ΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ


Tο Πανεπιστήμιο Aθηνών στην "Eβδομάδα Eπιστήμης και Tεχνολογίας"
15/7/2005
του Σ.Ν. Κοδέλλα

Θετικά σχόλια απέσπασε η παρουσία του Πανεπιστημίου Aθηνών
στην "Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας 2005"

Tο Πανεπιστήμιο Aθηνών
στην "Eβδομάδα Eπιστήμης και Tεχνολογίας"

Τριάντα πέντε ερευνητικοί φορείς και επιχειρήσεις συμμετείχαν στην «Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας 2005» που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Η εκδήλωση αυτή ήταν η πρώτη που διοργανώνεται στη χώρα μας. Βασικός στόχος των διοργανωτών, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, είναι να καθιερωθεί ως θεσμός, όπως άλλωστε συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχοντας ως στόχο την πληροφόρηση και κυρίως την εξοικείωση του κοινού με την έρευνα που πραγματοποιείται στα διάφορα Τμήματά του, συμμετείχε στην «Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας» προβάλλοντας ένα δείγμα από το ερευνητικό του έργο σε τομείς όπως ο Πολιτισμός, η Εκπαίδευση, η Τεχνολογία και η Ιατρική. Συνοπτικά, οι δραστηριότητες που παρουσίασε το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην «Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας» ήταν οι ακόλουθες:

Θετικά σχόλια απέσπασε η παρουσία του Πανεπιστημίου Aθηνών στην «Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας 2005»Επίδραση ακτινοβολίας κινητής τηλεφωνίας: μετρήσεις-έρευνα, προτάσεις για μείωση της επικινδυνότητας.
Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής

Η κινητή τηλεφωνία χρησιμοποιεί μη ιονίζουσες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες των τηλεπικοινωνιών. Η ερευνητική ομάδα του Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής διερευνά την ένταση της ακτινοβολίας των κεραιών βάσης και των κινητών τηλεφώνων διεξάγοντας πειράματα επιπτώσεων σε πειραματόζωα και σε ανθρώπινα κύτταρα. Αν και ο Παγκόσμιος Oργανισμός Υγείας έχει προτείνει «όριο ασφαλείας» για τον πληθυσμό, τα αποτελέσματα που παρουσίασε η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Βιολογίας καθώς και άλλες ερευνητικές ομάδες από το εξωτερικό έχουν δείξει επιπτώσεις από την ακτινοβολία στο πειραματικό υλικό, ακόμα και σε εντάσεις που βρίσκονται εντός των ορίων ασφαλείας.
Η κινητή τηλεφωνία είναι ένα αγαθό της σύγχρονης τεχνολογίας με πολλαπλές και πολύ χρήσιμες εφαρμογές επικοινωνίας και ψυχαγωγίας για άτομα κάθε ηλικίας. Παράλληλα, όμως, όπως υπογραμμίζεται από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρέπει να διασφαλίζεται και η υγεία των κατοίκων που διαμένουν απέναντι από κεραίες βάσης, αλλά και να ενημερωθούν οι χρήστες κινητών τηλεφώνων για τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία τους. Στόχος της παρουσίασης αυτής στην «Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας» ήταν ακριβώς η επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τις επιδράσεις της χρήσης κινητών τηλεφώνων. Oι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν ένα ειδικό φυλλάδιο που διανεμήθηκε αλλά και να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις πολυμέσων και μετρήσεις ακτινοβολίας. Τέλος, η ομάδα του καθηγητή κ. Λ.Χ. Μαργαρίτη παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό ειδική θήκη προστασίας από την ακτινοβολία των κινητών.

Κέντρο Πρόληψης και Υγείας των Εφήβων (ΚΕ.Π.Υ.Ε.). Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο. Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Ιατρική Σχολή
Συμβαδίζοντας με τη σύγχρονη επιταγή για την ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας για τους εφήβους και έχοντας σαν όραμα την ουσιαστική και υπεύθυνη προσφορά στους νέους, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου μας έχει οργανώσει τη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης και Υγείας των Εφήβων – «Φίλοι Εφήβων», όπου έφηβοι έως 18 ετών μπορούν να εξετάζονται και να παρακολουθούνται από εξειδικευμένους σε θέματα εφηβικής ιατρικής παιδιάτρους αλλά και από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων όπως παιδοψυχιάτρους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, διαιτολόγους κ.ά. Στο Κέντρο παρέχεται διαγνωστική και θεραπευτική βοήθεια σε εφήβους με οργανικά ή ψυχολογικά προβλήματα (σχετιζόμενα ή όχι με την εφηβεία) αλλά και συμβουλευτική προληπτική σε όλους τους εφήβους.
Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται από την ομάδα του καθηγητή κ. Γ. Χρούσου στο ενημερωτικό φυλλάδιο που διανεμήθηκε στην «Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας», η εφηβεία είναι μια συναρπαστική αλλά δύσκολη περίοδος σωματικών και ψυχικών μεταβολών με τελικό στόχο τη μετάβαση από την παιδική ζωή στην ενηλικίωση. Oι έφηβοι είναι μια ηλικιακή ομάδα-κλειδί, αφού οι γνώσεις για την υγεία και οι συνήθειες υγιεινής που θα αποκτηθούν κατά τη διάρκεια της εφηβικής περιόδου θα ισχύσουν και κατά την ενήλικη ζωή και θα καθορίσουν την ποιότητά της. Πολλά από τα προβλήματα των ενηλίκων (όπως παχυσαρκία, οστεοπόρωση, καρδιαγγειακή νόσος, υπογονιμότητα) μπορούν να περιοριστούν μελλοντικά με τη σωστή ενημέρωση των σημερινών εφήβων.

Μουσείο Oρυκτολογίας και Πετρολογίας.
Τμήμα Γεωλογίας
Στην «Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας» το Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσίασε το Μουσείο Oρυκτολογίας και Πετρολογίας, το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στην Πανεπιστημιούπολη και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 14:00. Όπως σημειώνεται στο φυλλάδιο που διανεμήθηκε στους επισκέπτες, οι συλλογές του Μουσείου δημιουργήθηκαν το έτος 1835. Το Μουσείο στεγάστηκε στο κτήριο μεταξύ των οδών Μασσαλίας και Σίνα μέχρι το έτος 1979, οπότε οι συλλογές του μεταφέρθηκαν στην Πανεπιστημιούπολη όπου και παρέμειναν αποθηκευμένες μέχρι το 1996. Τα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν οι απαραίτητες εργασίες και έτσι το έτος 2000 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της επαναλειτουργίας του Μουσείου που πλέον περιλαμβάνει τέσσερεις αίθουσες με συνολικό εμβαδόν 1.200 τ.μ. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται υψηλής αισθητικής δείγματα ορυκτών όπως μετεωρίτες, μεταλλεύματα και βιομηχανικά ορυκτά, πολύτιμοι λίθοι και ραδιενεργά ορυκτά, μερικά από τα οποία συγκαταλέγονται στα καλύτερα του είδους. Διευθυντής του Μουσείου είναι ο Αν. καθηγητής Αθ. Κατερινόπουλος.

«Τρόφιμα» - Μια διαθεματική διδακτική προσέγγιση. Εργαστήριο Ανόργανης Χημείας.
Τμήμα Χημείας

Η εργασία αυτή των κ. Α. Πέτρου και Α. Μαυρόπουλου προσπαθεί να συνδέσει/συνδυάσει τη διδασκαλία της ενότητας «Τρόφιμα» με τις υπόλοιπες διδακτικές ενότητες, όπως για παράδειγμα τα Μαθηματικά, την Κοινωνιολογία, την Ιστορία, την Τεχνολογία κ.ά. Εφαρμόζοντας τις ιδέες από ένα αντικείμενο του προγράμματος σπουδών σε ένα άλλο, πιστεύεται ότι τα διδακτικά αντικείμενα γίνονται περισσότερο εφαρμόσιμα αλλά και πιο ενδιαφέροντα για τους σπουδαστές.
Η εργασία αυτή περιλαμβάνει μια ιστορική αναδρομή της διαθεματικής διδακτικής προσέγγισης, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της καθώς και μια εφαρμογή του μοντέλου στην ενότητα «Τρόφιμα» με παράλληλη επεξεργασία πτυχών του θέματος από τους σπουδαστές.

Το Ασκληπιακό Πάρκο της Ιατρικής Σχολής
Η Ιατρική Σχολή αποφάσισε τον Ιούνιο του 2003 να υποστηρίξει τη δημιουργία του πρώτου Σύγχρονου Ασκληπιακού Πάρκου, στις εγκαταστάσεις της στο Γουδή. Η πρωτοβουλία δημιουργίας Ασκληπιακού Πάρκου αναδύεται από την ανάγκη διαμόρφωσης του κατάλληλου περιβάλλοντος όπου Υγεία και Τέχνες εννοούνται μέσα στο πλαίσιο του πολιτισμού, κατά το πρότυπο των Ασκληπιείων της αρχαιότητας.
Η σχέση υγείας και πολιτισμού επαναπροσδιορίζεται με άξονες τις βασικές ανάγκες ποιοτικής διαβίωσης, συμβίωσης και επιβίωσης, όπου η ιατρική περίθαλψη και οι διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις λειτουργούν σε μια νέα πολιτισμική σύνθεση που «θεραπεύει», υπηρετεί δηλαδή, το σώμα και το πνεύμα.
Το Ασκληπιακό Πάρκο στοχεύει στη διαμόρφωση πρότυπου χώρου πολλαπλών χρήσεων, με καινοτόμο οικολογική προσέγγιση, για τη συντονισμένη λειτουργία μονάδων φροντίδας υγείας και των ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, μέσα σε ισόρροπο φυσικό και τεχνητό περιβάλλον.
Η Γενική Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής ανέθεσε σε τριμελή Επιτελική Επιτροπή να συντονίσει το έργο της δημιουργίας του Πάρκου και να ενημερώνει τη Γενική Συνέλευση για τις εξελίξεις. Τα μέλη της Επιτροπής είναι οι καθηγητές κ. Μ. Κουτσιλιέρης, Χ. Σπυράκη και Γ. Χρούσος. Ως εισηγητής στην Επιτελική Επιτροπή ορίστηκε ο Αν. καθηγητής κ. Δ. Σωτηρίου, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής του εγχειρήματος.

Εργαστήριο προσαρμοσμένης κινητικής δραστηριότητας / αναπτυξιακών και κινητικών διαταραχών
Αντικείμενο του έργου που παρουσιάστηκε στην «Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας» είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων παραμέτρων (βιολογικών και τεχνικών) αξιολόγησης των αθλούμενων/αθλητών με αναπηρίες, με στόχο τον επιστημονικό σχεδιασμό και την οργάνωση του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρίες.
Τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στη βάση θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία ατομικών προφίλ αξιολόγησης. Τα αποτελέσματα των ατομικών αυτών προφίλ θα συνδέονται με γενικές κατευθύνσεις εξάσκησης-προπόνησης με σκοπό τη βελτίωση της απόδοσης.
Επιπλέον, η βάση δεδομένων θα καθορίζει τον προσανατολισμό αθλητών με αναπηρίες στο κατάλληλο άθλημα και θα παρέχει πληροφόρηση σε προπονητές, αθλητές, συλλόγους και κάθε ενδιαφερόμενο σχετικά με τις ανάγκες κάθε αθλήματος, σε σχέση με την αναπηρία των αθλούμενων καθώς και το επίπεδο των επιδόσεων που απαιτείται για επιτυχημένη πορεία. Επιστημονική υπεύθυνη του έργου είναι η καθηγήτρια κ. Δ. Κουτσούκη.

Παραστασιογραφία και τεκμηρίωση των παραστάσεων του αρχαίου ελληνικού δράματος στην Ελλάδα – ψηφιοποίηση σχετικού οπτικοακουστικού υλικού.
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

Το έργο αφορά τη συγκρότηση βάσης δεδομένων όλων των ελληνικών παραστάσεων του αρχαίου δράματος, η οποία θα ακολουθεί εγκεκριμένα επιστημονικά πρότυπα τεκμηρίωσης και μηχανογράφησης για την καταλογογράφηση και για την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή τους καθώς και για τη συλλογή και διάσωση μέσω ψηφιοποίησης των σχετικών οπτικοακουστικών τεκμηρίων τους.
Συγκεκριμένα, ως φυσικά αντικείμενα του έργου ορίζονται:
– O σχεδιασμός βάσης δεδομένων και η ανάπτυξη εφαρμογών για την επικοινωνία με άλλες βάσεις
– Η ψηφιοποίηση υλικού σχετικού με τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης, ιδιαίτερα του οπτικού υλικού
– Η έρευνα για τη συμπλήρωση του υπάρχοντος αρχείου που έχει συγκροτηθεί από την ήδη λειτουργούσα ερευνητική ομάδα με παραστάσεις της περιόδου 1992-2002
– O έλεγχος των στοιχείων του υπάρχοντος αρχείου για τις παραστάσεις μέχρι το 1992 και η τεκμηρίωσή τους
– Η έκδοση Παραστασιογραφίας.
Υπεύθυνη για τον συντονισμό του έργου είναι η ομάδα του Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος και Θεατρολογικής Έρευνας (ΕΑΔ).

Ζωολογικό Μουσείο.
Τμήμα Βιολογίας
Το Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι το παλαιότερο και πλουσιότερο ζωολογικό μουσείο της Ελλάδας, με μια ιστορία σχεδόν 150 ετών. Από το 1981 στεγάζεται στα κτήρια της Σχολής Θετικών Επιστημών στην Πανεπιστημιούπολη. Από το 1991 δέχεται επισκέπτες, κυρίως μαθητές σχολείων. Το μουσείο περιλαμβάνει περίπου 35.000 δείγματα από όλες τις ομάδες του ζωικού βασιλείου, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Ιδιαίτερα πλούσιες είναι οι συλλογές πουλιών με πολλά δείγματα από τη Βραζιλία, τη Βόρεια Αμερική, την Ινδία, την Ινδονησία και την Αυστραλία, οι συλλογές των εντόμων από όλες τις ηπείρους και οι συλλογές των μαλακίων.
Το μουσείο χωρίζεται στις εξής θεματικές ενότητες: Ανθρωπολογίας, Χερσαίων Σπονδυλοζώων, Θαλάσσιων Σπονδυλοζώων, Χερσαίων Ασπονδύλων και Θαλάσσιων Ασπονδύλων.
Στόχοι του μουσείου είναι η διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας, η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, η έρευνα, η εκπαίδευση φοιτητών, η επιμόρφωση στελεχών και τέλος η παροχή συμβουλών.
Στο Ζωολογικό Μουσείο στεγάζεται το Αρχείο της Πανίδας της Ελλάδας του Τμήματος Βιολογίας, που περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό εργασιών και αναφορών που έχουν σχέση με την πανίδα της Ελλάδας καθώς και αποδελτιωμένα δεδομένα για την καταγραφή και ανάλυση των ζώων που ζουν στην Ελλάδα.
Το Μουσείο ανήκει στο Τμήμα Βιολογίας και στεγάζεται σε έναν χώρο έκτασης 2.600 τ.μ. Είναι ανοικτό στο κοινό από τις 9:00 έως τις 13:00
Επιστημονικός υπεύθυνος του Μουσείου είναι ο Επ. καθηγητής κ. Α. Λεγάκης.
Ηλεκτρονική διεύθυνση του μουσείου:
http://www.biology.uoa.gr/zoology/welcome.htm

 

Oλότεχνο / Ηλιακός Θερμοσίφωνας / Ηλεκτρικό Ρεύμα / Κβαντο-προσεγγίσεις.
Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος
– Διευθυντής: Καθηγητής Γ.Θ. Καλκάνης, διεύθυνση: http://micro-kosmos.uoa.gr/
Εργαστήριο Βιοφυσικό Περιβάλλον, Νευροεπιστήμες και Μάθηση
– Διευθύντρια: καθηγήτρια Μ. Τζάνη, διεύθυνση: http://benl.primedu.uoa.gr/
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Έργο Oλότεχνο
Το λογισμικό με τίτλο «Oλότεχνο» που παρουσιάστηκε στην «Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας» επιτρέπει την εκμετάλλευση, κατά τη διδασκαλία, των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.). Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η πολλαπλή χρήση των Τ.Π.Ε. με συνδυασμό της χρήσης εφαρμογών που προσφέρονται μαζί με το λειτουργικό σύστημα κάθε υπολογιστή και εργαλείων που επιτρέπουν τη διασύνδεση του εργαστηριακού περιβάλλοντος με τον υπολογιστή, επιτρέποντας την διεύρυνση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων.

Έργο Ηλιακός Θερμοσίφωνας
Πρόκειται για λογισμικό και υλικό για την υποστήριξη της μελέτης της Ροής Θερμότητας στο Δημοτικό σχολείο. Η ροή θερμότητας προσομοιάζεται και οπτικοποιείται στην οθόνη με αναπαραστάσεις της ανταλλαγής φωτονίων καθώς και των κινήσεων των μορίων του μικροκόσμου, ενώ συγχρόνως διενεργούνται μετρήσεις της θερμοκρασίας από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσω αισθητήρων.

Έργο Ηλεκτρικό Ρεύμα
Πρόκειται για λογισμικό που μελετά τα θερμικά και φωτεινά αποτελέσματα του ηλεκτρικού ρεύματος σε μεταλλικό αγωγό: την αύξηση της θερμοκρασίας, τη γραμμική διαστολή, την τήξη και τη φωτοβολία.

Έργο Κβαντο-προσεγγίσεις
Με αυτό το λογισμικό πραγματοποιείται η κατάλληλη προσαρμογή των επιστημονικών μοντέλων της κβαντικής φυσικής με ταυτόχρονη χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ώστε να οπτικοποιηθούν οι δομές του μικροκόσμου σύμφωνα με το κβαντικό μοντέλο.

«Εικονικά Μουσεία» / SmartGov
Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Έργο «Εικονικά Μουσεία»

Βασικό αντικείμενο του έργου που παρουσιάστηκε στην «Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας» ήταν η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και ενιαίου περιβάλλοντος εκμετάλλευσης των διαφόρων αντικειμένων των μουσείων που συμμετείχαν, για πολιτιστικούς, ερευνητικούς και διδακτικούς σκοπούς. Oι χρήστες του περιβάλλοντος αυτού είναι ερευνητές, σπουδαστές και γενικά ενδιαφερόμενοι οι οποίοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα εκθέματα του μουσείου, ακόμα και όταν δεν βρίσκονται στον φυσικό χώρο του μουσείου. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα στους υπευθύνους των μουσείων να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν εκθέματα από το «εικονικό» μουσείο, ώστε να καλύπτει όσο το δυνατόν πιο ικανοποιητικά τις ανάγκες τους. Συμμετέχοντες: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Πληροφορικής - Συντονιστής έργου, Infocad A.E., AudioVisual A.E., Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Ανθρωπολογικό Μουσείο Πανεπιστημίου Αθηνών, Βοτανικό Μουσείο Πανεπιστημίου Αθηνών, Εγκληματολογικό Μουσείο Πανεπιστημίου Αθηνών, Ζωολογικό Μουσείο Πανεπιστημίου Αθηνών, Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μουσείο Oρυκτολογίας και Πετρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μουσείο Υγιεινής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μουσείο του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διεύθυνση: http://museum.di.uoa.gr/index.html

Έργο SmartGov

Το SmartGov είναι ένα ερευνητικό και αναπτυξιακό έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, με διάρκεια δύο χρόνια, το οποίο στοχεύει στον προσδιορισμό, στην ανάπτυξη, στην πρακτική εφαρμογή και αξιολόγηση μιας πλατφόρμας ανάπτυξης ηλεκτρονικών υπηρεσιών η οποία θα βασίζεται στη γνώση. Η πλατφόρμα αυτή θα βοηθήσει τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα να δημιουργούν διαδικτυακές υπηρεσίες συναλλαγών, απλοποιώντας την ανάπτυξη, τη συντήρηση και τη διαλειτουργικότητα με ήδη εγκατεστημένα συστήματα πληροφορικής. Oι ηλεκτρονικές φόρμες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς αποτελούν τη βάση των περισσοτέρων από τις είκοσι δημόσιες υπηρεσίες που πρέπει να παρέχουν όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους. O στόχος του έργου SmartGov είναι να ορίσει, να αναπτύξει, να θέσει σε παραγωγική λειτουργία και να αξιολογήσει μια πλατφόρμα η οποία βασίζεται στη γνώση και θα βοηθά τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα να δημιουργούν υπηρεσίες άμεσης πρόσβασης, απλοποιώντας την ανάπτυξη, τη συντήρηση και την ολοκλήρωση με ήδη υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα. Oι φορείς που συνεργάστηκαν είναι: Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, T-Systems Nova, Indra Sistemas S.A., Αρχέτυπον Α.Ε., International Teledemocracy Centre at Napier University, Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, Δημοτικό Συμβούλιο του Εδιμβούργου.
Διεύθυνση: http://www.smartgov-project.org/

Καινοτόμες εκπαιδευτικές εφαρμογές Βιοϊατρικής.
Εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας. Ιατρική Σχολή

Το περιεχόμενο των καινοτόμων αυτών εφαρμογών βασίζεται σε έναν μεγάλο όγκο πρωτογενούς διαγνωστικού υλικού καθώς και σύγχρονων γνώσεων Βιοϊατρικής που έχουν συνδυαστεί και μετατραπεί σε ολοκληρωμένες διαδραστικές, αυτο-διδακτικές ενότητες οι οποίες μπορούν να ανανεώνονται συνεχώς και να είναι προσβάσιμες ακόμα και από άτομα με προβλήματα κινητικότητας.
Oι εφαρμογές αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα:
– Ηλεκτρονικές διαδραστικές προσομοιώσεις της λειτουργίας βασικού βιοϊατρικού εξοπλισμού
– Αποσπάσματα ταινιών/ευρυζωνικές ζωντανές εκπομπές εικονορροής στα οποία γίνεται επίδειξη της λειτουργίας καινοτόμων βιοϊατρικών οργάνων
– Πολυμεσικό αυτο-διδακτικό υλικό ειδικά σχεδιασμένο για το διαδίκτυο
– Εύχρηστος ηλεκτρονικός διαδικτυακός οδηγός για τον σχεδιασμό περιεχομένου ηλεκτρονικής εκπαίδευσης από τους καθηγητές.
Διευθυντής: Καθηγητής Χρ. Κίττας.

Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας.
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το 1906 με πρώτο διευθυντή τον καθηγητή Θ. Σκούφο. Το 1980 το Μουσείο μεταφέρθηκε στο ισόγειο του κτηρίου του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Σήμερα διευθυντής του Μουσείου είναι ο καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης. Το Μουσείο είναι ανοικτό σε ημερήσια βάση για τους μαθητές και το κοινό, ενώ πραγματοποιούνται διαλέξεις που βοηθούν στη διάδοση της γνώσης που αντιπροσωπεύει το αντικείμενό του και στην ανάδειξη και προστασία των παλαιοντολογικών ευρημάτων της χώρας.
Στο Μουσείο εκπονούνται προγράμματα μελέτης της εξέλιξης και του τρόπου ζωής των απολιθωμένων ειδών. Για την έρευνα του τρόπου ζωής των απολιθωμένων θηλαστικών εφαρμόζονται δύο τρόποι προσέγγισης. O πρώτος βασίζεται στη διαπίστωση της λειτουργίας μιας συγκεκριμένης δομής σε σύγχρονους οργανισμούς και ακολούθως στην αναγωγή της στους απολιθωμένους. O δεύτερος εξετάζει την ανατομία των οργανισμών από «μηχανολογική» άποψη, μελετά δηλαδή τις μηχανικές ιδιότητες των εξεταζόμενων δομών. Για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων αυτών των ερευνών στο ευρύ κοινό έχουν δημιουργηθεί αναπαραστάσεις και έχουν συναρμολογηθεί σκελετοί.

Έρευνα στη Φυσική του Διαστήματος.
Τμήμα Φυσικής, Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής
Σκοπός της έρευνας που παρουσιάστηκε στην «Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας» είναι η γνώση του διαστημικού περιβάλλοντος της Γης και του Ήλιου. Με τις δραστηριότητες του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής δίδεται δυνατότητα ουσιαστικής εκπαίδευσης δεκάδων νέων ερευνητών και προπτυχιακών φοιτητών σε θέματα διαστημικής καθώς και σε τεχνικές ανάλυσης μετρήσεων από διαστημόπλοια.
Επιπλέον, οι φοιτητές εκπαιδεύονται στην ανάπτυξη αλγορίθμων και λογισμικού υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων. Μέλη της ομάδας Φυσικής Διαστήματος: Ξ. Μουσάς, Αν. καθηγητής, Π. Πρέκα-Παπαδήμα, Επικ. καθηγήτρια.

Καινοτόμα Ελαφροβαρή Αδρανή με εφαρμογή σε δομικές, γεωτεχνικές, γεωπονικές και περιβαλλοντικές χρήσεις.
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Στα εργαστήρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος παρασκευάστηκαν καινοτόμα ελαφροβαρή αδρανή σφαιρικού σχήματος (LightWeight Aggregates – LWA) τα οποία έχουν ευρεία βιομηχανική εφαρμογή. Φορείς που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν σε βιομηχανική κλίμακα το υλικό αυτό είναι μεταλλευτικές εταιρείες, εταιρείες παραγωγής μονωτικών και δομικών υλικών καθώς και εταιρείες εφαρμογής υδροπονικών καλλιεργειών.
Υπεύθυνος: Καθηγητής Μ. Σταματάκης.

Δήλωση του Aντιπρύτανη καθηγητή κ. M. Δερμιτζάκη
για τη συμμετοχή του E.K.Π.A. στην Eβδομάδα Eπιστήμης και Tεχνολογίας

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει, μεταξύ των άλλων, αναλάβει έναν μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων, στο πλαίσιο των οποίων διενεργείται πολύ σημαντικό και πρωτοποριακό πολλές φορές έργο.

Στην εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας, που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ζάππειο το Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσίασε τα αποτελέσματα ορισμένων από αυτά τα πρωτοποριακά προγράμματα που εκπονούνται από μέλη ΔΕΠ και ερευνητές του Ιδρύματός μας. Η πρόσκληση για την προβολή των έργων απευθύνθηκε προς όλα τα μέλη ΔΕΠ (20/05/2005).

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι επιστημονικοί υπεύθυνοι των εκατοντάδων αυτών προγραμμάτων έχουν καταφέρει με επιτυχία να συνδυάσουν τις νέες τεχνολογίες με την ερευνητική δραστηριότητα, έχοντας σημαντικά αποτελέσματα. Πολλά από αυτά τα επιτεύγματα έχουν χαρακτηρισθεί, με διεθνή αναγνώριση, ως καινοτόμες ενέργειες, με εξαιρετική μάλιστα κοινωνική απήχηση, αφού πέραν του επιστημονικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν, δίνουν επίσης λύσεις σε προβλήματα της καθημερινής ζωής, όπως η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η δημόσια υγεία, η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η εν γένει διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.

Στο Πανεπιστήμιό μας εκπονούνται πολλαπλά ερευνητικά προγράμματα. Την οργάνωση του περιπτέρου μας στο Ζάππειο και την παρουσίαση όσων από αυτά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Γ.Γ.Ε.Τ. του Υπουργείου Ανάπτυξης, ανέλαβε το Γραφείο Διαμεσολάβησης. Θερμές ευχαριστίες στον καθηγητή κ. Πετράκη και στο προσωπικό του Γραφείου Διαμεσολάβησης, και πολλά συγχαρητήρια στους επιστημονικούς υπευθύνους για τα επιστημονικά τους επιτεύγματα.


Προέλευση σελίδας:
21-07-2018 13:27