοπόρους της χειρουργικής στη χώρα μας και Ακαδημαϊκός έχασε τη μάχη με τη ζωή, και υπέκυψε μετά από πολύμηνη μάχη με την αρρώστια. Η αγάπη του για τη ζωή και το πείσμα του για τη συντήρηση και τη βελτίωση της ποιότητάς της που χαρακτήριζαν κάθε του ιατρική δραστηριότητα σ' όλη του τη σταδιοδρομία παρέμειναν αναλλοίωτα μέχρι την τελευταία στιγμή.
Γεννήθηκε το έτος 1917, μετά δε το πέρας των πανεπιστημιακών του σπουδών άρχισε εργαζόμενος στο Λαϊκό Νοσοκομείο (1943) αρχικά ως βοηθός και ως επιμελητής, αργότερα δε ως Υφηγητής εργαζόμενος και οργανώνοντας στα δύσκολα εκείνα χρόνια το πρώτο σε νοσοκομείο πειραματικό χειρουργείο. Ιδρύθηκε ακόμη αιμοδυναμικό κέντρο και έγιναν οι πρώτοι καθετηριασμοί καρδιάς. Από το 1955 ως το 1960 υπηρέτησε ως Διευθυντής της Β' Χειρουργικής Κλινικής στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιώς, το οποίο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα απέκτησε φήμη και έγινε επιστημονικό κέντρο, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε και λειτούργησε ένα άλλο σύγχρονο πειραματικό χειρουργείο. Στο ίδιο νοσοκομείο εφαρμόσθηκε το 1957 σε άνθρωπο ο τεχνητός νεφρός, και το 1958 εγκαταστάθηκε η πρώτη συσκευή τεχνητής καρδιάς.
Το έτος 1960 εκλέχθηκε Καθηγητής της Β' Χειρουργικής Κλινικής και αργότερα Κοσμήτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το έτος 1968, κατά τη διάρκεια δε των ετών αυτών οργάνωσε και διηύθυνε κατά πρότυπο τρόπο την κλινική, καθώς και ένα άλλο ακόμη πειραματικό χειρουργείο. Το 1968 εκλέχθηκε καθηγητής της Χειρουργικής στην Αθήνα και ανέλαβε τη διεύθυνση της Β' Χειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής στο Αρεταίειο νοσοκομείο. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 1984 όταν και απεχώρησε λόγω ορίου ηλικίας. Καθ' όλη τη διάρκεια της πανεπιστημιακής του σταδιοδρομίας ανέπτυξε μια εντυπωσιακή πραγματικά δημιουργική δραστηριότητα, τόσο στον επιστημονικό, όσο και στον κοινωνικό χώρο. Υπήρξε πρόεδρος ή μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, έτυχε τιμητικών διακρίσεων στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Δημοσίευσε ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών, οργάνωσε ένα σημαντικό αριθμό συνεδρίων, ανέδειξε και προώθησε τους συνεργάτες του, τίμησε πραγματικά την επιστήμη του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το έτος 1990 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, από τη θέση δε αυτή συνέχισε την επιστημονική δραστηριότητα και παρουσία του στον ευρύτερο ιατροκοινωνικό χώρο.
Τα έτη 1991-1993 υπηρέτησε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και συνέβαλε κατά τρόπο καθοριστικό στην ανάδειξή του ως ενός των μεγαλυτέρων θεραπευτικών Ιδρυμάτων στη χώρα μας.
Το 1995 δημιούργησε και διεύθυνε ένα ακόμη πειραματικό χειρουργείο στο Αρεταίειο νοσοκομείο που φέρει τιμητικά το όνομά του. Ηταν η τελευταία του μεγάλη αγάπη. Δεν σταματούσε να το μνημονεύει και να υπερηφανεύεται για το έργο που γινόταν σ' αυτό.
Εξω από την επιστήμη του ο Καθηγητής Τούντας ήταν και ένας άνθρωπος που αγαπούσε με πάθος τη ζωή. Αγαπούσε τα sports, τη θάλασσα, το βουνό και δεν παρέλειπε, όποτε του δινόταν η ευκαιρία, να ζει με ένταση στο περιβάλλον αυτό που αγαπούσε. Ενας μεγάλος αριθμός διακεκριμένων σήμερα χειρουργών είναι παλαιοί συνεργάτες του και μαθητές του. Και είναι βέβαιο ότι και για χρόνια ακόμη πολλά η σκιά του Καθηγητή Τούντα θα συνοδεύει κάθε δραστηριότητα για την πρόοδο της χειρουργικής, κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας.
Καλό σου ταξίδι, δάσκαλε.


Αρχή των Ειδήσεων

Τελετή για τα αποκαλυπτήρια
της προτομής του καθηγητή K. Αμάντου

Tελετή για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου καθηγητή του Πανεπιστημίου μας, ακαδημαϊκού και διακεκριμένου βυζαντινολόγου Κωνσταντίνου Αμάντου πραγματοποιήθηκε στις 15 Oκτωβρίου, στον οικισμό του Ζυφιά, στον Δήμο Καμποχώρων της Χίου. O Κ. Άμαντος είχε γεννηθεί το 1870 στη Χίο. Σπούδασε Ιστορία και Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μονάχου και Βερολίνου, εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση (1904-1914) και για δέκα χρόνια στη σύνταξη του Ιστορικού Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσας, του οποίου ανέλαβε και τη διεύθυνση (1914-1924). Το 1925 έγινε καθηγητής της Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο και δίδαξε μέχρι το 1939. Χρημάτισε Yπουργός Παιδείας στην Κυβέρνηση Πλαστήρα και υπέβαλε νομοσχέδιο για την εισαγωγή της δημοτικής γλώσσας στα σχολεία. Έγραψε πολλές μελέτες με θέματα γλωσσικά, λαογραφικά, ιστορικά και άλλα. Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του απηύθυναν χαιρετισμό: ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής κ. Μιχ. Δερμιτζάκης, ο Δήμαρχος του Δήμου Καμποχώρων και ο Oμότιμος Πρόεδρος Ζυφιανουσίων Αττικής κ. Π. Βαρλάς. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Oινουσσών κ. Διονύσιο. Για την προσωπικότητα, τη ζωή και το πολύπλευρο έργο του Κ. Αμάντου μίλησε ο καθηγητής Στέριος Φασουλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικότερα στον Άμαντο ως γλωσσολόγο και ως ιστορικό, ενώ μίλησε και για άλλες δραστηριότητές του, όπως την έκδοση περιοδικού και τη δημοσίευση άρθρων σχετικών με την αγροτική και κοινωνική πολιτική. Την ομιλία του κ. Φασουλάκη ακολούθησαν σύντομες αναφορές στη ζωή και το έργο του τιμωμένου, από οικείους του Κ. Αμάντου, τον καθηγητή κ. Ταξιάρχη Κόλια, τον κ. Απόστολο Άμαντο, φιλόλογο, και την κ. Κυριακή Αμάντου, θεολόγο.Αρχή των Ειδήσεων


2ο Συνέδριο Διαλεκτολογίας και Θεωρητικής Γλωσσολογίας

Πραγματοποιήθηκε το 2ο Συνέδριο Διαλεκτολογίας και Θεωρητικής Γλωσσολογίας στον χώρο του νέου αρχαιολογικού μουσείου στη Μυτιλήνη. Το συνέδριο οργανώθηκε από τον Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο συνέδριο πήραν μέρος 50 διακεκριμένοι γλωσσολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με θέματα αναφερόμενα στις διαλέκτους της ελληνικής γλώσσας. Στο συνέδριο τιμήθηκαν για τη συμβολή τους στη μελέτη των διαλέκτων της ελληνικής γλώσσας οι γλωσσολόγοι Αγγελική Μαλικούτη-Ντράκμαν και ο Παναγιώτης Κοντός, Προϊστάμενος Γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Αρχή των Ειδήσεων


Aιφνίδιος θάνατος του μέλους Δ.E.Π. Γεωργίου Tουρλίδη

Yστερα από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια, έχασε τη μάχη με τη ζωή ο Γεώργιος Τουρλίδης, μέλος Δ.Ε.Π. της Λατινικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Eθνικού και Kαποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Προέλευση σελίδας:
22-06-2018 22:03