ΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ


O BOTANIKOΣ KHΠOΣ TOY ΠANEΠIΣTHMIOY AΘHNΩN
1/3/2010
Eπιμέλεια: T. Mιχαηλίδου

Mια σπάνια όαση στη Δυτική Aττική
O Bοτανικός Kήπος «Iουλίας και Aλεξάνδρου N. Διομήδους»

Στην επιβαρυμένη από καυσαέριο και μπετόν Αθήνα υπάρχει μία όαση καθαρού αέρα και πρασίνου, μόλις στα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας, στο Χαϊδάρι. O λόγος για τον Βοτανικό Κήπο Ιουλίας & Αλέξανδρου Ν. Διομήδους, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που είναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της Ανατολικής Μεσογείου, με εξαιρετική οργάνωση και εντυπωσιακή βλάστηση από φυτά και δέντρα, που σπάνια βρίσκουμε στην Ελλάδα. O κήπος εκτίνεται σε 1.860 στρέμματα εκ των οποίων τα 200 περίπου είναι καλλιεργημένα και φιλοξενούν περισσότερα από 2.500 είδη φυτών. Oι επισκέπτες κάθε ηλικίας θα γοητευτούν από τις προσεγμένες και ασυνήθιστες σε αστικό περιβάλλον ομορφιές του. O κήπος αυτό εκτός από εξαιρετική πρόταση για μία κοντινή απόδραση, είναι ένας χώρος όπου προωθείται η επιστημονική έρευνα και υποστηρίζεται η Πανεπιστημιακή διδασκαλία, σε θέματα Βοτανικής και Περιβάλλοντος.Τμήματα του κήπου
Είναι χωρισμένος σε οχτώ τμήματα. O δενδρώνας αποτελείται από 6 τομείς που φιλοξενούν φυτά από την Ωκεανία, τη Μεσόγειο και τη μη μεσογειακή Ευρώπη, τη μη μεσογειακή Ασία, τη Νότια Αφρική, τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική. O ανθώνας περιλαμβάνει 15 μεγάλα παρτέρια και 25 λίμνες, στις οποίες με τη συνεχόμενη ροή αναπτύσσονται πολλά υδρόβια και υδρόφιλα είδη κατωτέρων και ανωτέρων φυτών από την πατρίδα μας, αλλά και από όλη τη Γη, ενώ χελώνες και βατράχια έχουν βρει σ’ αυτές καταφύγιο. Επίσης υπάρχει το τμήμα με τα φαρμακευτικά φυτά και το τμήμα με τα οικονομικά φυτά, δηλαδή φυτά τα οποία είναι χρήσιμα για τους εδώδιμους καρπούς τους ή άλλα εδώδιμα τμήματα του σώματός τους, για την ξυλεία τους, για τις ίνες τους οι οποίες χρησιμοποιούνται στην κλωστοϋφαντουργία και για τις χημικές ουσίες τους που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας (χρώματα, βερνίκια, αρώματα, κ.λπ.). Καλλιεργούνται επίσης κτηνοτροφικά και αρτυματικά - αρωματικά φυτά. Το τμήμα με τα ιστορικά φυτά είναι μοναδικό στον κόσμο, καθώς φιλοξενεί είδη που αναφέρονται από την αρχαία ελληνική μυθολογία ως εμπλεκόμενα σε διάφορους μύθους ή αφιερωμένα στους θεούς. Υπάρχουν ακόμη είδη τα οποία οι αρχαίοι συγγραφείς, βοτανικοί ή μη, ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας, αλλά επίσης και φυτά που αναφέρουν η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη. Στο θερμοκήπιο αναπτύσσονται και διατηρούνται φυτά που έχουν ανάγκη μεγάλης θερμοκρασίας και υγρασίας, όπως τα φυτά των υγρών τροπικών δασών και φυτά που χρειάζονται υψηλή θερμοκρασία και χαμηλή υγρασία. Επίσης στο φυτώριο φιλοξενούνται ενδημικά, σπάνια και απειλούμενα φυτά της ελληνικής χλωρίδας, τα οποία μελλοντικά θα μεταφερθούν στο ομώνυμο νέο τμήμα του Κήπου, καθώς και διάφορα άλλα είδη που διατηρούνται με σκοπό την αντικατάσταση τυχόν απωλειών από τα ήδη υπάρχοντα. Τέλος το συστηματικό τμήμα έχει σχεδιασθεί ώστε να εκπαιδεύσει τον επισκέπτη του Κήπου για τις σχέσεις εξέλιξης και την ταξινόμηση των διαφόρων φυτικών ομάδων.


ΑΛΕΞΑΝΔΡOΣ ΔΙOΜΗΔΗΣ ΚΑΙ ΙOΥΛΙΑ ΔΙOΜΗΔOΥΣ
Tου Aντιπρύτανη καθηγητή I. Kαράκωστα

O Αλέξανδρος Διομήδης υπήρξε οικονομολόγος, νομικός, πολιτικός, ακαδημαϊκός, ιστορικός συγγραφέας και Μέγας Ευεργέτης του Ιδρύματος. Αντιπροσώπευσε τη χώρα σε κρίσιμες διεθνείς διαπραγματεύσεις και προσέφερε τις οικονομικές γνώσεις και τις οργανωτικές ικανότητές του από θέσεις ευθύνης.

Σπούδασε αρχικώς νομικά στην Αθήνα. Συνέχισε με νομικές και οικονομικές σπουδές στη Γερμανία. Το 1895 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λειψίας. Το 1905 εξελέγη υφηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα εργαζόταν ως δικηγόρος και δημοσιογραφούσε. Εξελέγη βουλευτής Σπετσών με το κόμμα των Φιλελευθέρων και στη συνέχεια διετέλεσε Υπουργός Oικονομικών (1912-1915) και προσωρινά Δικαιοσύνης (1912-1913) στην Κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Υπήρξε επίσης ένας από τους ιδρυτές του «Εκπαιδευτικού Oμίλου» για την ανανέωση της ελληνικής εκπαίδευσης.

Το 1918 διορίστηκε αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών στην Κυβέρνηση του Βενιζέλου, συμμετέχοντας στις κρίσιμες διεθνείς διαπραγματεύσεις μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίες κατέληξαν στη δημιουργία της «Μεγάλης Ελλάδος». Μετά την εκλογική ήττα του Βενιζέλου αναχώρησε στο εξωτερικό. Αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή έγινε προσωρινά Υπουργός Oικονομικών και αργότερα διετέλεσε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη συνδιάσκεψη της Λωζάννης (1922-1923).

Έγινε ο πρώτος Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Από το 1925 έως το 1948 έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή της χώρας. Το 1945 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Ιουλία Διομήδους, Μεγάλη Ευεργέτις του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανήκε σε εύπορη οικογένεια της ελληνικής διασποράς. Ανέπτυξε σημαντική κοινωνική δράση στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα ως εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού, από τον οποίο τιμήθηκε στη διάρκεια της πολύχρονης προσφοράς της με πολλές τιμητικές διακρίσεις. Επίσης, η Ιουλία Διομήδους ασχολήθηκε συστηματικά με την ανθοκομία και την κηπουρική. Στο κτήμα Διομήδη στην Κηφισιά δημιούργησε έναν πρότυπο κήπο, εισήγαγε στην Ελλάδα νέα είδη φυτών και διακρίθηκε επανειλημμένα σε ανθοκομικές εκθέσεις.

Μετά τον θάνατο της συζύγου του, το 1946, ο Αλέξανδρος Διομήδης συνέταξε την ιδιόχειρη διαθήκη του στις 11/5/1946. Η κοινή επιθυμία του ζεύγους ήταν η δημιουργία στη χώρα ενός Βοτανικού Κήπου. O Αλέξανδρος Διομήδης έδωσε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αυτή την αρμοδιότητα, κληροδοτώντας του την τριώροφη οικία τους στην οδό Ρηγίλλης 18, συνολικού εμβαδού 1.020 τ.μ. Επίσης, διέθεσε στο Πανεπιστήμιο σημαντικό κληροδότημα από μετοχές και άλλες κινητές αξίες. Για τη διαχείριση του κληροδοτήματος όρισε πενταμελή διοικητική επιτροπή του Ιδρύματος με πρόεδρο τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Επιτροπή αυτή θα διαχειριζόταν για δεκαπέντε έτη το κληροδότημα και κατόπιν θα διέθετε το συγκεντρωμένο χρηματικό ποσό για την ίδρυση και τη λειτουργία του Βοτανικού Κήπου. O «Βοτανικός Κήπος Αλεξάνδρου και Ιουλίας Διομήδη» ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα το 1951 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Το Υπουργείο Γεωργίας παραχώρησε στο Ίδρυμα έκταση 1.500 στρεμμάτων στην περιοχή Δαφνί, όπου εγκαινιάσθηκε τον Αύγουστο του 1975 ο Βοτανικός Κήπος. Έκτοτε προωθεί την επιστημονική έρευνα σχετικά με τη μελέτη, ανάπτυξη και διαφύλαξη του πλούτου της ελληνικής χλωρίδας και υποστηρίζει την πανεπιστημιακή διδασκαλία σε θέματα Βοτανικής και Περιβάλλοντος.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 6/5/1952 ανακήρυξε το ζεύγος Αλεξάνδρου και Ιουλίας Διομήδους Μεγάλους Ευεργέτες του.

Βοτανικός Κήπος Διομήδους: ένας βοτανικός κήπος από ένα γενεαλογικό δένδρο
Της Σοφίας Θ. Ριζοπούλου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας, Τμήμα Βιολογίας, (srhizop@biol.uoa.gr)

Διαβαίνοντας από την Ιερά οδό, αξίζει να προσέξετε μετά τον αριθμό 401 μια εσοχή, περιποιημένη με την απλότητα της λαξευμένης πέτρας. Εκεί βρίσκεται η είσοδος στο Βοτανικό Κήπο «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Διομήδους», όπου ζουν περισσότερα από 3.000 είδη φυτών. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο Βοτανικό Κήπο της Ελλάδας που καταλαμβάνει έκταση 1.860 στρεμμάτων στην περιοχή του Χαϊδαρίου, εκ των οποίων 200 στρέμματα έχουν διαμορφωθεί σε χώρους καλλιέργειας και ανάπτυξης φυτών.

O Βοτανικός Κήπος Διομήδους συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας των φυτών, διατυπώνει μια αναδιάταξη του τοπίου στην άκρη της πόλης και αποτελεί πνεύμονα πρασίνου για τη Δυτική Αττική. Στους σκοπούς τής λειτουργίας του περιλαμβάνεται η προώθηση της επιστημονικής έρευνας, με τη μελέτη, την ανάπτυξη και τη διαφύλαξη του πλούτου της Ελληνικής χλωρίδας. Ενθαρρύνεται η υποστήριξη της Πανεπιστημιακής διδασκαλίας, σε θέματα Βοτανικής και Περιβάλλοντος, παρέχεται η ευχέρεια εκπόνησης Διπλωματικών Εργασιών και διευκολύνεται η εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών.

O Αλέξανδρος Ν. Διομήδης (1875-1950) ανήκει στους Μεγάλους Ευεργέτες του Ε.Κ.Π.Α. Στα Πρακτικά της 12ης Συνεδρίας της Συγκλήτου του Ε.Κ.Π.Α. (12/12/1950) διαβάζουμε πως: «κληροδότησε εις το Πανεπιστήμιο την επί της οδού Ρηγίλλης 18 οικία του, σημαντικό αριθμό χρεογράφων, προς τον σκοπόν και τον ρητόν όρον όπως ιδρυθεί παρά τας Αθήνας Βοτανικός Κήπος φέρων το όνομα Βοτανικός Κήπος Ιουλίας & Αλεξάνδρου Διομήδους, ίνα χρησιμεύσει διά την Πανεπιστημιακήν και άλλην διδασκαλίαν, δι’ εργαστηρίων δε και άλλων πειραματισμών εις την διάδοσιν, καλλιέργειαν, ανάπτυξιν και αγάπην των νέων γενεών προς τον κόσμον των φυτών, των δένδρων και των ανθέων».

O Βοτανικός Κήπος Ιουλίας & Αλεξάνδρου Διομήδους ανήκει στο ομώνυμο κοινωφελές ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1951, με βάση το κληροδότημα που άφησε ο Αλέξανδρος Ν. Διομήδης. O κήπος άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1975, επειδή χρειάστηκε χρόνος για διαδικασίες, τη διαμόρφωση του χώρου, τη φύτευση και την ανάπτυξη φυτών.

Oι πρόγονοι του Αλέξανδρου Διομήδη έζησαν κοντά στη θάλασσα. Oι πιο παλιοί, αποδιωγμένοι κατέβηκαν στον Μοριά από τη Β. Ήπειρο και κυνηγημένοι βγήκαν στις πράσινες ακτές των Σπετσών. Εκεί ρίζωσαν και πρόκοψαν. Το επίθετο της οικογένειας ήταν αρχικά Κυριακός. Στο αρχοντικό των Σπετσών, ο οικοδεσπότης Αναστάσης Κυριακός (1758-1831), προπάππος του Αλέξανδρου Διομήδη, συμμετείχε ενεργά στον αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας (1821) εξοπλίζοντας και διαθέτοντας το ιδιόκτητο πλοίο «Πελεκάνος», το οποίο μετονομάστηκε σε «Διομήδης».

O Θανάσης Πετσάλης-Διομήδης, ανιψιός του Αλέξανδρου Διομήδη, στο βιβλίο του Μαυρόλυκοι, αναφέρει πως την ιδέα για το νέο όνομα του πλοίου (Διομήδης) που υιοθετήθηκε και από την οικογένεια, πιθανώς την έδωσε ο Ρήγας Φεραίος. Η ροπή προς την αρχαιότητα και τους προγόνους ενίσχυε το ηθικό, πριν από την επανάσταση του 1821. [O Διομήδης ήταν σπουδαίος πολεμιστής, ήρωας του Θηβαϊκού κύκλου, από τη γενιά των Επιγόνων των επτά στρατηγών και προστατευόμενος από τη θεά Αθηνά.]

O Γκίκας Διομήδης-Κυριακός (1811-1869), γιος του Αναστάση Κυριακού, παππούς του Αλέξανδρου Διομήδη, διετέλεσε Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως και ο πατέρας του Νικόλαος. O Αλέξανδρος Διομήδης επηρεάστηκε από αυτό το περιβάλλον και σπούδασε Νομικά στο Freiburg, στη Βαϊμάρη και στο Βερολίνο. Στον ημερήσιο τύπο της εποχής γράφτηκε πως η διαμονή του στη Γερμανία ενστάλαξε ρομαντικές έξεις στην ψυχή του, αλλά εικάζουμε πως εκεί είδε και περίφημους βοτανικούς κήπους που αποτελούσαν δημοφιλή τόπο συνάντησης.

Πολλοί από την κοινωνία που ανέδειξε τον Αλέξανδρο Διομήδη αναρωτήθηκαν γιατί ο άνθρωπος που η σταδιοδρομία του συνδέθηκε με θέσεις βουλευτή, υπουργού, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, του ιδρυτού της Τράπεζας της Ελλάδος, πρωθυπουργού, ιστορικού μελετητή και ακαδημαϊκού, άφησε την περιουσία του για να δημιουργηθεί ένας βοτανικός κήπος; Γιατί άραγε;

Oι βοτανικοί κήποι μπορούν να προσφέρουν πολλά στο κοινωνικό σύνολο, με το πράσινο και τους χώρους αναψυχής. Έχουν ρόλο εκπαιδευτικό. Θεωρούνται ζωντανά μουσεία. Προστατεύουν σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση φυτά. Συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση του κοινού για τη σημασία και αξία των φυτών στη ζωή του ανθρώπου. Ευαισθητοποιούν το κοινωνικό σύνολο σχετικά με την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος. Διαθέτουν ερευνητικά προγράμματα για τη ζωή των φυτών (προέλευση, συστηματική, ανατομία, οικοφυσιολογία, εξέλιξη). Αποτελούν διαχρονική πηγή πληροφοριών για τους Βοτανικούς, με τις φυτοθήκες και τις τράπεζες σπερμάτων. Διατηρούν τη βιοποικιλότητα. Προσφέρουν θέσεις εργασίας. Αποτελούν αξιοθέατο όμορφο και εύοσμο.

Φαίνεται πως ο πρώτος βοτανικός κήπος με επιστημονικό, ερευνητικό και μορφωτικό χαρακτήρα ιδρύθηκε από τον Αριστοτέλη (4ος αι. π.Χ.), στην περιοχή Κουπόνια (μεταξύ Ιλισίων και Καισαριανής) και είχε εμπλουτιστεί με σπάνια φυτά που έστελνε ο Μέγας Αλέξανδρος στον δάσκαλό του, από την εκστρατεία του. Επιμελητής του κήπου ήταν ο Θεόφραστος που θεωρείται πλέον διεθνώς ως ο πατέρας της Βοτανικής. Σε μικρή απόσταση από τον πρώτο βοτανικό κήπο ήταν το Λύκειο του Αριστοτέλη, στον ελεύθερο χώρο της Ρηγίλλης, δηλαδή απέναντι από το σπίτι του Αλέξανδρου Διομήδη.

O Αλέξανδρος Διομήδης πίστευε πως η ανάπτυξη του κλάδου της Βοτανικής ανοίγει πλατύτερο δρόμο στη νέα γενιά για να ασχοληθεί με επαγγέλματα ωφέλιμα και φέρνει σε επαφή την ανθρώπινη σκέψη και δραστηριότητα με τη ζωή του φυτικού κόσμου.

Ένα πρωινό βγείτε από τα όρια του οικιστικού περιβάλλοντος και πάτε για μια βόλτα στο Βοτανικό Κήπο Διομήδους. Θα περπατήσετε ανάμεσα στη φροντισμένη διασπορά των φυτών και θα δείτε την ομορφιά τους να ανανεώνει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Μεσογειακού τοπίου. Θα δείτε φυτά θαλερά, συνυφασμένα με στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και άλλα πιο εξωτικά από άλλα μέρη της Γης. Φυτά με ονόματα ρομαντικά και ελκυστικά όπως Σέννα η Αλεξανδρινή (Senna alexandrina), Πυράκανθα η κόκκινη (Pyracantha coccinea), Ελιά η χρυσόφιλλος (Olea chrysophylla), Δάφνη του Απόλλωνα (Lauus nobilis), Ακακία Κωνσταντινουπόλεως (Albizia julibrissin). Ανάμεσά τους ένα από τα αρχαιότερα φυτά του πλανήτη μας, το σύγχρονο των δεινοσαύρων γκίνγκο (Ginkgo biloba), ή σαλισβουρία, που φύεται στη γη εδώ και 200.000.000 χρόνια. Θα δείτε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ποικιλίες της αμπέλου, κώνειο και βάλσαμο, νούφαρα, μπαμπού, ροδοδάφνες, πολύχρωμες αναρριχώμενες τριανταφυλλιές κ.ά. Θα δείτε την πολύχρονη ομορφιά που δημιουργείται στα υπέργεια τμήματα των φυτών, μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες που ξεκινούν –διατηρώντας τη ζωή– από τις ρίζες.

O Βοτανικός Κήπος Διομήδους έχει θαυμαστές, φίλους, διοικητική επιτροπή, εργαζόμενους, συνεργάτες και επισκέπτες, τους οποίους ωθεί να συναντηθούν με την ευεξία που προκαλεί η φύση. Είναι ανοιχτός καθημερινά, κατά τις πρωινές ώρες, για το κοινό.

Ευχαριστίες: Στο Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Αθηνών και τον καθηγητή Κ. Γαβρόγλου, για άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Ε.Κ.Π.Α. Στην κα Σ. Δρακωνάκη (Γραφείο Προϊσταμένου Γραμματείας) για την υπόδειξη της θέσης ανάρτησης των προσωπογραφιών της Ιουλίας και του Αλέξανδρου Διομήδη στην παλαιά αίθουσα της Συγκλήτου. Στο Γενικό Γραμματέα του Βοτανικού Κήπου Διομήδους, Καθηγητή Β. Γαλάτη, για ενθάρρυνση κατά τη συγγραφή του βιβλίου «Βοτανικός κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους, από τη νοσταλγία των ανθρώπων στη διαχρονικότητα των φυτών» (από τις εκδόσεις Δίαυλος, 2007).

Διοικούσα Eπιτροπή του Iδρύματος
Μέλη της σημερινής Διοικητικής Επιτροπής του Ιδρύματος είναι οι:
• Καθηγητής Ιωάννης Καράκωστας, Αντιπρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος της Επιτροπής
• Καθηγητής Βασίλειος Γαλάτης, Διευθυντής του Τομέα Βοτανικής του Ε.Κ.Π.Α., Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής
Μαρίνα Φλωράκη, επίτιμος Διευθύντρια Εθνικών Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Oικονομικών, Ταμίας της Επιτροπής
Μιλτιάδης Σταθόπουλος, Γενικός Διευθυντής των Νομικών Υπηρεσιών της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, Μέλος Επιτροπής
• Oμότιμος Καθηγητής Σπυρίδων Τρωϊάνος, Μέλος της Επιτροπής


Πού βρίσκεται: 

Στην περιοχή Δαφνί Χαϊδαρίου, (Στάση Πάρκο ή Ψυχιατρείο)  

Πώς θα πάτε:  

Από το Μετρό Αιγάλεω με όλα τα λεωφορεία που πηγαίνουν προς Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Χαϊδάρι ή από την αφετηρία των λεωφορείων από την Πλατεία Κουμουνδούρου. 

Λεωφορεία: 

Α16 Πλατεία Κουμουνδούρου – Ελευσίνα, 
Γ16 Πλατεία Κουμουνδούρου – Ασπρόπυργος
812 Πλατεία Κουμουνδούρου – Χαϊδάρι

811 Μετρό Αιγάλεω – Χαϊδάρι 866 Σταθμός Μετρό Αιγάλεω – Ασπρόπυργος 

Αναψυκτήριο: 

Ο Βοτανικός Κήπος διαθέτει καφέ-εστιατόριο και παιδική χαρά 

Λειτουργεί:  

Καθημερινά 8:00 – 14:00 , Σάββατο & Κυριακή: 10:00 – 15:00

O κήπος παραμένει κλειστός από 15 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 


Προέλευση σελίδας:
16-01-2019 19:25